Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2017,
11.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

Branko Grims NLB pranje denarja

Torek, 5. 9. 2017, 11.58

6 let, 7 mesecev

Grims: Politični vrh je vedel za sume pranja denarja prek NLB #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Branko Grims | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb je danes potrdila poročilo glede sumov pranja denarja v primeru Farrokh in NLB v letih od 2008 do 2011. Poročilo in ugotovitve, ki po besedah predsednika komisije Branka Grimsa kažejo na zavlačevanje pristojnih služb, bodo poslali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in tožilstvu.

Komisija je pod drobnogled vzela nakazila iranske banke Export Development Bank of Iran, ki naj bi prek NLB oprala za približno milijardo dolarjev. Iranski državljan naj bi namreč pred leti v NLB odprl račune, na katere so prihajala nakazila z iranske banke.

"Ugotovljenih je bilo predvsem veliko zavlačevanj pristojnih služb in neustreznega ravnanja. Ali gre za kazniva dejanja ali ne, pa bodo odločale ustrezne službe," je v izjavi medijem danes v Ljubljani dejal Grims, ki pričakuje, da se bodo pristojni osredotočili tako na odgovornost posameznikov kot tudi organizacij.

Grims je v izjavi za javnost spregovoil tudi o terorizmu in migracijah. Poglejte, kaj je povedal.

Video: Planet TV

Zakaj ni bil obveščen tudi DZ?

Indici po njegovih besedah kažejo na to, da je šlo za vnaprej dogovorjeno pranje denarja v višini milijarde dolarjev v NLB, s tem pa naj bi bil seznanjen tudi takratni politični vrh. Vedeli naj bi tudi, da gre za banko, ki je uvrščena na črno listo EU, in državo, ki je pod embargom zaradi suma proliferacije in financiranja terorizma.

Grims je izpostavil, da so bili o tej zadevi v preteklosti obveščeni tako takratni predsednik države, vlade, ministri za finance, notranje zadeve in nekateri drugi, ne pa tudi DZ, kar po njegovih besedah "bode v oči". "Vedno je bilo normalno, da so obveščeni vsi trije vrhovi politike, poleg predsednika države in vlade tudi predsednik parlamenta," je izpostavil.

Ne spreglejte