Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2024,
15.24

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,32
Iran helikopter Ebrahim Raisi

Natisni članek

Petek, 24. 5. 2024, 15.24

1 mesec, 4 tedne

Iranska vojska na Raisijevem helikopterju ni našla znakov sabotaže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,32
Iran | Raisija so v četrtek zvečer pokopali v njegovem domačem mestu Mašhad na severovzhodu države.  | Foto Reuters

Raisija so v četrtek zvečer pokopali v njegovem domačem mestu Mašhad na severovzhodu države.

Foto: Reuters

Po preiskavi strmoglavljenja helikopterja, ki je v nedeljo povzročilo smrt iranskega predsednika Ebrahima Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amirja-Abdolahiana, iranska vojska ni odkrila znakov sabotaže ali zločina, poročanje iranskih medijev povzema španska tiskovna agencija EFE. Vse kaže, da je šlo za nesrečo.

"Na razbitinah ni bilo nobenih lukenj od krogel ali znakov kakega udarca," je danes poročala iranska državna tiskovna agencija IRNA ob sklicevanju na poročilo o preiskavi generalštaba iranskih oboroženih sil, ki je bilo objavljeno v četrtek zvečer.

Helikopter je strmoglavil ob letenju po vnaprej načrtovani poti, s katere ni skrenil, komunikacije med piloti in kontrolorji letenja pred nesrečo pa ne nakazujejo na kakšno sumljivo dogajanje, še poroča IRNA.

Iran žalovanje
Novice Iranci se poslavljajo od umrlega predsednika Ebrahima Raisija

Poveljstvo iranske vojske je ob tem sporočilo, da so zbrali večje število dokumentov in dokazov v povezavi z nesrečo, pregledovanje vseh pa jim bo vzelo dlje časa. Prvo poročilo, ki so ga objavili v četrtek, pa je sledilo objavam nekaterih iranskih medijev, ki so kritizirali državne oblasti zaradi obveščanja javnosti po nesreči in izražali sume o vzroku strmoglavljenja.

Eden od časnikov je kritiziral vlado zaradi "netočnih in dvoumnih informacij", še en pa je opozoril na morebitno zaroto in se spraševal, zakaj je izmed treh helikopterjev, ki so leteli skupaj, izginil le predsedniški helikopter in zakaj helikopterja več ur ni bilo mogoče najti, medtem ko so uspeli vzpostaviti stik s potniki po telefonu.

Kobe Bryant
Novice Znane osebe, ki so umrle v helikopterskih nesrečah #video

Reševalne operacije po nesreči helikopterja, s katerim se je preminuli predsednik Raisi s spremstvom vračal z obiska v Azerbajdžanu, je sicer močno otežila zahtevnost terena, pa tudi megla in nizke temperature. Helikopter so dosegli šele v ponedeljek zgodaj zjutraj, potem ko je izginil v nedeljo popoldne.

Raisija so v četrtek zvečer pokopali v njegovem domačem mestu Mašhad na severovzhodu države. Njegove dolžnosti je v skladu z ustavo začasno prevzel podpredsednik Mohamed Mohber, ki mora pripraviti vse potrebno za izvedbo predsedniških volitev, ki bodo potekale 28. junija.

Zunanjega ministra Amir-Abdolahiana je medtem nasledil njegov namestnik Ali Bageri, ki je bil doslej tudi glavni pogajalec Irana v jedrskih pogajanjih z Zahodom.

Janez Lenarčič
Novice Janez Lenarčič tarča kritik zaradi solidarnosti EU ob strmoglavljenju Raisijevega helikopterja
Ne spreglejte