Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2023,
6.14

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

Natisni članek

razmere v gorah ARSO zima Gorska reševalna zveza Slovenije reševanje

Četrtek, 23. 11. 2023, 6.14

5 mesecev, 1 teden

Gorski reševalec po sobotni akciji: Ne zanašajte se na lepe slike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28
Reševanje v gorah | "Vsi so bili tujci, še študentje. Premraženi," je zapisal gorski reševalec.  | Foto Gorska reševalna služba

"Vsi so bili tujci, še študentje. Premraženi," je zapisal gorski reševalec.

Foto: Gorska reševalna služba

"Zimske ture skrbno načrtujte, ne zanašajte se na spletne objave in lepe slike. Pridobite sveže podatke o snežnih razmerah, ki jih objavlja Arso vreme, bodite pozorni na zgodovino vremena – novo sneženje, veter, odjugo, na točno določenih območjih," je v zapisu opozoril gorski reševalec, potem ko je prejšnjo soboto skupaj z ekipo z Male Zelnarice reševal štiri tuje študente, ki niso bili pripravljeni na zimske razmere v gorah. 

"Za nami je lepa sobota, ki sem jo kot arborist preživel v krošnji drevesa in na daleč opazoval lepe, zasnežene gore. Razmišljal, kam bi se odpravil naslednji dan, da dam malo glavo na off. Zaključil sem z delom, prišel domov, hitro pod tuš in nekaj pojedel, ker so me naprej še čakali opravki. A ravno, ko sem se začnel oblačiti, je začel piskati pozivnik, preberem – reševanje štirih planincev Mala Zelnarica ... Nič, grem …" je svoj zapis začel gorski reševalec. 

Zdrsnil sto metrov po pobočju 

Šest gorskih reševalcev se je s terenskim vozilom odpeljalo do Dednega polja, nato pa so pot nadaljevali peš. "Po nekaj minutah hoje smo že na snegu. Metre si krajšamo vsak s svojimi mislimi, a kmalu v daljavi zagledamo dve lučki, to so oni. Preseneti nas, kako sta lahko tako narazen ena od druge," nadaljuje zapis. 

Kaj kmalu so si morali nadeti dereze in si v v nadaljevanju pomagati s cepinom. Dva reševalca sta šla v smeri desne lučke, ostali pa proti vrhu, kjer je svetila druga lučka. Snežna podlaga se je po poti zelo spreminjala, je opisal gorski reševalec. "Od trde, ledene, skorje do zametov."

Bili so premraženi 

Reševalca, ki sta se ločila od preostalih štirih, sta kmalu prišla do fanta, ki se je nahajal pod vrhom. Po pobočju je zdrsel več kot sto metrov v globino, a je na srečo imel le nekaj prask. Druga skupina gorskih reševalcev pa je prispela do preostalih treh fantov.  

"Vsi so bili tujci, še študentje. Premraženi, a veseli, ko so nas videli. Povedali so nam, da so šli čez Komarčo, do Sedmerih jezer nato čez Štapce in pod Tičaricami po prečni poti in nato po grebenu do Male Zelnarice. Na grebenih je bilo manj snega ali pa skoraj nič in so se počutili varneje. Njihov cilj je bil bivak na Prehodavcih, a od tu je pot vedno bolj zahtevna, z nevarnimi prečkami. Za te razmere niso bili pripravljeni in to je bilo za njih časovno prevelik zalogaj," je reševalec sklenil zapis, hkrati pa vse, ki se odpravljate v gore, opozoril, da zimske ture skrbno načrtujte, predvsem pa se ne zanašajte na spletne objave in lepe slike. "Pridobite sveže podatke o snežnih razmerah, ki jih objavlja Arso vreme, bodite pozorni na zgodovino vremena – novo sneženje, veter, odjugo, na točno določenih območjih," je dodal. 

Nesreča v gorah
Novice V zdravstveni oskrbi še trije ponesrečeni v plazu pod Malo Mojstrovko #video
Velika planina
Sportal Ne ujemite se v past! Razmere v gorah so kljub navidezni idili smrtno nevarne in nepredvidljive.
Ne spreglejte