Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 11. 2015,
6.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti noad

Torek, 24. 11. 2015, 6.41

8 let

Hrvaška znova zavrnila slovensko zahtevo za vrnitev ekonomskih migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prihod tujcev v Slovenijo se je ponoči in dopoldne nadaljeval, medtem ko se je pritok beguncev in migrantov na grški otok Lezbos ustavil.

20.20 ZAGREB Predsednik Borut Pahor je dejal, da morajo slovenske oblasti v zelo kratkem času vzpostaviti običajno kontrolo, nadzor nad vsemi, ki prehajajo schengensko mejo. Da bi to dosegli, pa je po njegovem mnenju potreben dogovor s Hrvaško, kajti brez tega tudi žična ograja ne bo rešila problemov.

20.17 ZAGREB Predsednik države Borut Pahor se v Zagrebu udeležuje vrha procesa Brdo Brioni, na katerem bodo voditelji balkanskih držav v sredo med drugim govorili o zmanjšanju števila prebežnikov na balkanski poti. Pahor zmanjšanje števila beguncev in uvedbo kontrole glede njihovega statusa vidi kot edino rešitev za trenutne razmere. "Da tistim, ki potrebujejo azil, ta azil tudi ponudimo, da pa drugih ne sprejmemo, če za to ni možnosti," je dodal predsednik.

20.15 ŽENEVA Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je opozoril na nove humanitarne probleme, do katerih prihaja na mejnih prehodih z Grčijo in Makedonijo zaradi neusklajenih omejitev na mejah držav na balkanski begunski poti. Izpostavlja nujnost upravljanja situacije na način, da se zmanjšajo tveganja za nastanek novih težav.

20.10 ZAGREB Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v Slavonskem Brodu dejal, da je Zagreb znova zavrnil zahtevo Slovenije za vrnitev skupine ekonomskih migrantov na Hrvaško. Hrvaška je prejšnji teden zavrnila zahtevo Slovenije za vrnitev 162 migrantov.

20.00 LJUBLJANA EU ne ve, kako se spopasti z izzivi migrantske krize. To je po eni strani posledica tega, da EU ni država in nima svoje skupne zunanje politike, po drugi strani pa EU tudi ne more vplivati na vzrok, zakaj je do te begunske krize sploh prišlo, so se strinjali udeleženci razprave z naslovom Begunci, migranti in Evropa.

19.00 DOBOVA Na mejnem prehodu v Dobovi pričakujejo še vlak z nekaj manj kot 1100 begunci. Čez dan so sicer v Dobovo prišli trije vlaki z nekaj manj kot 3000 beguncev. Iz Dobove so z vlaki in avtobusi begunce napotili predvsem proti Jesenicam in Šentilju.

18.00 LJUBLJANA Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo 262.671 migrantov, danes do 18. ure 4.161. V nastanitvenih in sprejemnih centrih jih je bilo ob 18. uri 605. Od 20. oktobra je državo zapustilo 252.611 beguncev, danes 4.772.

15.40 LJUBLJANA Slovenija se je odzvala na dodaten humanitarni poziv Urada Visokega Komisariata ZN za begunce (UNCHR) in bo za nujno oskrbo pribežnikov v zimskem času prispevala 20.000 evrov.

13.30 LJUBLJANA Slovenija je imela zaradi soočanja z begunsko krizo v obdobju do 15. novembra za približno 8,7 milijona evrov stroškov, pri čemer niso zajeti redni stroški dela, je danes v odgovoru na poslansko vprašanje povedal minister za finance Dušan Mramor. Opozoril je tudi na dodatnih 2,5 milijona evrov stroškov zaradi železniških in avtobusnih prevozov.

11.37 ATENE Od nedelje zvečer in v ponedeljek na otok Lezbos, glavno vstopno točko v EU na balkanski migrantski poti, ni prispel noben begunec, so sporočile grške oblasti. Pred tem je na Lezbos, ki se nahaja v bližini turške obale, z gumijastimi čolni ali manjšimi barkami prispelo do pet tisoč prebežnikov na dan.

Po nekaterih informacijah so turške oblasti omejile dotok beguncev iz Sirije.

11.19 LJUBLJANA Vlada bo predvidoma v petek obravnavala novi zakon o mednarodni zaščiti, je napovedala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Ministrica je na seji DZ v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Vinka Gorenaka pojasnila, da novi zakon prinaša spremembe v smislu zagotavljanja hitrejših postopkov in tudi v smislu prevetritve standardov obravnave.

9.59 LJUBLJANA Danes do 6. ure je v Slovenijo od 17. oktobra vstopilo 260.722 beguncev in migrantov.

8.38 KRANJ Izredni vlak je iz Dobove v Avstrijo preko Jesenic prepeljal 533 evidentiranih migrantov in beguncev. Preko nekdanjega cestnega mejnega prehoda Karavanke pa so avtobusi prepeljali 400 evidentiranih beguncev in migrantov.

6.58 PETIŠOVCI Okoli 3.30 ure je iz Hrvaške na mejni prehod v spremstvu hrvaških policistov s petimi avtobusi prispelo 276 migrantov. Po končanih postopkih evidentiranja v sprejemnem centru v Petišovcih bodo tujci nastanili v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni.

6.44 DOBOVA Zvečer in ponoči sta v spremstvu hrvaških policistov pripeljala dva vlaka z nekaj več kot 2000 migranti. Okoli 20. ure je pripeljal vlak s 1004 tujci in ob 4. uri z nekaj več kot tisoč tujci.

Včeraj so policisti v Dobovi sprejeli nekaj več kot 4.100 beguncev in migrantov, ki so prispeli s štirimi vlaki.

Po napovedih hrvaških varnostnih organov bo naslednji vlak, na katerem naj bi bilo 943 tujcev, v Dobovo prispel okoli 8. ure.

Ne spreglejte