SiolNET. Novice Lokalne volitve
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fištravec v Mariboru pričakuje zmago v drugem krogu

0,13

termometer

Andrej Fištravec
Mariborski župan Boris Fištravec je pred lokalnimi volitvami prepričan, da je v svojem mandatu štajerski prestolnici povrnil dostojanstvo. Foto: STA

Mariborski župan Andrej Fištravec je s podporniki danes na mestno volilno komisijo prinesel 1.037 podpisov občanov za njegovo ponovno župansko kandidaturo in 986 podpisov za listo kandidatov za mestni svet. S tem je tudi uradno potrdil svojo kandidaturo za župana na jesenskih lokalnih volitvah. "Kandidiram zato, ker sem prepričan, da sem mestu povrnil dostojanstvo," je dejal Fištravec.

"Mestu smo poplačali dolgove zadnjih 20 let, stabilizirali javne finance, zato je zdaj razumljivo, da bi se rad marsikdo usedel na takšno mestno blagajno," je mariborski župan Andrej Fištravec povedal po oddaji kandidature, ki jo je sicer s skupino občanov vložil častni občan Matjaž Mulej.

Franc Kangler Novice Kangler po oddaji kandidature računa na še širšo podporo

Fištravec: Prepričan sem, da se Maribor zna odločati

"Kandidaturo sem vložil brez koketiranja s katerokoli politično stranko, čeprav nimam težav sodelovati z različnimi strankami. A za to je čas po volitvah," je dejal Fištravec. "Ni čarobnih palic v politiki. Nič ni mogoče narediti prek noči. To sem tudi sam izkusil v zadnjih letih. Šteje samo vztrajno, pošteno in trdo delo," je dodal aktualni mariborski župan.

Za naslednja leta Fištravec Mariborčanom obljublja najnižjo ceno obdelave komunalnih odpadkov v Sloveniji in brezplačni avtobusni prevoz za vse upokojence. "Prepričan sem, da se Maribor zna odločati. V zadnjih 200 letih se je velikokrat pravilno odločil," je dejal.

Andrej Fištravec Mariborčanom pred volitvami obljublja najnižjo ceno obdelave komunalnih odpadkov v Sloveniji in brezplačen javni prevoz za vse upokojence. Andrej Fištravec Mariborčanom pred volitvami obljublja najnižjo ceno obdelave komunalnih odpadkov v Sloveniji in brezplačen javni prevoz za vse upokojence. Foto: Bor Slana

Mariborska občina je inštitutu Mediana naročila raziskavo javnega mnenja, ki je bila opravljena v začetku oktobra, po navedbah županove pisarne pa kaže, da je večina prebivalcev Maribora zadovoljna z rezultati dela zdajšnjega župana.

Fištravcu se poraba javnega denarja za takšno anketo tik pred volitvami ne zdi sporna. "Na koncu mandata mora župan na različne načine polagati račune. Eden od takšnih je ugotavljanje zadovoljstva občanov s projekti, ki jih je v štirih letih izvršil. Pred tem takšne raziskave ni mogoče narediti, saj morajo biti projekti končani," je pojasnil župan.

Saša Arsenovič Novice Je to kandidat, ki bi lahko premagal Fištravca in Kanglerja?

Mariborski župan pričakuje zmago v drugem krogu

Nosilec Liste župana Andreja Fištravca za mestni svet je podžupan Saša Pelko, ki je tudi vodja volilnega štaba na tokratnih volitvah. Ta lista je na volitvah pred štirimi leti dosegla rekordnih 30 odstotkov glasov oziroma 17 sedežev v skupno 45-članskem mestnem svetu, a se je župan z nekaterimi sodelavci medtem razšel, zato ima v mestnem svetu le še devet predstavnikov.

Na tokratnih volitvah pričakujejo nekoliko nižji rezultat. "Takrat je bilo nadpovprečno. Nimam tako visokih pričakovanj. Slovensko politično telo preprosto ne prenaša tako izrazitih zmagovalcev," je povedal Fištravec. V županski tekmi, kjer ima za zdaj 15 tekmecev, pričakuje zmago v drugem krogu volitev.

Na županskem položaju je od sredine leta 2013, ko je zmagal na nadomestnih volitvah po odstopu Franca Kanglerja. Na rednih volitvah leta 2014 se je v drugem krogu pomeril s Kanglerjem in ga premagal s 75 odstotki podpore. Kangler letos znova kandidira, poleg njegove NLS ga podpirata še SDS in SLS.

Kandidaturo za župana Maribora je danes na mestni volilni komisiji uradno vložil tudi kandidat Levice Vlado Šega. Skupno je bilo v štajerski prestolnici tako za zdaj oddanih 14 kandidatur za župana in 17 list za mestni svet. Po napovedih se bo za položaj župana sicer borilo 16 kandidatov, medtem ko jih je bilo na zadnjih volitvah 17.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin