Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2019,
20.55

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Natisni članek

vlada Hrvaška Andrej Plenković

Petek, 19. 7. 2019, 20.55

4 leta, 9 mesecev

Hrvaški sabor potrdil nove ministre v Plenkovićevi vladi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Vladajoča večina v hrvaškem parlamentu je danes na predlog premierja Andreja Plenkovića potrdila sedem novih ministrov v njegovi vladi. Poleg tega so ministra za notranje zadeve in finance, Davorja Božinovića in Zdravka Marića, potrdili za nova podpredsednika vlade. Novi zunanji minister je Gordan Grlić Radman.

Večina opozicijskih poslancev je pred glasovanjem odšla iz parlamentarne dvorane. Po njihovem mnenju bi namreč morali namesto rekonstrukcije vlade razpisati predčasne parlamentarne volitve. Med drugim so napovedali interpelacijo še nekaterih ministrov, ki jih niso zajele spremembe v vladi.

Na glasovanju je bilo navzočih 85 od 151 poslancev, od tega jih je 82 podprlo kandidate za ministre.

Prvi je prisegel novi vodja hrvaške diplomacije, 61-letni Grlić Radman, ki na Zrinjevac prihaja z veleposlaniškega položaja v Berlinu. Vodenje zahtevnega veleposlaništva v Nemčiji je prevzel leta 2017, ko je bil na čelu hrvaške diplomacije Davor Ivo Stier. Grlić Radman je peti hrvaški zunanji minister od januarja 2016.

Vodenje kmetijskega ministrstva je prevzela dosedanja državna sekretarka na tem ministrstvu Marija Vučković. Novi minister za delo in pokojninski sistem je dosedanji direktor hrvaškega zavoda za pokojninsko zavarovanje (Hzmo) Josip Aladrović.

Andrej Plenković
Novice Z igricami v škodo Slovenije bi rad Plenkovića spravil na čelo Evropske komisije

Aladrovićev predhodnik Marko Pavić se bo preselil na čelo ministrstva za regionalni razvoj in sklade EU. Resor demografije, družine, mladih in socialne politike je prevzela poslanka Vesna Bedeković.

Minister za državno premoženje je postal dosedanji vodja urada državne uprave v vukovarsko-sremski županiji Mario Banožić, minister za upravo pa je postal dekan visoke šole v Šibeniku Ivan Malenica.

Andrej Plenković | Foto: STA , Foto: STA ,

Plenković se je odločil za spremembe na čelu sedmih od 20 ministrstev, ker so bili bivši ministri Lovro Kuščević, Goran Marić, Tomislav Tolušić in Gabrijela Žalac deležni številnih medijskih obtožb o malverzacijah z nepremičninami in klientelizmu.

Afere so obremenjevale delo vlade in načele podporo HDZ med volivci, zamajale pa so tudi podobo uspešnosti Plenkovića, ki jo je gradil kot šef vlade in HDZ. Poslanec HDZ in bivši zunanji minister Miro Kovač je danes izjavil, da je za zmago HDZ na naslednjih parlamentarnih volitvah, ki bodo predvidoma jeseni 2020, potrebna rekonstrukcija HDZ. Strankarske volitve v HDZ je možno pričakovati nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami.

Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Grabar-Kitarovićeva dajala napotke novinarjem, Hrvaško novinarsko društvo na nogah

Večina novih ministrskih obrazov širši hrvaški javnosti ni znana. Nimajo niti političnih izkušenj, kar se je videlo tudi med današnjimi predstavitvami na pristojnih parlamentarnih odborih, ki so potekale od zgodnjih dopoldanskih ur do saborskega glasovanja.

Med najbolj izkušenimi je dolgoletni diplomat Grlić Radman, ki je kot svojo prednostno nalogo na čelu hrvaške diplomacije izpostavil hrvaško predsedovanje EU v prvi polovici leta 2020. Med drugim je tudi dejal, da si želi dobrih odnosov z vsemi sosednjimi državami.

Velja za dokazanega profesionalca, izkušenega in zanesljivega diplomata, ki je na ministrstvu za zunanje zadeve že skoraj 30 let. Je tudi preverjen kader HDZ.

Rodil se je leta 1958 v Bosni in Hercegovini. Po diplomi na zagrebški agronomski fakulteti leta 1982 je bil podjetnik in predsednik hrvaške kulturne skupnosti v Švici. Tudi njegov oče je bil podjetnik, družina Grlić Radman je veljala tudi za eno bogatejših na Hrvaškem.

Na Hrvaško se je z družino vrnil leta 1991 na vabilo prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana, ko je prevzel položaj v upravi zagrebške medicinske fakultete. Njegova prva diplomatska naloga je bila vzpostavitev hrvaške diplomatske in konzularne mreže v Švici v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Veleposlaniške izkušnje je nabiral v Sofiji in Budimpešti.

Zaradi profesionalnosti ni imel težav pri imenovanju za veleposlanika na Madžarskem niti v času levosredinske vlade na čelu s SDP. Kot poklicni diplomat je opravljal tudi različne naloge na zunanjem ministrstvu. Njegovo diplomatsko kariero je obeležilo tudi večletno tesno sodelovanje z nekdanjim hrvaškim zunanjim ministrom Matejem Granićem, ki je sedaj svetovalec hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Ne spreglejte