Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2018,
17.04

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Maribor Andrej Fištravec Saša Arsenovič

Sreda, 19. 12. 2018, 17.04

5 let, 4 mesece

Fištravec: Občina v boljšem stanju kot ob mojem prihodu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Dosedanji mariborski župan Andrej Fištravec se po šestih letih poslavlja s tega položaja. Županske posle je danes predal nasledniku Saši Arsenoviču in ob tem povedal, da mu prepušča občino v dobrem stanju. "Ocenjujem, da je kondicija boljša, kot je bila, ko sem postal župan," je dejal.

"Občino zapuščam v dobri kondiciji. Občina je likvidna in ima tudi kreditni potencial za naprej," je v izjavi za medije povedal Fištravec.

Primopredaja poslov jima je vzela več časa, kot sta pričakovala, zato Arsenovič še ni mogel odgovoriti, ali se strinja z oceno predhodnika. "Kaže relativno dobro," je ocenil.

Zahvalil se je občinskim službam in Fištravčevi ekipi, da so tako vsebinsko in podrobno pripravili popis opravljenih del v preteklih štirih letih in tekočih zadev, zato ne pričakuje večjih težav v delovanju občine med menjavo vodstva. Nova ekipa bo po Arsenovičevih besedah vse zadeve skrbno pregledala, ne želi pa po nepotrebnem ustavljati tekočih projektov. A tako kot pri obnovi zahodne tribune stadiona Ljudski vrt bodo zagotovili, da "gredo projekti v pravo smer", je poudaril novoizvoljeni župan.

Ekipe še ni predstavil

Saša Arsenović Andrej Fištravec | Foto: STA , Foto: STA , Svoje ožje ekipe danes še ni predstavil. Je bil pa na primopredaji na njegovi strani prisoten Boris Železnik, ki prihaja iz policijskih vrst in se ga neuradno omenja kot kandidata za novega direktorja mestne uprave.

Odhajajoča ekipa na občini je pripravila osnutek proračuna občine za naslednje leto. Kot je v pogovoru za časnik Večer povedal Fištravec, je na prihodkovni strani ocenjen na okoli 130 milijonov evrov, kar je okoli 40 milijonov evrov več, kot so bili običajno proračuni v prejšnjih letih. Arsenovič tega še ni želel podrobneje komentirati. "Na proračunu bo treba še delati. Želja je bistveno več, kot je denarja, zato moramo delati, da bo tega, kar je na voljo, dovolj za vse segmente," je dejal.

Glede zaposlitev, ki jih je Fištravec uredil na občini po volilnem porazu, pa je Arsenovič dejal, da bodo vsak posamezni primer preučili. Če so osebe primerne za ta mesta, nima težav s tem, da ostanejo. "Tisti, ki so v redu, bodo ostali. Če kdo ni, pa se bomo z njim pogovorili," je dejal.

Saša Arsenovič
Novice "Arsenovič je drugačen format. Spominja na Popoviča."

V četrtek ustanovna seja

Novoizvoljeni mestni svet se bo na ustanovni seji sestal v četrtek, dan pozneje pa bo Arsenovič tudi uradno prevzel vodenje mesta. Podjetnik, ki v politiki doslej ni bil dejaven, je na volitvah nastopil kot županski kandidat SMC, s svojo listo kandidatov pa se je potegoval tudi za mesta v mestnem svetu, kjer so zasedli 11 od skupno 45 sedežev.

V drugem krogu županskih volitev 2. decembra je s 57,9 odstotka podpore premagal nekdanjega župana Franca Kanglerja, Fištravec pa je izpadel iz bitke že v prvem krogu dva tedna prej, ko je bilo skupno 18 kandidatov za župana.

Fištravec je postal župan Maribora na nadomestnih volitvah na začetku leta 2013, potem ko je bil Kangler po množičnih protestih prisiljen predčasno zaključiti svoj drugi županski mandat.

Ne spreglejte