Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 4. 2015,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

živalski vrt Ljubljana šimpanz

Sreda, 22. 4. 2015, 13.38

8 let

Hrvatje so nam podarili šimpanza Borisa (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po desetih letih so v ljubljanskem živalskem vrtu spet dobili bobre, iz zagrebškega živalskega vrta pa so za družbo trem odraslim samicam pripeljali šimpanza Borisa.

Ljubljanski živalski vrt je kar nekaj let čakal na rezultate genetskih raziskav krvi svojih šimpanzov, na podlagi katerih so lahko potrdili podvrsto, ki ji pripadajo samice. "Genetsko se je za naše samice kot najprimernejši izkazal samec Boris, ki pripada isti podvrsti in je bival v zagrebškem živalskem vrtu," so pojasnili v ZOO Ljubljana.

Upajo, da se bo nova skupina dobro ujela Šimpanz Boris je genetsko zelo pomemben za nadaljevanje populacije te podvrste šimpanzov v živalskih vrtovih. Prejšnji teden so ga pripeljali iz Zagreba in ga namestili v karantenskem prostoru za šimpanze. Po približno mesecu dni se bo lahko pridružil samicam, v ZOO Ljubljana pa upajo, da se bo nova skupina dobro ujela.

Mojca ima 40 let in je poleg jastrebov in slonice ena najstarejših živali v našem ZOO. Najverjetneje ne bo imela več mladičev, odigrala pa bo pomembno nalogo "stare mame" in pomagala pri vzreji mladičev neizkušeni hčerki Neži. Tako bomo vsem šimpanzom omogočili dobro socialno strukturo za življenje v skupini, so še sporočili iz živalskega vrta.

Mlad par so naselili v prenovljeno ogrado bobrov Prav v mesecu, ko zaznamujemo mednarodni dan bobra, pa so iz živalskega vrta Brno na Češkem k nam pripeljali mlad par kanadskih bobrov.

Bober je bil v Sloveniji iztrebljen daljnega leta 1643. K nam se je ponovno naselil iz Hrvaške leta 1998. Od takrat se uspešno razmnožuje ter širi po rekah Krki, Radulji, Dobličici, Muri, Sotli in Dravi. Ta "krajinski arhitekt" pomaga rečne struge, ki jih je spremenil človek, vrniti v njihove naravne oblike in ponovno vzpostavlja naravne vodne ekosisteme, so sporočili iz živalskega vrta.

Mlad par so naselili v prenovljeno ogrado bobrov nad morskimi levi.

Ne spreglejte