Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2024,
8.21

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

Natisni članek

Litijska cesta Igor Šoltes hišna preiskava

Torek, 5. 3. 2024, 8.21

1 mesec, 3 tedne

Znana so imena osumljencev hišnih preiskav, pridržanih ni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

V okviru hišnih preiskav v zvezi s spornim nakupom stavbe na Litijski so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) obiskali tudi nekdanjega državnega sekretarja Igorja Šoltesa, ki pa ni med osumljenimi. Po neuradnih informacijah STA med osumljenimi ni niti nekdanje ministrice Dominike Švarc Pipan, naj bi bili pa Uroš Gojkovič, Simon Starček, Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler. Osumljenih je 13 oseb, je v izjavi za javnost pojasnil direktor NPU Darko Muženič.

"Nacionalni preiskovalni urad danes skupaj s kriminalisti več policijskih uprav izvaja 16 hišnih preiskav zaradi suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po I. in II. odstavku 240. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) v zvezi z nakupom nepremičnine za potrebe pravosodnih organov," so dopoldne potrdili na Generalni policijski upravi (GPU).

Preiskovalci NPU še vedno izvajajo hišne preiskave, je v popoldanski izjavi za javnost pojasnil Muženič. Izvajajo se v zasebnih in poslovnih prostorih na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper, Maribor in Novo mesto ter v prostoru enega izmed državnih organov. Izvršitve kaznivega dejanja je osumljenih 13 oseb, ki so v postopku nakupa nepremičnine pripravili dokumentacijo, ki ni izkazovala resničnega stanja nepremičnine v naravi.

Muženič zaradi varnosti osebnih podatkov o imenih osumljencev ni želel govoriti. Protipravna premoženjska korist po ocenah NPU znaša 3,4 milijona evrov, osumljencem pa grozi od enega do osmih let zapora. Pridržali niso nobenega izmed osumljenih.

Preiskovalci so zasegli večjo količino poslovne dokumentacije vključno z elektronskimi napravami, je pojasnil Muženič.

V akciji sodeluje 61 preiskovalcev NPU in kriminalistov več policijskih uprav.

Šoltesov odvetnik Janez Koščak je za STA povedal, da Šoltes ni med osumljenimi zlorabe položaja, kriminalisti pa so ga obiskali doma zato, ker na ministrstvu nima več pisarne. "Postopek je potekal korektno, kriminalisti so iskali dokumentacijo v zvezi z nakupom zgradbe, ki pa je nima, tako da niso zasegli nobene dokumentacije. Saj tudi ni bil v komisiji, ki je odločala o nakupu, niti ni sklepal pogodb," je povzel Koščak.

Dodal je, da kriminalisti pregledujejo tudi Šoltesovo nekdanje delovno mesto na ministrstvu, kjer pa ne bosta prisotna. Na ministrstvu je ostal tudi Šoltesov stari telefon, je potrdil.

Hišna preiskava na ministrstvu za pravosodje | Foto: P. P. Foto: P. P. Glavna osumljenca Starček in Gojkovič?

Po neuradnih informacijah STA naj bi bila sicer glavna osumljenca nekdanji vodja službe za nepremičnine in investicije na ministrstvu Simon Starček in nekdanji generalni sekretar Uroš Gojkovič, ki ju je največkrat v povezavi z odgovornostjo pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani omenjala tudi tedanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan.

Obenem pa naj bi bilo med osumljenimi še 11 posameznikov, med njimi še nekateri uslužbenci ministrstva, ki so se tudi znašli v poročilu Švarc Pipanove, denimo Janja Garvas, ki je v času nakupa vodila službo za finance in proračun, Mateja Žižek kot vodja oddelka za pravne in splošne zadeve ter Gojkovičeva namestnica Tinka Teržan. Med osumljenimi naj bi bila po neuradnih informacijah tudi prodajalec nepremičnine Sebastjan Vežnaver, ki je stavbo leta 2019 iz stečajne mase kupil za 1,7 milijona evrov, nato pa jo prodal za šest milijonov evrov dražje, ter sodni cenilec Anton Rigler.

Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Človek brez premoženja državi izpulil milijone

Švarc Pipanova je konec januarja poudarila, da pri nakupu stavbe na Litijski cesti 51 več kot očitno ni šlo za malomarnost, temveč za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi. To naj bi razkrilo tudi poročilo o poslu, ki smo ga pridobili na Siol.net.

V prvi vrsti naj bi bila za to odgovorna Starček ter Gojkovič. Gojkoviča je vlada zaradi tega posla že razrešila, Starčka pa prerazporedila na drugo delovno mesto.

Igor šoltes
Novice Vlada z mesta državnega sekretarja razrešila Igorja Šoltesa

Kaj naj bi govorilo v korist temu, da je bila ministrica zavedena?

Švarc Pipanova naj bi za nakup stavbe izvedela 5. decembra lani, več kot pet mesecev po tem, ko je ministrstvo objavilo informativno zbiranje ponudb za nakup prostorov pravosodnih organov v Ljubljani.

Od tega trenutka dalje se je posel odvil bliskovito. Sklep o potrditvi investicije so sprejeli 22. decembra, vlada je nakup potrdila 27. decembra, le dan kasneje pa se je ministrica podpisala pod 7,7 milijona evrov vredno kupoprodajno pogodbo. Kupnino so Vežnaverjevi družbi Rajski vrt nakazali le dan po podpisu pogodbe.

Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Zakaj je ministrica prepričana, da so ji lagali in jo zavajali?

Ob tem v oči bode še ena podrobnost. Za nakup poslovne stavbe naj Švarc Pipanova ne bi izvedela na pravosodnem ministrstvu, temveč na sestanku z ministrstvom za finance, na katerem so se pogovarjali o zagotovitvi proračunskih sredstev za nakup.

"Iz komunikacije med ministrico in generalnim sekretarjem Gojkovičem je razvidno, da ministrice nihče ni opozoril na kakršnekoli nepravilnosti pri postopkih v zvezi z nakupom nepremičnine in potencialnimi tveganji. Takih opozoril po navedbah generalnega sekretarja Gojkoviča tudi on ni dobil. Po njegovem vedenju naj bi postopki potekali v skladu s predpisi in protokoli na ministrstvu, saj so odgovorne osebe podale svoje parafe na vse dokumente," navaja poročilo.

Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Afera nakupa sodne stavbe dobiva krute razsežnosti
Dominika Švarc Pipan
Novice Dominika Švarc Pipan: Morala sem

 

Fotogalerija
1 / 10
Ne spreglejte