SiolNET. Novice Slovenija
1,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Olaj odredil nadzor nad delom policije glede varovanja DZ

1,61

termometer

Shod nasprotnikov zakona o nalezljivih boleznih ZNB-D. Anticepilci nasprotniki cepljenja obvezno cepljenje
Generalni direktor policije Anton Olaj je v zvezi z zadnjimi napadi na poslance odredil strokovni nadzor nad delom policijske enote, odgovorne za varovanje državnega zbora. Foto: Bojan Puhek

Zaradi pomislekov o pasivnosti policistov pri varovanju državnega zbora je generalni direktor policije Anton Olaj odredil strokovni nadzor nad delom policijske enote, ki varuje DZ. Izsledki bodo znani danes, je Olaj pojasnil na četrtkovi seji odbora DZ za notranje zadeve na temo ravnanja policije ob različnih primerih.

Na večerni nujni seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so na predlog predsednika odbora Branka Grimsa (SDS) razpravljali o nedopustnosti dvojnih meril policije ter opustitvi dolžnostnih ravnanj. Grims je nanizal različne negativne izkušnje, ko je bil sam deležen takih in drugačnih napadov ter po njegovem mnenju nezadostnega odziva policije.

Kot je poudaril, so po ustavi v Sloveniji vsi enaki pred zakonom in so vsem zagotovljene enake pravice, tudi pravica do varnosti in osebnega dostojanstva. "Kako potem lahko pride do serijskih napadov?" se je vprašal Grims in poudaril, da so se v zadnjem času razširili na poslance vseh političnih skupin. Ob tem je bil kritičen, ker še noben napad na poslanca ni doživel sodnega epiloga, v preteklosti pa policija ob napadih na poslance sploh naj ne bi posredovala.

Državni zbor Novice Poslanci natančno opisali: Tako so nas nadlegovali in nam grozili

Olaj: V teku je sprememba koncepta varovanja okolice DZ

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je zagotovil, da bo ministrstvo preverilo, ali obstajajo dovolj močne pravne podlage za bolj odločno ukrepanje proti napadom na poslance, in da bodo po potrebi predlagali tudi ustrezne popravke zakonodaje. Kot je še dejal Predalič, ukrepanje pričakujejo tudi od pravosodnega ministrstva, tožilstva in sodnikov, da "krivce za pritiske na poslance in grožnje komurkoli ostro sankcionirajo". "Ministrstvo bo storilo vse, da se to v kali zatre," je dejal.

Generalni direktor policije Olaj pa je v zvezi z zadnjimi napadi na poslance odredil strokovni nadzor nad delom policijske enote, odgovorne za varovanje državnega zbora. Izsledki bodo po njegovih besedah znani danes. V teku je tudi sprememba koncepta varovanja okolice DZ, ki vključuje tudi prosti dostop poslancev do bližnjega parkirišča, je še pojasnil. Olaj je glede napadov na več poslancev v preteklem tednu dejal, da njihova številčnost nakazuje na to, da ni šlo le za posamezne izraze nezadovoljstva s poslanci in poskus vplivanja nanje. Glede na intenziteto napadov je primer prevzela kriminalistična policija.

Shod nasprotnikov zakona o nalezljivih boleznih ZNB-D. Anticepilci nasprotniki cepljenja obvezno cepljenje Novice Grožnje poslancem DZ obravnava kriminalistična policija

Poslanci enotno: Potrebne so spremembe

Poslanec iz vrst SD Predrag Baković je opozoril, da se skladno s slovensko zakonodajo grožnje preganjajo na predlog oškodovanca. Pri kaznivih dejanjih razžalitve pa mora poslanec ali minister, če se počuti oškodovanega, sam vloži tožbo. "Taka je zakonodaja," je poudaril poslanec.

Anja Bah Žibert (SDS) je presodila, da "je temu, kar se danes dogaja v družbi, botrovalo naše obnašanje v DZ. Imamo posameznike, ki so z nasilnim izrazoslovjem in pozivanjem, da je treba posameznike odstraniti, pripeljali do tega, da se je marsikaj preselilo na ulico. In ulica je spregovorila." Kot je dejala, si ne moremo privoščiti kaosa in uradni organi se morajo odzvati.

Da je DZ objekt posebnega pomena in bi moral biti bolje varovan, je menil Dušan Verbič (SMC). Da so potrebne spremembe, je prepričan tudi poslanec SMC. Kot največji problem je označil sprožanje civilne tožbe zaradi verbalnih napadov ali poškodovanj premičnega in nepremičnega premoženja, sploh ko storilec ni znan.

Odbor je ob koncu razprave brez glasu proti sprejel tri sklepe, in sicer da opozarjajo, da je vsaka uporaba dvojnih meril pri delu policije nedopustna, da odbor pričakuje, da bo policija zagotovila nemoteno delo poslancev in drugih zaposlenih v DZ ter njihov nemoten dostop od DZ do parkirišča, pa tudi sklep, da pričakujejo, da bo policija vsem poslancem in zaposlenim v DZ zagotovila brezpogojno spoštovanje osebnega dostojanstva in varnosti.

Peter Jančič Siol Plus Pljuvanje v obraz poslanca Horvata in Fajonove v EU

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin