Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 12. 2021,
5.53

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

70

Natisni članek

minister za notranje zadeve minister Aleš Hojs

Torek, 21. 12. 2021, 5.53

2 leti, 4 mesece

Hojs tudi v drugo ostaja minister za notranje zadeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

70

Aleš Hojs | V sklepnem delu razprave je bil ponovno kritičen do opozicije, ki je po njegovem mnenju izključevalna. Meni, da je sama prispevala k "dogajanju na ulicah". | Foto STA

V sklepnem delu razprave je bil ponovno kritičen do opozicije, ki je po njegovem mnenju izključevalna. Meni, da je sama prispevala k "dogajanju na ulicah".

Foto: STA

Opozicijskim LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP ni uspelo zbrati dovolj glasov za podporo že drugi interpelaciji ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Za interpelacijo je glasovalo 44 poslancev, proti pa 37. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev.

Proti razrešitvi ministra so glasovali poslanci koalicijskih strank SDS, SMC in NSi. Odhod ministra pa so podprli poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB, NeP in Ivan Hršak iz DeSUS. Robert Polnar se je vzdržal. V DeSUS so sicer napovedali, da se bodo glede podpore interpelaciji odločili med razpravo. Poslancev SNS in narodnih skupnosti ob glasovanju ni bilo v dvorani.

Očitali so mu podreditev policije, neprimerno komunikacijo in neustavne odloke

Ministru so predlagatelji v več kot 16-urni razpravi očitali prekomerno uporabo represivnih sredstev policije na protestih v Ljubljani, predvsem tistem 5. oktobra, in kadrovanje v policiji. Po prepričanju predlagateljev je namreč Hojs s svojo držo pripravljen narediti vse, da si podredi policijo.

Ministru so očitali tudi sum opustitve dolžnega ravnanja, ker ni storil ničesar, ko je izvedel za obstoj posnetka pogovora ministra Andreja Vizjaka s poslovnežem Bojanom Petanom, pa tudi neprimerno komuniciranje na družbenih omrežjih.

Nik Prebil (LMŠ) je v sklepnem delu razprave Hojsu očital neprimerno in žaljivo komunikacijo ter sprejemanje neustavnih odlokov. "Imate ignorantski in ponižujoč odnos do vseh, ki se z vami ne strinjajo," je dejal ministru.

Hojs je na seji zavrnil vse očitke iz interpelacije o svojem delu. S politizacijo policije se, kot je zatrdil, ni nikoli ukvarjal, pač pa je policistom zagotavljal boljše pogoje za delo.

Aleš Hojs
Novice Hojs: Ti gospodje že leta ne delajo nič drugega kot ...

Minister Hojs: Opozicija je rušila napore vlade za zajezitev koronavirusa

Spregovoril je tudi o očitkih glede vladanja z odloki. Vlada je po njegovih besedah stremela k temu, da omeji število žrtev novega koronavirusa, pri čemer je prepričan, da so število žrtev zmanjšali za stotine. Opoziciji je ob tem očital, da je ves čas rušila napore vlade za zajezitev širjenja koronavirusa, tudi za ceno žrtev.

Dotaknil se je tudi protestov 5. oktobra in ocenil, da je policija svoje delo tedaj izpeljala izjemno odgovorno in profesionalno.

V sklepnem delu razprave je bil ponovno kritičen do opozicije, ki je po njegovem mnenju izključevalna. Meni, da je sama prispevala k "dogajanju na ulicah".

Koalicijski poslanci so Hojsa v svojih razpravah podprli. Med drugim so dejali, da opozicija epidemiološke ukrepe izkorišča za lastne potrebe ter da je tudi sama odgovorna, da je morala policija ukrepati na protestih.

Aleš Hojs
Novice Hojs: Hrvaška policija daje migrantom navodila

Podoben razplet kot pri prvi lanski interpelaciji

V javnosti pa je med razpravo odmevala Hojsova poteza, ko si je med razpravo Violete Tomić iz Levice privoščil malico. Podpredsednica DZ Tina Heferle (LMŠ), ki je takrat vodila sejo, je Hojsa opozorila, da je jesti v dvorani DZ neprimerno. "V dvorani se ne je in niste v kinu," je dejala in ga prosila, naj si nadene masko. Minister je nato zapustil dvorano.

Za N1 je nato pojasnil, da je dal v usta nekaj arašidov in da so mu rekli, da se to ne spodobi. Po njegovi oceni je bolj spodobno, "da poješ nekaj arašidov in v živo spremljaš poslance, kot pa da zapustiš dvorano".

Na prvi interpelaciji ministra 18. septembra 2020 je za razrešitev ministra glasovalo 38 poslancev, proti pa jih je bilo 43.

Boštjan Glavič
Novice Nekdanji direktor PU Ljubljana zanikal morebitne politične pritiske na njegovo delo
robert golob. aleš hojs
Novice Hojs o Golobovi ponudbi: Bil sem šokiran #video
Ne spreglejte