Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 6. 2012,
22.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tožilstvo

Ponedeljek, 11. 6. 2012, 22.45

7 let, 12 mesecev

Gorenak napoveduje spremembe zakonodaje v smeri krepitve vloge tožilstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Spremembe zakonodaje bodo šle v smeri krepitve vloge tožilstva in tožilca, odpravljanja administrativnih ovir in nesmislov ter skrajševanja postopkov, je dejal Vinko Gorenak.

Jeseni je predvidena sprememba zakona o državnem tožilstvu, in sicer v več smereh, je v odgovoru na poslansko vprašanj povedal notranji minister Vinko Gorenak. Zlasti želijo debirokratizirati postopke tudi v tožilskih vrstah, je dejal in izpostavil, da je trenutno zakon neoperativen, tožilci pa se iz njegovega besedila ne znajdejo.

"Generalni državni tožilec mora delati red v svoji hiši" Zakon ima po njegovih besedah tudi nekatere "velike nesmisle", denimo tega, da državnotožilski red predpiše minister, tožilstvo pa poda mnenje. Po novem bi ga sicer še vedno predpisal minister, vendar pa bi ga predlagal generalni državni tožilec. "Generalni državni tožilec mora delati red v svoji hiši," je poudaril Gorenak. Nova zakonodaja bi sicer med drugim tudi pospešila razpisne postopke za tožilce, je v odgovoru na poslansko vprašanje Alenke Jeraj (SDS) povedal minister.

Nekatere spremembe tožilske zakonodaje bo DZ sicer obravnaval že ta teden. Spremembe predvidevajo, da bodo tožilci po sprejemu zakona lahko postali državni sekretarji in se bodo lahko vrnili na mesto tožilca po preteku mandata državnega sekretarja. Gorenak je na današnji seji DZ zavrnil namigovanja, da bi bile spremembe zakona o državnem tožilstvu namenjene temu, da bi se državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Barbara Brezigar lahko preselila v kabinet predsednika vlade.

Ministrstvo se bo na Litostrojsko preselilo do konca leta Notranji minister je odgovarjal tudi na vprašanje Alenke Bikar (PS) o selitvi notranjega ministrstva v prostore na Litostrojsko cesto v Ljubljani. Ministrstvo naj bi se tja preselilo do konca leta, potem ko je aprila odpovedalo pogodbo z Ram Investom za prostore v Dimičevi ulici, kjer so med drugim prostori Nacionalnega preiskovalnega urada. Prostore na Dimičevi mora tako MNZ izprazniti do sredine oktobra.

Notranji minister je pojasnil, da natančnih stroškov selitve ta trenutek ne pozna. S podjetjem DSU se namreč dogovarjajo, da bi prevzelo del stroškov, potrebnih za selitev oz. da bi zaradi števila uslužbencev, ki se bodo preselili tja, nabavilo še nekaj opreme, denimo miz in stolov. Cilj pa po njegovih besedah ostaja, da na novi lokaciji na Litostrojski plačujejo manj, in to lastnemu državnemu podjetju ne zasebnikom.

Ne spreglejte