Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
6.15

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

Dominika Švarc Pipan minister kandidati pravosodje premier Robert Golob

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 6.15

1 mesec, 2 tedna

Golob v DZ posredoval predlog za imenovanje Andreje Katič za ministrico za pravosodje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79
Andreja Katič | S koalicijsko SD, v kvoto katere sodi ministrstvo za pravosodje, so se sicer dogovorili, da bo začasno vodenje ministrstva prevzel predsednik vlade sam. | Foto STA

S koalicijsko SD, v kvoto katere sodi ministrstvo za pravosodje, so se sicer dogovorili, da bo začasno vodenje ministrstva prevzel predsednik vlade sam.

Foto: STA

Predsednik vlade Robert Golob se je danes sestal s predstavniki SD, ki so mu predlagali več kandidatov za ministra za pravosodje. Odločil se je, da zaradi preteklih izkušenj za ministrico predlaga Andrejo Katič. Z njo je že opravil pogovor, Katičeva pa je na kandidaturo tudi pristala. Predlog za njeno imenovanje je Golob že posredoval v DZ.

Andreja Katič je leta 1996 končala študij prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in pridobila naziv univerzitetna diplomirana pravnica. Po študiju se je zaposlila na Mestni občini Velenje, kjer je od leta 1998 do avgusta 2014 opravljala delo direktorice občinske uprave. V letu 2014 je bila izvoljena za poslanko in bila do imenovanja na položaj ministrice za obrambo (2015–2018) tudi podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije. Leta 2018 je bila imenovana za ministrico za pravosodje, funkcijo je opravljala do izteka mandata leta 2020. Svojo poklicno pot je nadaljevala v upravi Mestne občine Velenje. 25. 1. 2023 je bila imenovana za državno sekretarko v Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, s katerim se je DZ seznanil 16. februarja, se je namreč danes iztekel rok, do katerega je moral premier Golob bodisi v DZ poslati ime novega ministrskega kandidata oziroma kandidatke bodisi sporočiti, da bo vodenje ministrstva začasno prevzel sam oziroma to nalogo poveril komu od ministrov.

Možna imena kandidatov je danes premier Golob na sestanku usklajeval s predstavniki SD. Na mizi naj bi bilo več imen, ki jih je prispevala SD, tudi ime aktualne podpredsednice DZ Meire Hot. Na drugi del sestanka je prišla tudi Katičeva, ki jo je predsednik vlade torej izbral za kandidatko.

Ministrsko kandidatko najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa morajo kandidatko na seji potrditi še poslanci. Kandidatka za novo ministrico bi se torej matičnemu odboru DZ za pravosodje lahko predstavila še ta teden, po informacijah STA bo to predvidoma v četrtek ali petek. Po tem scenariju pa bi DZ tako novo ministrico lahko potrdil na redni seji prihodnji teden.

Veliki izzivi na ministrstvu za pravosodje

Ob zeleni luči DZ bo s polnim mandatom posle na ministrstvu za pravosodje kmalu lahko prevzela Katičeva. Naloge, ki jo čakajo, bodo bržkone vse prej kot enostavne, med drugim se bo namreč morala spopasti s posledicami afere ob nakupu omenjenih prostorov, neuresničeno ustavno odločbe glede plač sodnikov ter v luči tega tudi z nadaljnjimi protestnimi aktivnostmi sodnikov in tožilcev. Slednji so za 14. marec napovedali tudi novo enodnevno stavko. Velik izziv na skoraj polovici mandata aktualne vlade ostaja tudi reforma pravosodja.

Z menjavo na čelu ministrstva za pravosodje bo to sicer že šesta menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej pred Švarc Pipanovo odstopili še notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. DZ pa je na predlog Goloba razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

V Svobodi pozdravili Golobovo odločitev

V koalicijskih poslanskih skupinah so sicer za zdaj z odzivi na izbrano kandidatko skopi. Za STA so se doslej odzvali le v Svobodi, kjer so pozdravili odločitev predsednika vlade, da čim prej predlaga kandidata za vodenje pravosodnega resorja. Ocenjujejo, da gre za izkušeno kandidatko, ki delovanje ministrstva dobro pozna.

Dominika Švarc Pipan
Novice Ministrstvo za pravosodje razkrilo poročilo nakupa stavbe na Litijski cesti
Švarc Pipan
Novice Odbor DZ za pravosodje zavrnil vsa predlagana priporočila SDS o stanju na področju korupcije
Ne spreglejte