Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2019,
16.44

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Natisni članek

Španija Katalonija Ivo Vajgl

Ponedeljek, 29. 4. 2019, 16.44

4 leta, 11 mesecev

Ivo Vajgl pričal na sojenju nekdanjim katalonskim voditeljem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Ivo Vajgl | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) je danes na španskem vrhovnem sodišču pričal na sojenju nekdanjim katalonskim voditeljem, ki so obdolženi upora in zlorabe javnih sredstev zaradi referenduma o neodvisnosti Katalonije oktobra 2017. Izpostavil je, da obdolženci niso imeli namena uporabiti nasilnih sredstev, so sporočili iz njegove pisarne.

Poglavitna teza, ki je zanimala sodišče, je bila, ali so imeli nekdanji katalonski zunanji minister Raül Romeva in ostali obdolženci, ki so pripravljali referendum, rezervni načrt, po katerem bi uporabili tudi nasilna sredstva.

Vprašanje se je glasilo, ali je bilo o tem kdaj govora v Evropskem parlamentu, ki ga je Romeva obiskal januarja 2017, oziroma ko je marca istega leta obiskal Ljubljano. Sodišče je zanimalo tudi, ali je nekdanji evropski poslanec Zelenih v svojih govorih spreminjal svoje stališče, zlasti glede sredstev, ki bi jih lahko uporabili v Kataloniji za dosego političnih ciljev.

Carles Puigdemont
Novice Puigdemont ne bo smel kandidirati na evropskih volitvah

Vajgl je zelo odločno zanikal kakršnokoli pomisel na to, saj je bil Romeva v vsakem svojem nastopu, tudi v imenu svojih obdolženih kolegov vedno na strani mirnega reševanja sporov, dialoga in sporazuma, so sporočili iz pisarne evropskega poslanca iz Slovenije. Tudi referendum, ki so ga pripravili in izvedli leta 2017, je bil zasnovan kot referendum na osnovi dogovora s špansko vlado, je poudaril.

barcelona, katalonija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vodja neformalne skupine v Evropskem parlamentu Platforma dialog EU - Katalonija, ki združuje okoli 50 evropskih poslank in poslancev iz šestnajstih držav, je kot priča nastopil na predlog obrambe v primeru Romeve.

Za obdolžene zahtevajo zaporno kazen

Sojenje 12 nekdanjim katalonskim političnim in civilno-družbenim voditeljem zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve se je začelo februarja letos. Špansko tožilstvo za obdolžence zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let.

Vajgl je ob tem v luči izidov nedeljskih parlamentarnih volitev v Španiji, na katerih so zmagali socialisti, ocenil, da španska vlada ne bo mogla mimo sporazuma s Katalonci. "Premier Pedro Sanchez bo zelo verjetno moral sprejeti v vladno koalicijo vsaj eno izmed katalonskih političnih strank, ki kot svoj cilj zagovarjajo osamosvojitev," je poudaril evropski poslanec.

Ne spreglejte