SiolNET. Novice Slovenija
4,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Inštitut 8. marec nad Hojsa s tožbo in zahtevo za tri tisoč evrov odškodnine

4,15

termometer

Aleš Hojs | Kot je povedala Nika Kovač, se v zadnjih dveh letih številne osebe na pozicijah moči širile laži, ki so podpihovale sovraštvo v inštitutu. | Foto: STA
Kot je povedala Nika Kovač, se v zadnjih dveh letih številne osebe na pozicijah moči širile laži, ki so podpihovale sovraštvo v inštitutu. Foto: STA

V Inštitutu 8. marec po vloženi tožbi zoper nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa zaradi njegovih izjav glede poletnih požarov na Krasu in pomanjkanja vode zahtevajo še plačilo tri tisoč evrov odškodnine za nematerialno škodo. 

Ena izmed najhujših lažnivih obtožb desnice se je zgodila lani, ko so Inštitut 8. marec ter vse civilnodružbene organizacije in strokovnjake, ki so sodelovali v referendumu, obtožili, da zaradi njih ni bilo vode za gašenje požarov na Krasu, čeprav so dobro vedeli, da s tem referendum ni imel nobene povezave, so dejali v inštitutu.

"S tem so tragedijo in stisko izkoriščali za nabiranje političnih točk, lagali o nas in blatili naše ime. Deležni smo bili številnih verbalnih napadov. V družbo se je vcepljala sovražnost," je ob tem povedala Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

Aljoša Petek iz PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic pa je dejal, da je v zakonu "kristalno jasno zapisano, da je na vodnih in priobalnih zemljiščih dopustno graditi objekte javne infrastrukture, komunalne infrastrukture, v kar spada tudi zagotavljanje dostopa do pitne vode. Obtoževanja bivšega ministra pa govorijo o diametralno drugačnih, alternativnih dejstvih, ki so povsem nepodprta z resničnostjo."

Kovačevo so v tvitih obtoževali tudi, da je kriva za požar na Krasu:

"Aleš Hojs je vedel, da vodni referendum nima povezave s pomanjkanjem vode na Krasu"

Pravna mreža za varstvo demokracije je v sodelovanju z Inštitutom 8. marec in odvetnico Nevo Čokart pripravila tožbo, ki so jo predstavili danes.

"Namen tožbe je v prvi vrsti to, da se prepreči blatenje, navajanje neresničnih dejstev na družbenih omrežjih, katerih namen je izključno diskreditirati nevladne organizacije, v tem primeru Inštitut 8. marec. Hkrati zahtevamo tudi plačilo odškodnine za nematerialno škodo, in sicer v višini tri tisoč evrov. Jasno in nesporno dejstvo je, da novela zakona o vodah ni v ničemer spremenila gradnje niti velikih niti malih vodooskrbnih objektov na vodnem in priobalnem zemljišču, ki jih je bilo mogoče po obstoječi zakonodaji graditi tako pred referendumom kot po njem, kar dokazuje, da je tožena stranka objavljala neresnična dejstva. Tožena stranka je bila minister v času referenduma zakona o vodah, hkrati pa je po izobrazbi gradbeni inženir, kar še enkrat več dokazuje, da ji je materija znana ter da se je zavedala neresničnosti svojega zapisa, pa jih je kljub temu vedoma in namerno z namenom diskreditacije in razvrednotenja tožeče stranke objavila sporni tvit," je dejala.  

Na tožbo se je Hojs prek Twitterja že odzval:

Ne moremo se pretvarjati, da v družbi ne občutimo posledic sovražnega govora in širjenja laži

V Inštitutu 8. marec prepoznavajo porast sovražnega govora in širjenja laži. Od Trumpa do Bolsonara, Andrewa Tata in Alexa Jonesa. Gre za globalen fenomen, ki je vpisan v neoliberalno družbo, še sporočajo javnosti. Po njihovem pa je prisoten tudi v Sloveniji.

Aleš Hojs Novice Hojs proti Jankoviću? "Ne potrjujem, ne zanikam." Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Novice NPU, ki je pod nadzorom Lindava, pravkar preiskuje Energetiko Ljubljana Matjaž Han Novice Matjaž Han: Na trenutke sem se vprašal, kam sem jaz to prišel #video Aleš Hojs Novice Hojs zaradi obrekovanja vložil dve tožbi, imen ovadenih ni razkril Referendum o vladi, RTVju in oskrbi. Nika Kovač. Novice Nika Kovač: Pokazali smo željo po spremembah, željo po drugačni družbi #video Nika Kovač Novice Nika Kovač o koaliciji: Občutek imam, da se stranke ne zavedajo, da bi bilo preprosto treba delati #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin