SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Inflacija junija na letni ravni zrasla na 10,4 odstotka

0,36

termometer

Vrednost-denarja | V skupini hrane, ki se je na letni ravni podražila za 12,8 odstotka, so izstopale podražitve kruha in izdelkov iz žit (za 16,2 odstotka) ter mesa (za 12,9 odstotka). | Foto:
V skupini hrane, ki se je na letni ravni podražila za 12,8 odstotka, so izstopale podražitve kruha in izdelkov iz žit (za 16,2 odstotka) ter mesa (za 12,9 odstotka).

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin junija na letni ravni v povprečju zvišale za 10,4 odstotka. Največ so k inflaciji prispevale podražitve naftnih derivatov, hrane in električne energije. Na mesečni ravni je bila inflacija 2,7-odstotna, zvišali so jo dražja elektrika, počitniški paketi in hrana, je objavil državni statistični urad.

Do pospešitve inflacije prihaja po tem, ko so se cene življenjskih potrebščin maja na letni ravni v povprečju zvišale za 8,1 odstotka, na mesečni pa za dva odstotka.

Plin se je podražil za skoraj 50 odstotkov

K skupnemu 10,4-odstotnemu dvigu cen na letni ravni so junija največ, 2,1 odstotne točke, prispevale višje cene električne energije, plina in drugih goriv. Plin se je podražil za 49,4 odstotka, toplotna energija za 43,6 odstotka in električna energija za 29,4 odstotka.

Sledile so višje cene naftnih derivatov in hrane, ki so inflacijo dvignile za po 1,9 odstotne točke. Cene tekočega goriva so se zvišale za 54,6 odstotka, goriv in maziv za osebna vozila pa za 34,5 odstotka.

omikron covid-19 Novice To se dogaja z okužbami v Sloveniji Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske. Novice Kaj se dogaja v Sloveniji? To so sredine okužbe.

Najbolj sta se podražila kruh in meso

V skupini hrane, ki se je na letni ravni podražila za 12,8 odstotka, so izstopale podražitve kruha in izdelkov iz žit (za 16,2 odstotka) ter mesa (za 12,9 odstotka).

Medtem pa so letno raven inflacije za 0,2 odstotne točke ublažile cenejše storitve iz skupine komunikacije. Cene teh so se znižale za 5,3 odstotka.

Brane Gregorčič Novice Gregorčič razkril, do kdaj bo trajal vročinski val #video

Mesečna rast cen 2,3-odstotna

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo gibanja cen v EU, je bila junija 10,8-odstotna (lani junija 1,7-odstotna). Mesečna rast cen je bila 2,3-odstotna, potem ko je bila prejšnji mesec dvoodstotna.

RTV Novice Državni zbor odločil, ali bo plačevanje prispevka RTV ukinjeno

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin