Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 2. 2020,
12.16

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

18

Natisni članek

SMC Borut Pahor vlada Matjaž Han

Sreda, 5. 2. 2020, 12.16

4 leta, 2 meseca

Han: Pri sestavljanju vlade je najprej na vrsti Janša #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

18

Matjaž Han | Vodja poslancev SD Matjaž Han je poudaril, da so prva izbira SD predčasne volitve. | Foto STA

Vodja poslancev SD Matjaž Han je poudaril, da so prva izbira SD predčasne volitve.

Foto: STA

Zaradi odgovornosti do ljudi in do države je po padcu vlade Marjana Šarca najpametneje, da gremo čim prej na predčasne volitve, je po pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. Predčasne volitve so tako prva izbira SD, se pa po Hanovih besedah zavedajo legitimnosti SDS, da poskuša sestaviti novo vlado.

Predsednik največje stranke Janez Janša lahko v tem sklicu državnega zbora sestavi novo vlado, če bodo druge stranke leve sredine v tej vladi našle smisel, je poudaril vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Poleg števila poslancev pa se morajo po njegovih navedbah te stranke dogovoriti tudi vsebinsko in kadrovsko. "Za državo pa bi bilo najbolj modro, da se gre na predčasne volitve," je po poročanju STA dejal Han, a ob tem spomnil, da v SD niso tisti, ki bodo o tem odločali.

Janez Janša
Novice Nova antijanševska koalicija? "Židan ni hotel reči, da bi rad sestavil vlado." #video

Han: Najprej je na vrsti Janša

Ali bi bila lahko nova vlada lahko uspešnejša od vlade Marjana Šarca, je težko oceniti, je dejal Han. Spomnil je, da dosedanja vlada ni bila uspešna zaradi same organizacije, saj če bi bila, bi danes še delovala. SD se ne bo udeležila pogovorov za novo koalicijo, na katere je vse stranke v petek povabil Janša. So pa v stranki pripravljeni na pogovore, h katerim je povabila predsednica SAB Alenka Bratušek.

Ali bi bila nova vlada lahko uspešnejša od vlade Marjana Šarca, je težko oceniti, je dejal Han. | Foto: Urad vlade za komuniciranje Ali bi bila nova vlada lahko uspešnejša od vlade Marjana Šarca, je težko oceniti, je dejal Han. Foto: Urad vlade za komuniciranje

"Pogovarjamo se vsebinsko, nisem pa povsem prepričan, da lahko sestavimo drugo vlado. Levica in LMŠ sta namreč že povedali, da v to ne gresta, prav tako SNS. V to ne verjamem," je glede pogovorov s SAB povedal Han. Po njegovih ocenah gre tudi za prehitevanje, saj je najprej na vrsti Janša, zatem pa drugi.

Alenka Bratušek
Novice Tudi Bratuškova, Jelinčič in Židan dali košarico Janši #video

Pri Pahorju že vodja poslancev SMC Igor Zorčič

Poleg omenjenih dveh drugih vabil na pogovore o sodelovanju po Šarčevem odstopu z mesta predsednika vlade niso prejeli. Glede morebitnih prestopov poslancev v poslansko skupino SD, če bi do tega morda prišlo v primeru oblikovanja nove vlade, pa se po Hanovih trditvah ne pogovarjajo.

Ne spreglejte