Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2020,
12.48

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,89

51

Natisni članek

Alenka Bratušek Zmago Jelinčič Janez Janša Janez Janša vlada

Torek, 4. 2. 2020, 12.48

4 leta, 2 meseca

Tudi Bratuškova, Jelinčič in Židan dali košarico Janši #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,89

51

Iz stranke SAB, ki jo vodi Alenka Bratušek, so sporočili, da se v petek ne bodo udeležili pogovorov o oblikovanju nove koalicije, ki jih bo gostil prvak SDS Janez Janša. Kot so pojasnili v SAB, bodo ob isti uri, kot so napovedani pogovori z Janšo, zasedali organi njihove stranke. Pogovore z Janšo bo izpustil tudi prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, razlog za to pa je očitno tudi ponedeljkov tvit nekdanjega poslanca SDS Vinka Gorenaka.

V stranki SAB, ki jo vodi predsednica Alenka Bratušek, so pojasnili, da se petkovih pogovorov o oblikovanju nove koalicije pri prvaku SDS Janezu Janši ne bodo udeležili, ker bodo ob 17. uri, ko so predvideni pogovori s predsednikom SDS, zasedali organi njihove stranke.

Vinko Gorenak
Novice Gorenak: Sanjal sem, kako Erjavec, Jelinčič in Bratuškova kleče čakajo Janšo

Bratuškove v petek ne bo k Janši

"Zato se bomo predsedniku SDS opravičili, da nas ob tej uri na pogovore ne bo. O tem, kako naprej, bo znano po napovedanem srečanju organov stranke," so še sporočili iz SAB. Spomnimo, da so pri Bratuškovi v ponedeljek na pogovore o oblikovanju začasne projektne vlade povabili vse parlamentarne stranke, razen SDS.

Upajo na projektno vlado, pripravljajo se na volitve

V SAB vztrajajo pri pozivu k premisleku o oblikovanju projektne vlade. K njemu vabijo tudi aktualne koalicijske partnerice, saj je vlada izgubila mandat zaradi odstopa premierja, in ne zato, ker bi se stranke sprle, je danes po poročanju STA dejala predsednica Bratuškova. V petek bo sicer organom stranke predlagala, da začnejo priprave na predčasne volitve.

V SAB so v ponedeljek na pogovore o oblikovanju začasne projektne vlade povabili vse parlamentarne stranke, razen SDS. Na fotografiji predsednik SDS Janez Janša.  | Foto: STA , V SAB so v ponedeljek na pogovore o oblikovanju začasne projektne vlade povabili vse parlamentarne stranke, razen SDS. Na fotografiji predsednik SDS Janez Janša. Foto: STA ,

SAB želi s projektno vlado zamakniti predčasne volitve za toliko časa, da bi lahko sprejeli spremembo volilnega zakona in, če bi se jim uspelo dogovoriti, tudi nekatere druge nujne zakone. Menijo namreč, da izbira med zgolj predčasnimi volitvami ali vlado pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu, še piše STA.

Janez Janša in Marjan Šarec
Mnenja Janša zna prešteti: v čem je razlika med 39 in 51?

Pogovore pri prvaku SDS bo izpustil tudi Jelinčič

Pogovore pri prvaku največje parlamentarne stranke bo v petek izpustil tudi prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Med strankama so se v zadnjem obdobju kresale iskre predvsem zaradi prestopa poslanke Lidije Ivanuša, ki je decembra lani iz poslanske skupine SNS prestopila med poslance SDS. Za dodatno slabo voljo je očitno poskrbel tudi ponedeljkov tvit nekdanjega poslanca SDS Vinka Gorenaka, ki je hitro zakrožil po medijih. 

Odnosi med SNS pod vodstvom Zmaga Jelinčiča Plemenitega (na fotografiji) in SDS so napeti tudi zaradi nedavnega prestopa poslanke Lidije Ivanuša. | Foto: STA , Odnosi med SNS pod vodstvom Zmaga Jelinčiča Plemenitega (na fotografiji) in SDS so napeti tudi zaradi nedavnega prestopa poslanke Lidije Ivanuša. Foto: STA ,

"Sanjal sem: Pridem na Trstenjakovo 8 v Ljubljani, kjer domuje SDS. V predprostoru vidim Erjavca, Jelinčiča in Bratuškovo, ki klečijo na koruznih zrnih. Ja, kaj pa je to, vprašam tajnico Janeza Janše? Čakajo na sprejem pri Janši, mi je odgovorila. Okej, naj počakajo, imam prednost, sem ji rekel," je na Twitterju zapisal Gorenak, ki je svojo objavo nato izbrisal.

