SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Inšpektorji odkrili 13 nepravilnosti glede temperatur na delovnem mestu

3

termometer

Temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija, poudarjajo na inšpektoratu za delo.

Na inšpektoratu za delo so nam pojasnili, da posebni poostreni nadzori zaradi vročine pri delodajalcih niso posebej predvideni, vsekakor pa obravnavajo vsako prispelo prijavo, ki se nanaša na visoke poletne temperature.

Malo prijav zaradi vročine

"Števila prijav, ki se nanašajo na visoke temperature na delovnem mestu, sicer ne spremljamo posebej, vendar ocenjujemo, da jih je v primerjavi s preostalimi prijavami malo in tudi letos bistveno ne odstopajo od povprečja zadnjih let. Več kot prijav prejmemo predvsem vprašanj, kako ustrezno ukrepati v primeru povečanih temperatur v delovnih prostorih, in sicer tako od delodajalcev kot tudi od delavcev. Nadzor opravimo v čim krajšem času, in sicer še v času, ko se takšne temperature tudi pojavljajo," so izpostavili.

V letu 2013 so, kot pravijo na inšpektoratu, v zvezi z zagotavljanjem varnega delovnega okolja ugotovili skupaj 109 nepravilnosti, med katerimi so tudi nepravilnosti glede temperatur na delovnih mestih. Takšnih nepravilnosti je bilo letos 13. Delodajalcem so bile izdane ureditvene odločbe, z realizacijo katerih se odpravijo ugotovljene nepravilnosti.

Temperatura v delovnih prostorih mora ustrezati biološkim potrebam delavcev

V obvestilu, ki so ga objavili na inšpektoratu, je sicer zapisano, da mora delodajalec zagotoviti takšno temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom, da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve, razen v hladilnicah, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu.

Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih po njihovih besedah določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija, razen v tako imenovanih "vročih delovnih prostorih", kjer so temperature povečane zaradi same delovne opreme, na primer peči, ki jo uporablja delodajalec pri izvajanju delovnega procesa. Dovoljena temperatura 28 stopinj Celzija je določena pri običajnih okoljskih toplotnih razmerah in dolgoletnih temperaturnih povprečjih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin