Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2013,
11.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hotiza policist spor

Četrtek, 18. 7. 2013, 11.33

7 let, 12 mesecev

Incident na Hotizi: Zoper policista disciplinski postopek, za provokatorja globa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zoper policista, ki sta se 10. julija na mejnem prehodu Hotiza zapletla v incident z madžarskim provokatorjem, je bil uveden disciplinski postopek.

Dejstvo, da se je Madžar vedel nedostojno, ne opravičuje njunega ravnanja, meni direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić. Je pa policija zaradi nedostojnega vedenja Madžaru izdala plačilni nalog.

Zaradi videoposnetka o domnevno nestrokovnem in neetičnem postopku dveh policistov pri obravnavi 27-letnega državljana Madžarske je direktor PU-ja Murska Sobota odredil notranjo preiskavo. Kot je zapisal Ivančić, so v preiskavi ugotovili, da je madžarski državljan 10. julija popoldne peš prišel na mejni prehod. Slovenski policist je madžarskemu državljanu povedal, da mora za prestop slovensko-hrvaške meje v skladu s sporazumom med slovensko in hrvaško vlado pridobiti dovolilnico. Cena te dovolilnice je 0,83 evra, velja sedem dni in bi se z njo lahko tudi vrnil v Slovenijo.

Poslal ga je v Petišovce Policist je madžarskemu državljanu večkrat pojasnil, da mu brez dovolilnice ne more dovoliti prestopa meje, obenem pa mu je dejal, da mora glede na to, da nima denarja oziroma da noče ali ne namerava plačati dovolilnice, zapustiti območje mejnega prehoda, v Hrvaško pa lahko vstopi na katerem drugem mejnem prehodu, in sicer v Petišovcih.

Odgovor policista je Madžara očitno tako razburil, da se je do policista začel vesti nedostojno, žaljivo in vsiljivo, navaja Ivančić. Ker Madžar prehoda ni hotel zapustiti, je policist na pomoč poklical policijsko patruljo. Kaj se je dogajalo po tistem, je razvidno s posnetka, objavljenega na spletu.

Madžarski državljan je bil v postopku res žaljiv in vsiljiv, z izrazi, kot so fašisti, teroristi, mafija, pa je na trenutke namerno izzival konflikt. Vendar pa to po oceni Ivančića ne upravičuje ravnanja policistov. "Poklic policista je danes odgovorna, težka in nevarna naloga, kar med drugim tudi zahteva visoko raven strokovnosti in ne nazadnje tudi potrpežljivosti," poudarja direktor PU-ja.

Madžara obravnavali že prej Ob tem opozarja, da je v pogodbi o zaposlitvi in v kodeksu policijske etike določeno, da se je javni uslužbenec dolžan vzdržati vseh ravnanj, ki bi krnila ugled organa. Zaradi opisanega primera je bil zato zoper oba policista uveden disciplinski postopek.

Sicer pa so omenjenega madžarskega državljana policisti PU-ja Murska Sobota obravnavali že 1. julija. Iz videoposnetka, ki je prav tako objavljen na spletu, je razvidno, da se je tudi takrat do policistke oziroma policista vedel nedostojno. Najmanj štiri dni je Madžar prenočil v Murski Soboti, kjer mu je dobrodelni občan ponudil prenočišče, oblačila in hrano. Takrat mu je tudi pokazal zapestno uro, v kateri ima kamero za snemanje. "V razgovoru z občanom je bilo prav tako mogoče ugotoviti, da ima tujec sovražen odnos do policistov," je zapisal Ivančić.

Policisti so še ugotovili, da Madžar potuje po različnih državah, kjer pogosto snema policiste različnih držav. Ponavadi sproži konfliktno situacijo, jih posname, videoposnetke pa nato objavi na svetovnem spletu. Zaradi groženj z bombo in zaradi več kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari so ga že obravnavali tudi madžarski policisti. Kot je še zapisal Ivančić, snemanje izvajanja policijskih pooblastil pomeni izvrševanje pravice do svobodnega izražanja, vendar pa mu to ne daje pravice, da se v času policijskega postopka do policistov vede nedostojno in žaljivo. Policija je zato Madžaru izdala plačilni nalog.

Ne spreglejte