Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2014,
12.52

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleš Cantarutti državni sekretar

Sreda, 17. 12. 2014, 12.52

5 let, 6 mesecev

Ikea in Lidl lahko uporabljata ime "Slovenija"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je potrdila predlog prenovljenega zakona o bančništvu, ki bo prenesel določila evropskih direktiv glede delovanja bank in nadzora nad njimi.

Seznanila se je z izsledki nadzora nad delovanjem razvojnih centrov in v dveh primerih zaradi nepravilnosti odstopila od pogodb o sofinanciranju.

S prenovljenim zakonom o bančništvu bo Slovenija v svoj pravni red prenesla v zadnjih letih spremenjeno evropsko zakonodajo na področju kapitalskih zahtev, nadzora in upravljanja bank. Predlog povzema pravila, potrebna za izvajanje enotnega mehanizma bančnega nadzora v evrskem območju.

Nadzor nad izvajanjem projektov pokazal nepravilnosti Nadzor nad izvajanjem projektov v okviru razvojnih centrov slovenskega gospodarstva je ugotovil nepravilnosti, zato je vlada sprejela ukrepe - med drugim bo država odstopila od pogodb o sofinanciranju razvojnih centrov Energija in Simit, ki sta dobila 9,2 milijona in 14,2 milijona evrov evropskih sredstev. V centru Energija so med drugim prostore uporabljali za nastanitev delavcev, ki so delali na projektu Termoelektrarne Šoštanj, v centru Simit pa so z evropskim denarjem namesto novih kupili rabljene stroje.

Dva milijona evrov podjetju Durabus Vlada je dodelila dva milijona evrov finančne spodbude podjetju Durabus. Podjetje, ki je v kitajski lasti, bo spodbudo prejelo za projekt razvoja električnih avtobusov in podporne infrastrukture za javni transport.

Vlada je potrdila predlog novele zakona o varstvu potrošnikov, po kateri se bo skladno z evropsko direktivo višino škode, ki jo je proizvajalec izdelka z napako dolžan povrniti, če je navedena stvar običajno namenjena za zasebno rabo ali potrošnjo in jo je oškodovanec tako tudi uporabljal, zvišuje s 400 na 500 evrov.

Sprejeli program zmanjšanja emisij toplogrednih plinov do leta 2020 Vlada je sprejela operativni program zmanjšanja emisij toplogrednih plinov do leta 2020, ki je izvedbeni načrt ukrepov za doseganje cilja Slovenije za zmanjšanje emisij do leta 2020 iz podnebno-energetskega paketa.

Poslovni delež v družbi Lipica Turizem prenesli na SDH Vlada je sprejela sklep o brezplačnem prenosu poslovnega deleža v družbi Lipica Turizem, ki jo je v preteklosti ustanovil javni zavod Kobilarna Lipica, na Slovenski državni holding (SDH). Kmetijski minister Dejan Židan pričakuje nemoteno in gospodarno delovanje Lipice Turizma, ki po njegovem zdaj posluje slabo in neučinkovito.

Vlada je izdala spremenjeno uredbo o neposrednih plačilih v kmetijstvu, ki opredeljuje postopek za izračun zneska povračila finančne discipline za koledarsko leto 2013 za posamezno kmetijsko gospodarstvo. V finančnem letu 2014 (koledarsko leto 2013) namreč sredstva niso bila v celoti uporabljena. Prenesla so se v proračunsko leto 2015 in države članice morajo povrniti prenesene odobritve kmetijskim gospodarstvom, za katere se v koledarskem letu 2014 uporablja finančna disciplina.

Vlada je z uredbo določila višino nadomestila zaradi omejene rabe prostora in načrtovanja intervencijskih ukrepov na območju jedrskega objekta ter spremenila uredbo o območjih omejene rabe prostora zaradi jedrskega objekta in o pogojih gradnje objektov na teh območjih.

10 milijonov evrov za odpravo posledic škode Vlada je sprejela letno poročilo gospodarskega ministrstva o izvedbi programa odprave posledic škode v gospodarstvu za leto 2013. Od sprejema zadnjega letnega poročila avgusta 2013 je ministrstvo izvajalo program odprave posledic škode v gospodarstvu po poplavah v novembru 2012. Škoda na strojih in opremi, zalogah in izpadu prihodka je znašala 45 milijonov evrov, prizadetih je bilo 234 podjetij, podjetnikov, zadrug in drugih upravičencev, ki so predložili za 25,4 milijona evrov upravičenih stroškov. Prek Slovenskega podjetniškega sklada so prek 112 odločb dodelili 10 milijonov evrov za odpravo posledic škode.

Vlada je izdala uredbi o določitvi uniforme in zastave Finančne uprave RS ter spremenjeno uredbo o določitvi finančnih uradov.

Sedežnica Pisker na Arehu ostaja del stečajne mase Športnega centra Pohorje Vlada je sklenila, da sedežnica Pisker na Arehu ostane del stečajne mase Športnega centra Pohorje. S stečajem koncesionarja preneha koncesijsko razmerje in koncedent ima v šestih mesecih pravico odkupiti del ali vsa zemljišča, ki sestavljajo površine koncesije, vse objekte in naprave koncesije. Knjigovodska vednost sedežnice je konec septembra letos znašala 6,9 milijona evrov.

Vlada se je seznanila z informacijo o dogovoru med sindikatom delavcev dejavnosti energetike in ministrstvom za infrastrukturo in prostor iz avgusta letos. Vlada je z uveljavitvijo aneksa h kolektivni pogodbi elektrogospodarstva in kolektivni pogodbi premogovništva izstopila iz kolektivnih pogodb na področju energetike in premogovništva.

Vlada se je seznanila s programi čezmejnega sodelovanja z Italijo, Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko, v katerih sodeluje Slovenija v obdobju 2014-2020.

Vlada je sprejela sklep o spremembi zneska zajamčenega kapitala pozavarovalnic, ki se skladno z obvestilom Evropske komisije usklajuje z inflacijo.

Ikea in Lidl lahko uporabljata ime "Slovenija" Vlada je družbama Ikea, trgovina na drobno, in Lidl dovolila uporabo imena "Slovenija", vendar zgolj kot lokacijsko označbo poleg firme družbe.

Ne spreglejte