Alenka Bratušek
Novice Janša povabil vse stranke na pogovore o novi koaliciji #video

Jelinčič je danes sporočil, da v SNS ne nameravajo "na koruzi klečati pred vrati kogarkoli". Ob tem je prvak SNS sporočil, da se stranka prav tako ne bo udeležila pogovorov o oblikovanju projektne vlade pri Bratuškovi. Kot poroča STA, je Jelinčič sicer včeraj dejal, da je ideja Bratuškove dobra in da se bodo pogovorov pri njej udeležili. 

Židana ne bo k Janši, se bi pa srečal z Bratuškovo

Predsednika SD Dejana Židana ne bo na pogovor k Janši, saj desnosredinske vlade Sloveniji po njegovem mnenju niso prinesle napredka. Če bodo vabljeni na pogovor pri Alenki Bratušek, pa se ga bodo udeležili, čeprav pri levosredinski vladi ni težava v SD. "Potrebujemo jasno stališče Levice in LMŠ," je pojasnil po pisanju STA.

Dejan Židan | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Židan, sicer tudi predsednik DZ, je v izjavi za medije po današnjem sestanku z vodji poslanskih skupin politične stranke znova pozval, naj "naredijo to, kar od nas volivci zahtevajo: torej da se ponovno preizkusimo na predčasnih volitvah".

V Levici so že zavrnili pogovore z Janšo, ali se bodo odzvali povabilu Bratuškove, pa se še niso izjasnili.

LMŠ ne bo ne k Janši ne k Bratuškovi

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je predsedniku republike Borutu Pahorju danes pojasnil, da si po odstopu premierja Marjana Šarca v LMŠ želijo predčasnih volitev in ne vidijo potrebe po drugem krogu pogovorov. LMŠ se sicer ne bo odzvala ne vabilu iz SDS ne vabilu Alenke Bratušek. 

"Moje vprašanje je, ali se je politika SDS v letu in pol kakor koli spremenila glede na čas, ko smo se oziroma se nismo pogajali z njimi za vstop v vlado. Odgovor je ne, zato smo zavrnili pogovore o oblikovanju nove koalicije z njimi," je po pisanju STA pojasnil Golubović.

A prav tako Golubović ne vidi potrebe po tem, da bi se udeležili pogovorov pri Bratuškovi. Kot je spomnil, v SAB predlagajo projektno vlado za eno leto, v kateri bi bilo osem partnerjev. Že to je po njegovem mnenju težava. Največjo težavo pa vidi v tem, da bi bile nove volitve šele januarja ali februarja leta 2021, kar je tik pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

SMC se bo pogovarjal z Janšo

V SMC so za STA potrdili, da se bodo odzvali Janševemu povabilu na pogovore o novi koaliciji. Predsednik NSi Matej Tonin pa je glede vabil na pogovore v ponedeljkovi izjavi medijem ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov napovedal, da se bodo z vsemi pogovarjali brez izključevanja.

DeSUS na pogovore k Janši in Bratuškovi

Stranka DeSUS se bo udeležila pogovorov tako pri SDS kot SAB. Po besedah predsednice Aleksandre Pivec pa je preveč odprtih vprašanj, vsebinskih kot ideoloških, da bi že danes lahko govorili o tem, katera od obeh možnosti je zanje bolj realna.

Pri tem je po pisanju STA poudarila, da bodo v vse pogovore prav gotovo vstopali s svojimi programskimi izhodišči. Če ne bodo našli konsenza že pri tistih prioritetah, ki so pomembne za stranko ali njihove deležnike, pa v nadaljnje pogovore ne bodo šli. "Ko bomo prišli do načelnih ideoloških vprašanj, pa sem prepričana, do bodo precej velika razhajanja in jih bomo težko uskladili," je še menila Pivčeva. Po njenih besedah bodo v DeSUS prav gotovo imeli tudi pogoje glede resorjev, ki bi jih v vsaki prihodnji vladi želeli zasedati.

Še vedno pa je stališče stranke, da so v tem trenutku najbolj naklonjeni volitvam, je dodala po pisanju STA.

 

Tvit nekdanjega poslanca SDS Vinka Gorenaka | Foto: Twitter - Voranc Tvit nekdanjega poslanca SDS Vinka Gorenaka Foto: Twitter - Voranc

Rajko Gerič
Novice Pismo kandidata za šefa KPK: iz predsednikovega urada je prišel usodni klic
Ne spreglejte