Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2017,
16.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

6

Natisni članek

Istrabenz sojenje zapor Igor Bavčar

Četrtek, 7. 9. 2017, 16.04

6 let, 6 mesecev

Tokrat mu ni uspelo: sodišče Bavčarju zavrnilo prošnjo za odlog zaporne kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

6

Igor Bavčar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Okrožno sodišče v Ljubljani je potrdilo, da so zavrnili prošnjo za odlog prestajanja zaporne kazni nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja. Pri prošnji se je Bavčar skliceval na določbo zakona, ki omogoča, da se kazen odloži, če mora obsojeni opraviti določeno delo, ki ga je začel, in bi nastala občutnejša škoda, če ga ne bi opravil.

Z ljubljanskega okrožnega sodišča so za Siol.net potrdili, da so odločitev o predlogu za odlog prestajanja kazni zapora za obsojenega Igorja Bavčarja vročili. "Sodišče je predlog za odlog prestajanja kazni zapora zavrnilo. Obsojeni se je v predlogu skliceval na odložitveni razlog skladno s 4. točko 1. odstavka 24. člena zakona o izvrševanju kazenskih sankcij," so pojasnili na sodišču.

Na kaj se je skliceval Bavčar?

sodišče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock 24. člen omenjenega zakona pravi, da se obsojencu, ki je na prostosti, sme na njegovo prošnjo ali z njegovo privolitvijo na prošnjo ožjih družinskih članov, rejnika in skrbnika ali na predlog pristojnega centra odložiti izvršitev kazni zapora, če mora opraviti določeno delo, ki ga je začel, in bi nastala občutnejša škoda, če ga ne bi opravil.

 

Odločitev sodišča sicer še ni pravnomočna, saj se lahko Bavčar nanjo lahko pritoži v treh dneh.

Ali bo to tudi storil, zaenkrat še ni znano, saj njegov odvetnik Janez Koščak danes ni želel komentirati omenjene zadeve.

Podjetje v Sloveniji brez prihodkov, prav tako v Srbiji

Kot smo pisali pred dnevi, se je Bavčar v preteklosti v prošnjah sodišču za odlog zaporne kazni skliceval na domnevno slabo zdravstveno stanje, tokrat pa na nedokončane posle. S spremembo zakona je namreč med utemeljenimi zdravstvenimi razlogi le še hospitalizacija.

Bavčar ima poleg espeja v Sloveniji, ki po javno dostopnih podatkih ne ustvarja prihodkov in je med davčnimi neplačniki, v Srbiji podjetje za trgovino s kemičnimi proizvodi Gaschem. Tudi to podjetje pa po javno dostopnih podatkih nima prihodkov. 


Pred sodnimi počitnicami mu je uspelo z izločitvijo sodnikov

Bavčar bi moral v zapor 20. julija, a je tik pred sodnimi počitnicami vložil prošnjo za odlog začetka prestajanja kazni in hkrati zahteval izločitev dveh sodnikov pri odločanju.

Okrožno sodišče je zahtevo za izločitev v odločanje posredovalo Višjemu sodišču v Ljubljani, to pa je zahtevo zavrnilo. Bavčar je ob izteku pritožbenega roka izkoristil še možnost pritožbe na vrhovno sodišče, ki mu je pritrdilo in iz odločanja izločilo predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika in podpredsednico Sonjo Ilovar Gradišar.

Zaradi pravnomočne sodbe v zadevi Istrabenz mora Bavčar vrniti tudi dobrih 21 milijonov evrov nezakonitega premoženja. | Foto: Bojan Puhek Zaradi pravnomočne sodbe v zadevi Istrabenz mora Bavčar vrniti tudi dobrih 21 milijonov evrov nezakonitega premoženja. Foto: Bojan Puhek

Z bratoma Sušinski lani pravnomočno obsojen zaradi prodaje delnic Istrabenza

Okrožno sodišče je sicer septembra lani Bavčarja ter brata Sušinski znova obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, Bavčar pa je bil oproščen obtožb napeljevanja k zlorabi položaja.

Bavčarju je sodišče zato izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo pa na dve leti. Vsi trije so se pritožili na višje sodišče, vendar je to potrdilo sodbe.

Bavčar mora sicer po pravnomočni sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča vrniti tudi nekaj več kot 21 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi, ki jo je pridobil pri veriženju delnic Istrabenza iz leta 2007.

Ne spreglejte