SiolNET. Novice Slovenija
3,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grims: Vlada je že v prvih nekaj dneh poteptala ustavo

3,62

termometer

Branko Grims | Branko Grims je prepričan, da nihče od tistih, ki so dali glas za Roberta Goloba, ne želi živeti v državi, v kateri zakoni ne veljajo. | Foto: STA
Branko Grims je prepričan, da nihče od tistih, ki so dali glas za Roberta Goloba, ne želi živeti v državi, v kateri zakoni ne veljajo. Foto: STA

Poslanec SDS Branko Grims vladi Roberta Goloba očita, da je že v prvih nekaj dneh poteptala ustavo. In sicer s tem, ko je zahtevala sezname zaposlitev v obdobju Janševe in Šarčeve vlade, ter s tem, ko je notranja ministrica Tatjana Bobnar umaknila soglasje za tožbe, povezane z neprijavljenimi shodi. Grims meni, da gre za nezakonite in neustavne poteze.

Vlada Roberta Goloba je na prvi seji sklenila, da bo pod drobnogled vzela vse zaposlitve od 1. januarja 2020 do 1. junija 2022, torej v obdobju Janševe vlade in Šarčeve v izteku mandata.

Poslanec SDS Branko Grims je v izjavi za medije dejal, da so pri preverjanju zaposlitev prezrli, da sta obdelava in zbiranje katerihkoli podatkov "z namenom izvajanja političnih čistk med zaposlenimi očitno protiustavna", saj da ustava vsakemu daje enake pravice ne glede na politično prepričanje. "'Berufsverbot' pa je prepoznavni znak totalitarizma," je dodal.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Novice SDS s predlogom za novega podpredsednika DZ

Še korak naprej pa je po njegovem mnenju naredila notranja ministrica Tatjana Bobnar, ko je umaknila soglasje za tožbe, povezane z neprijavljenimi shodi v Ljubljani. Zakon o javnem zbiranju je po Grimsovih besedah "kristalno jasen", in sicer, da v primeru, če nastanejo posebni stroški za policijo, mora te poravnati organizator. Tudi to, kdo je organizator, opredeljuje zakon, je navedel Grims.

Bobnarjeva je po njegovem mnenju kršila ustavo. "Veste, kaj je ona v resnici naredila s tem? Samovoljno, očitno nezakonito, celo protizakonito, očitno protiustavno je na ramena davkoplačevalcev prevalila 882.650,82 evra," je navedel Grims. Gre za natančen policijski izračun stroškov, ki jih je imela policija z varovanjem in vzdrževanjem reda in miru na teh shodih, je dodal.

Dominika Švarc Pipan Planet TV Državno odvetništvo umaknilo tožbe o neprijavljenih shodih #video

"Tri odločbe te vrste so bile gospodu Jenullu že izdane, v približnem skupnem znesku 40 tisoč evrov, torej je šlo šele za manjši del, vendar je zdaj gospa Bobnarjeva preklicala tudi to," je poudaril Grims. Po njegovih besedah zakon take diskrecijske pravice ministrici ne daje.

"Slovenija ni več pravna država"

Ministrica je s tem povozila odločitev vlade v prejšnji sestavi in to po njegovem mnenju pomeni, da Slovenija ni več pravna država in država, v kateri bi bili pred zakonom vsi enaki. "Sporočilo tega dejanja je jasno: lahko blokiraš cesto, kuriš ogenj na javni površini, lahko počneš vse tisto, kar je izrecno prepovedano po zakonu, če si levičar, se ti ne bo nič zgodilo," je naštel Grims, ki ministrico poziva, naj znova pretehta svojo odločitev in spoštuje ustavo ter pravni red.

"In še o nečem sem trdno prepričan, nihče od tistih, ki je dal glas za Goloba, ne želi živeti v državi, v kateri zakoni ne veljajo," je sklenil Grims.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin