SiolNET. Novice Slovenija
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gurs poziva lastnike k ureditvi podatkov o nepremičninah

0,13

termometer

stanovanje, selite, nepremičnine, dom

Geodetska uprava (Gurs) je v tem tednu objavila pojasnila glede novosti v zakonu o evidentiranju nepremičnin in lastnikom priporočila, naj uredijo podatke o svojih nepremičninah - npr. uredijo meje parcel, vpišejo stavbo v kataster stavb, vpišejo etažno lastnino v zemljiško knjigo ali uredijo podatke v registru nepremičnin.

"Dozdajšnja ureditev se nadgrajuje z dodatnimi ukrepi in aktivnostmi, ki bodo zagotovili, da se bodo podatki v zemljiškem katastru, katastru stavb in registru nepremičnin izboljšali," so v Gursu spomnili na uveljavitev novele zakona o evidentiranju nepremičnin.

Gurs zato lastnikom priporoča, da si čim prej uredijo podatke o svojih nepremičninah. Tako naj uredijo meje parcel, vpišejo stavbo v kataster stavb, vpišejo etažno lastnino v zemljiško knjigo (če je v stavbi več stanovanj in etažna lastnina še ni vpisana), preverijo, ali so v zemljiški knjigi vpisani z matično številko (EMŠO), in uredijo podatke, ki se o njihovi nepremičnin vodijo v registru nepremičnin.

Razlogov za ureditev podatkov je več

"Urejeni, pravilni in v zemljiškem katastru, katastru stavb in zemljiški knjigi vpisani podatki o nepremičnin zagotavljajo pravno varnost, zagotavljajo mirnejše sobivanje s sosedi, omogočajo bolj preprosto in hitrejše pridobitev dovoljenj za morebitne rekonstrukcije ali dograditev objektov, omogočajo najem posojil s hipoteko na nepremičnino, zagotavljajo, da ne bo podatkov po uradni dolžnosti spreminjal Gurs, varujejo pred morebitnimi neprijetnimi opozorili in kaznovanju inšpekcijskih služb in državnih organov, zagotavljajo, da bo ocenjena vrednost nepremičnine čim bolj realna in da bodo dajatve v obliki nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ali davka na nepremičnine pravično odmerjene," so razloge nanizali v Gursu.

Nepremičnine Foto: Bor Slana

22. februarja, ko je začela veljati novela, se je sicer začelo uporabljati le nekaj določb, med njimi tiste, ki določajo, da se vpis večstanovanjskih stavb, zgrajenih po 1. januarju 2003, v kataster stavb izvede le, če je bilo izdano gradbeno dovoljenje za večstanovanjsko stavbo. Gurs priporoča pravočasen vpis stavbe v kataster stavb in nato ureditev etažne lastnine v zemljiški knjigi.

Uvedli tudi novo geodetsko storitev

Večina preostalih določb se bo začela uporabljati po devetih mesecih, torej 22. novembra. Med njimi je uvedba nove geodetske storitve - lokacijska izboljšava zemljiškega katastra, spremembe in poenostavitve dejanskih rab delov stavb ter spremenjen način evidentiranja novih stavb, spremenjenih podatkov o stavbah v kataster stavb in spremenjeni način vodenja podatkov registra nepremičnin.

Določbe glede izvajanja geodetskih storitev se bodo začele uporabljati 1. junija, ko se začne uporabljati tudi zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti.

Vsi bistveni podatki o stavbah (na primer dejanska raba dela stavbe, površine, letnice gradnje) se bodo po 22. novembru lahko spreminjali le tako, da se bo izdelal elaborat za vpis celotne stavbe v kataster stavb.

Nepremičnine Foto: Bojan Puhek

Gurs načrtuje izboljšanje zemljiškega katastra

1. junija se bodo začele uporabljati določbe glede spremenjene ureditve dejanske rabe zemljišč. Po novem bodo upravljavci matičnih baz podatkov o dejanskih rabah zemljišč podatke posredovali Gursu, ki bo podatke prepisal na parcele natančno.

Gurs načrtuje, da bo v okviru projekta e-Prostor do leta 2021 sistemsko izboljšal lokacijsko natančnost zemljiškega katastra. Lastniki lahko meje parcel in lokacijsko izboljšavo uredijo tudi sami, in sicer prav tako z elaboratoma.

Spremembe se nanašajo tudi na register nepremičnin 

Po prejšnjem zakonu je lahko lastnik, če je bila stavba vpisana le v register nepremičnin, vse podatke spreminjal le z vprašalniki registra nepremičnin, po novem pa bo lahko katastrske podatke (npr. identifikacijske oznake, lega in oblika stavbe, površine, dejanske rabe delov stavbe, številke stanovanj) spreminjal le z vpisom take stavbe v kataster stavb, za kar bo potreben elaborat. Le z vprašalnikom bo mogoče še naprej urejati podatke o letnici obnove strehe, fasade, oken, inštalacij in komunalne opremljenosti.

V registru nepremičnin (v katerem je trenutno večje število različnih podatkov, ki so potrebni za obstoječe vrednotenje nepremičnin) se bo po 31. juliju 2019, ko bo predvidoma uveljavljeno novo množično vrednotenje nepremičnin, nabor podatkov precej zmanjšal.

Zato Gurs lastnikom svetuje, da naj bodo pozorni predvsem na bistvene podatke za stavbo (naslov, površina zemljišča, število etaž ...), ki jih je mogoče urediti na Gursu ali prek aplikacije za spreminjanje podatkov registra nepremičnin.

Podrobnejša pojasnila pa si lahko ogledate na spletni strani: www.mop.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/8065/.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin