Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 10. 2014,
11.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andrej Fištravec

Petek, 17. 10. 2014, 11.27

8 let

Inšpekcija prijavila župana Fištravca zaradi podjemnih pogodb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mariborski župan Andrej Fištravec se mora zaradi sklepanja podjemnih pogodb z nekaterimi stalnimi sodelavci zagovarjati pred inšpektoratom za delo.

Potem ko so na začetku avgusta mariborski policisti na tožilstvo podali kazensko ovadbo, v kateri so župana Fištravca osumili storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, mu zdaj isto očita še pristojna inšpektorica za delo, poroča časnik Večer.

Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic Kot so za Večer potrdili na inšpektoratu, je "inšpektorica dala naznanilo kaznivega dejanja generalni policijski upravi zoper župana Mestne občine Maribor zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri sklepanju podjemnih pogodb". Obenem je inšpektorica zaradi teh pogodb začela tudi postopek o prekršku, ki se "nanaša na ugotavljanje kršitve dela zakona o delovnih razmerjih, ki določa, da če obstajajo elementi delovnega razmerja, se delo ne sme opravljati na podlagi pogodb civilnega prava, razen v primerih, ki jih določa zakon".

Kdaj bo postopek končan, v inšpektoratu še niso mogli napovedati. Delodajalcu v takšnih primerih grozi med 3.000 in 20 tisoč evri globe.

"Živimo v državi z dvema pravnima sistemoma" Župan Fištravec je za časnik komentiral, da "sprožitev postopka delovne inšpekcije samo nazorno ilustrira, da sem v svojih izjavah imel prav". "Živimo v državi z dvema pravnima sistemoma. Naj se policija in inšpekcija najprej dogovorita, kaj naj bi držalo, saj so njihove ugotovitve diametralno nasprotne." Policija mu očita, da je s pogodbami drugim zagotovil protipravno premoženjsko korist v škodo občine, inšpektorat pa pravi, da bi ti morali biti zaposleni.

Zaradi zaposlovanja in sklepanja podjemnih pogodb je bil poleg Fištravca na policiji zaslišan tudi direktor občinske uprave Marko Žula. Ob njiju je po poročanju Večera tretja ovadena Martina Kositer, vodja županovega kabineta.

Ne spreglejte