Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
15.53

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gvido Novak Alojz Šteiner vojska

Torek, 28. 5. 2013, 15.53

5 let, 4 mesece

Gvido Novak ne priznava domnevne žaljive obdolžitve Šteinerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak na predobravnavnem naroku ni priznal domnevne žaljive obdolžitve nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske SV Alojza Šteinerja.

Nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske, ki ga je na tem mestu februarja lani zamenjal sedanji načelnik Dobran Božič, očita Novaku, da je bilo prav njegovo domnevno žaljenje in obrekovanje povod, da ga je nekdanji minister za obrambo Aleš Hojs zamenjal z Božičem.

"Sem edini v zgodovini, ki so ga zamenjali na zahtevo sindikata" Kot poroča današnji Dnevnik, je Šteinerja zmotilo pismo, ki ga je Novak takratni ministrici za obrambo Ljubici Jelušič poslal že pred tremi leti, pred dvema letoma pa ga je tudi javno objavil na spletnih straneh ministrstva za obrambo, nato pa so Novakove očitke na račun Šteinerja povzeli tudi nekateri mediji.

Novak je takrat javno pozval k zamenjavi Šteinerja, v pismu pa zapisal tudi to, da so mediji pisali o Šteinerjevi visoki plači, da je pripadnikom SV kratil pravice iz delovnega razmerja, da je kot predsednik projektnega sveta za nakup patrij ukazal uničenje nekaterih dokumentov, da je že leta 1995 javno pozival k linču nekdanjih vojakov JLA, ki so prestopili v SV, pa tudi to, da so "strokovno kompetentne osebe" podale mnenje, da Šteiner sploh ne izpolnjuje pogojev za vodilne funkcije.

Šteiner v tožbi dokazuje, da je bilo vse zapisano izmišljeno. Kot poroča Dnevnik, je Šteiner v preiskovalnem postopku izjavil tudi, da je bil po zamenjavi vlade četrti javni uslužbenec, ki je bil zamenjan. "Menim, da je bilo to posledica tega poziva. Če ta domneva drži, potem je moj primer edini v zgodovini, kjer so zamenjali načelnika vojske na zahtevo sindikata," je pred preiskovalnim sodnikom po pisanju Dnevnika zatrdil Šteiner.

Štajnerja ni bilo na naroku V zvezi s tem je danes na Okrožnem sodišču v Ljubljani potekal predobravnavni narok, na katerem se je Novak, kot je povedal za STA, izrekel, da ni kriv. Skupaj z odvetnikom Sindikata vojakov Slovenije Petrom Kosom sta podala dokazne predloge in predlagala zaslišanja štirih prič.

Je pa Kos po Novakovih besedah sodnico ob tem opozoril na domnevno procesno napako, saj predlog za pregon Novaka naj ne bi bil podan pristojnemu organu. Kot je dejal Novak, bi moral biti predlog podan tožilstvu, bil pa je podan obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo, ki je izvedla preiskavo in šele nato zadevo predala tožilstvu. Povedal je tudi, da je bil predlog podan zoper njega kot fizično osebo ne pa kot predsednika sindikata, ki je dejansko izdal omenjene javne pozive.

Po Novakovih besedah bo sedaj sodnica najprej odločala, ali so izpolnjene vse procesne predpostavke za nadaljevanje postopka. Na današnjem naroku sicer po Novakovih besedah Šteiner ni bil navzoč.

Ne spreglejte