Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
8.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

45

Natisni članek

komunizem Huda jama povojni poboji

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 8.01

6 let, 6 mesecev

Foto: Iz Hude Jame začeli prenašati posmrtne ostanke žrtev komunizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

45

Foto: STA

Posmrtne ostanke tri tisoč žrtev komunističnih povojnih pobojev iz Hude Jame so danes začeli prenašati v Spominski park Dobrava. Izkop in iznos posmrtnih ostankov iz prvega jaška na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami sta se sicer začela pred nekaj tedni.

Na željo civilnih združenj, ki zastopajo svojce žrtev, bodo na prostoru pred Barbara rovom v Hudi Jami pri Laškem pripravili žalno slovesnost z verskim obredom, ki običajno poteka na domu pokojnika ali pri mrliški vežici na pokopališču.

Današnje pietetne slovesnosti se bo poleg predsednika države Boruta Pahorja udeležila tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak, obred pa bo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek.

Preberite še:
Huda Jama polna neodkritih žrtev
To je tajna zločinska organizacija, ki je desetletja ustrahovala Slovence
Na Celjskem našli več kot 400 trupel
Hčerki pripadata grad in vila v Prekmurju, ki so ju komunisti zaplenili njenemu očetu

V Barbara rovu v Hudi Jami so 3. marca 2009 odkrili več sto mumificiranih trupel žrtev povojnih pobojev. Izkazalo se je, da je v jašku več tisoč žrtev. | Foto: STA , V Barbara rovu v Hudi Jami so 3. marca 2009 odkrili več sto mumificiranih trupel žrtev povojnih pobojev. Izkazalo se je, da je v jašku več tisoč žrtev. Foto: STA ,

"Slovenija je danes začela pomembno reševati enega najbolj dramatičnih zgodovinskih izzivov," je na slovesnosti dejal Pahor. "Čaka nas še veliko pogovorov, zaupanja in vere v ta skupni napor, da bomo enkrat končno rekli, da so vsi naši mrtvi pokopani in da uživajo mir," je še izpostavil.

Posmrtne ostanke bodo prenašali do konca prihodnjega leta

Posmrtne ostanke iz kostnice v Barbara rovu bodo 27. oktobra pokopali v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. 

"Sprava je mogoča le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati, priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča. Samo resnica osvobaja", je prepričan celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je dodal, da množica kosti v Hudi Jami pretrese v dno duše. | Foto: STA , "Sprava je mogoča le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati, priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča. Samo resnica osvobaja", je prepričan celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je dodal, da množica kosti v Hudi Jami pretrese v dno duše. Foto: STA ,

Izvedba izkopa, prenosa in pokopa vseh posmrtnih ostankov je predvidena v 17 mesecih od začetka in naj bi bila končana do konca prihodnjega leta.

 

Ne spreglejte