Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2016,
10.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Natisni članek

komunizem Jugoslavija socializem

Četrtek, 22. 9. 2016, 10.26

6 let, 6 mesecev

Na Štajerskem našli več kot 400 trupel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Foto: STA

Izkopavanja v povojnem grobišču Košnica, ki so se začela v začetku tega meseca, gredo proti koncu. Kot je povedal arheolog Luka Rozman, bodo izkopavanja končali danes ali najpozneje v petek.

 Pri izkopavanjih so naleteli na dva jarka. V prvem so našli ostanke 125 žrtev komunističnega nasilja, v drugem, kjer kosti še sortirajo, pa naj bi jih bilo okrog 300.

 

Preberite še:
To je tajna zločinska organizacija, ki je desetletja ustrahovala Slovence
Hčerki pripadata grad in vila v Prekmurju, ki so ju komunisti zaplenili njenemu očetu

Na vprašanje, kdo so žrtve, je Rozman odgovoril, da gre najverjetneje za ustaše in domobrance, čeprav so sprva mislili, da so žrtve celjski meščani nemške narodnosti, ki so bili maja 1945 odpeljani iz Celja in nekje na območju v Košnici postreljeni.

Rozman ne izključuje možnosti, da je med žrtvami tudi kakšen civilist. Identiteto žrtev pa so ugotavljali na podlagi predmetov, ki so jih našli v jarkih. Po pripovedovanju ljudi naj bi bilo v vseh treh grobiščih v Košnici do 600 ljudi, ki so jih po drugi svetovni vojni pobili jugoslovanski komunisti.

Po pričevanjih domačinov so na območju Košnice tri grobišča, v neposredni bližini tega, kjer trenutno poteka izkop, se nahajata še dve, v katerih bi lahko bili civilisti iz Celja, ki so jih v preteklosti omenjali domačini iz Košnice. 

Na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki za komisijo za reševanje vprašanj prikritih grobišč, to vodi zgodovinar Jože Dežman, opravlja strokovne in administrativne postopke, smo poslali naslednja vprašanja: 

- ali nameravajo izkop izvesti tudi na območjih grobišč št. 1 in 2., kjer naj bi bili med drugim posmrtni ostanki civilistov iz Celja, in če, kdaj?

- kakšen je naslednji korak po izvedbi izkopa v Košnici? Ali namerava država tam postaviti kakšno obeležje oziroma označbo kraja?

Ne spreglejte