Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
15.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

17

Natisni članek

Igor Bavčar zapor Istrabenz

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 15.52

6 let, 7 mesecev

Igor Bavčar ima delo, zato še noče v zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

17

Igor Bavčar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar se je na ljubljansko višje sodišče pritožil zaradi odločitve okrožnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo prošnjo za odlog prestajanja zaporne kazni, so pojasnili na okrožnem sodišču. Če bo višje sodišče pritožbo zavrnilo, bo Bavčar moral v zapor.

Bavčar je po prvi obsodilni sodbi, ki je bila nato razveljavljena, odhod v zapor prelagal zaradi zdravstvenih razlogov, tokrat pa se je skliceval na druge določbe zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. S spremembo zakona je namreč med utemeljenimi zdravstvenimi razlogi le še hospitalizacija.

Tokrat se je skliceval na določbo zakona, ki omogoča, da se kazen odloži, če mora obsojeni opraviti določeno delo, ki ga je začel, in bi nastala občutnejša škoda, če ga ne bi opravil.

Bavčarja smo prosili za dodatna pojasnila v zvezi z njegovo pritožbo. Odgovore še čakamo.

Bavčar ima poleg espeja v Sloveniji, ki po javno dostopnih podatkih ne ustvarja prihodkov in je med davčnimi neplačniki, v Srbiji podjetje za trgovino s kemičnimi proizvodi Gaschem. Tudi to podjetje po javno dostopnih podatkih nima prihodkov. 

Preberite še:
Tokrat mu ni uspelo: sodišče Bavčarju zavrnilo prošnjo za odlog zaporne kazni

Vrhovno sodišče izločilo Pogačnika in Ilovar Gradišarjevo

Bavčar bi moral v zapor 20. julija, a je tik pred sodnimi počitnicami vložil prošnjo za odlog začetka prestajanja kazni in hkrati zahteval izločitev dveh sodnikov pri odločanju. Okrožno sodišče je zahtevo za izločitev v odločanje posredovalo Višjemu sodišču v Ljubljani, ki je zahtevo zavrnilo. 

Bavčar se je ob izteku pritožbenega roka pritožil na vrhovno sodišče, ki mu je pritrdilo ter iz odločanja izločilo predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika in podpredsednico Sonjo Ilovar Gradišar.

Bavčarju je sodišče izreklo kazen petih let zapora

Okrožno sodišče je septembra lani Bavčarja in brata Sušinski znova obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, Bavčar pa je bil oproščen obtožb napeljevanja k zlorabi položaja. Bavčarju je sodišče zato izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo pa na dve leti.

Vsi trije so se pritožili na višje sodišče, vendar je to potrdilo sodbe.

 

Ne spreglejte