Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
11. 10. 2018,
14.49

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

12

Natisni članek

Franc Kangler Andrej Fištravec Volitve Maribor

Četrtek, 11. 10. 2018, 14.49

5 let, 6 mesecev

Je to kandidat, ki bi lahko premagal Fištravca in Kanglerja?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

12

Maribor. | V Mariboru se za župansko kandidaturo omenja okrog deset kandidatov. | Foto Thinkstock

V Mariboru se za župansko kandidaturo omenja okrog deset kandidatov.

Foto: Thinkstock

V Mariboru sta v zadnjih 12 letih župansko vlogo igrala trenutni Andrej Fištravec in njegov predhodnik Franc Kangler. Oba se znova potegujeta za vodenje drugega največjega mesta, ob njima pa še kar nekaj kandidatov. " Mislim, da to ne bo dvoboj med Kanglerjem in Fištravcem," meni Tone Partljič, pisatelj in Mariborčan.

Volitve v 212 občinah so vse bliže, vedno več pa je tudi znanih kandidatov, ki se bodo potegovali za županski stolček. Pestra zbirka kandidatov se je zbrala tudi v boju za vodenje Maribora, kjer je v igri že okrog deset kandidatov.

Kangler ni dorasel Mariboru, nad Fištravcem ni navdušen 

Tone Partljič bi se rad enkrat javno opravičil Francu Kanglerju. | Foto: STA , Tone Partljič bi se rad enkrat javno opravičil Francu Kanglerju. Foto: STA , Med njimi sta tudi aktualni župan Andrej Fištravec in njegov predhodnik Franc Kangler, ki so ga odnesle vstaje.

V zadnjem času je padlo več sodnih postopkov proti Kanglerju, v boju za vrnitev na župansko mesto pa je dobil še podporo SDS.

"Mislim, da to ne bo dvoboj med Kanglerjem in Fištravcem. Potrebujemo nekoga, ki bo znal mobilizirati mestni svet. Mariborski župani in mestni svet so ogledalo neke psihoze v Mariboru. Celoten Maribor bi potreboval očiščenje, streznjene in iti naprej. Zdi se, da smo v Mariboru malo zaostali," meni pisatelj in nekdanji poslanec LDS Tone Partljič, ki je pred štirimi leti podprl Fištrovca pri kandidaturi za župana, vendar nad njim ni več navdušen.

"Eno je biti teoretik, drugo pa je voditi mesto. Njegov problem je, da se ni obdal s pametnejšimi ljudmi od sebe," delo trenutnega župana komentira Partljič, vendar pa tudi ponovnemu vzponu Kanglerja ni preveč naklonjen.

"Malo bi me vseeno bilo strah, če bi spet zmagal Kangler, ker se mi zdi, da ni dorasel Mariboru. Ne intelektualno ne organizacijsko. S tem pa ne mislim, da ni nič naredil. Enkrat bi se mu rad javno opravičil, ker sem proti njemu nastopal tudi zaradi sodnih postopkov," dodaja Partljič.

Andrej Fištravec je na vrhu mariborske občine zamenjal Franca Kanglerja. | Foto: STA , Andrej Fištravec je na vrhu mariborske občine zamenjal Franca Kanglerja. Foto: STA ,

V morebitnem drugem krogu ne bo dvoboja Kangler - Fištravec

Tudi Mitja Čander, esejist in kolumnist, v končnem spopadu ne vidi obračuna med Kanglerjem in Fištravcem.

"V Mariboru se podobno kot v nogometu razpravlja, kakšen župan bi bil najboljši oziroma idealen. In tako, kot so pri nogometu trenerji vsi na tribuni, se tudi o primernosti županskega kandidata veliko govori. Maribor potrebuje to, da se tudi na drugih položajih začnejo osebe bolj odgovorno obnašati in bolj odprto voditi mesto," dodaja Čander.

V finalu se bosta udarila Kangler in Arsenovič

Neuradno se bo v župansko tekmo podal tudi znani mariborski gostinec Saša Arsenovič. | Foto: Ana Kovač Neuradno se bo v župansko tekmo podal tudi znani mariborski gostinec Saša Arsenovič. Foto: Ana Kovač Ob imenih, ki se pojavljajo v kombinacijah za župansko tekmo, je največ pozornosti vzbudilo ime Saše Arsenoviča, znanega mariborskega gostinca, ki naj bi neuradno nastopil kot kandidat SMC.

"Zanimivo. Ne vem sicer, kako gresta podjetništvo in politika skupaj, da ne pride do konfliktov. Po drugi strani pa potrebujemo človeka dejanj. Poglejte v Ljubljani, Jankoviću se marsikaj odpusti, ker se v Ljubljani vidi, da se je marsikaj spremenilo," razmišlja Partljič.

Čander prav Arsenoviča in Kanglerja vidi v finalnem spopadu za mariborskega župana. "Kangler ima politične izkušnje, ob tem pa so proti njemu padli tako rekoč vsi procesi. Na drugi strani Arsenovič prinaša neko svežino, v podjetništvu pa je pustil kar močan vtis," pravi Čander.

Alenka Iskra
Novice Maribor: SD v boj pošilja Alenko Iskra. Bo Saša Arsenovič kandidat SMC?

Partljiča skrbi Šiško

Svojo kandidaturo naj bi kmalu prijavil tudi trenutni zapornik Andrej Šiško. Samooklicani vodja Štajerske varde, ki pa je zaradi dogodkov, povezanih s postrojem, trenutno v priporu, je v zadnjem času aktiven kandidat. Nazadnje je nekdanji vodja navijaške skupine Viole neuspešno kandidiral za predsednika države, pred leti pa se je tudi že potegoval za mariborskega župana.

"Skrbi me na primer kandidatura Andreja Šiška. Na zadnjih predsedniških volitvah je dobil pet odstotkov glasov v Mariboru. Zdi se mi problem, če jih med stotimi Mariborčani pet misli podobno kot on," opozarja Partljič.

"Ljudje si bolj kot to, kaj je kdo povedal, zapomnijo način nastopanja in mogoče kakšno zanimivo repliko," o temah, ki bodo v ospredju županske bitke, meni Mitja Čander. | Foto: STA , "Ljudje si bolj kot to, kaj je kdo povedal, zapomnijo način nastopanja in mogoče kakšno zanimivo repliko," o temah, ki bodo v ospredju županske bitke, meni Mitja Čander. Foto: STA ,

"V Mariboru vedno iščemo rešitelja"

Prvi krog županskih volitev bo na sporedu 18. novembra, kandidati pa imajo za uradno vložitev kandidature čas do 18. oktobra. Tudi če se po letu 2006 zmage ne bo veselil Kangler ali Fištrovec, pa Čander opozarja, da en človek še ne pomeni rešitve.

"Mislim, da je zgrešeno pričakovati, da bo en človek rešil mesto s pooblastili, ki jih ima, in proračunom, ki ga ima. To je zgrešena logika. V Mariboru vedno iščemo rešitelja, potem pa ga po nekaj časa 'nabrcamo'. Podobno je tudi na državni ravni. Vedno iščemo nove obraze, ki bodo rešili to državo, potem pa smo razočarani, ko se to zgodi. Kot da to ni logično," meni Čander.

Ne spreglejte