Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2023,
6.20

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,87

Natisni članek

vlada odstop Urška Klakočar Zupančič Robert Golob

Torek, 24. 10. 2023, 6.20

6 mesecev, 2 tedna

Klakočar Zupančičeva še ne ve, ali se bo udeležila seje sveta stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,87
Urška Klakočar Zupančič | Premier Robert Golob naj bi Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu z mesta predsednice DZ, potem ko se je pri glasovanju o razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko vzdržala in torej ni podprla premierjevega predloga. | Foto Ana Kovač

Premier Robert Golob naj bi Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu z mesta predsednice DZ, potem ko se je pri glasovanju o razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko vzdržala in torej ni podprla premierjevega predloga.

Foto: Ana Kovač

Potem ko so v medijih zaokrožile neuradne informacije, da naj bi prvak Gibanja Svoboda Robert Golob predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu, v stranki za zdaj molčijo. Poslanci so se dopoldne sestali na seji poslanske skupine, o politični usodi Klakočar Zupančičeve pa naj bi bilo več znanega po sejah izvršnega odbora in sveta stranke. Klakočar Zupančičeva danes dogajanja v stranki ni želela komentirati, ob prihodu na sejo poslanske skupine pa je novinarjem na vprašanje, ali se bo udeležila popoldanske seje sveta stranke, odgovorila, da še ne ve.

Že dalj časa so krožile informacije, da so se odnosi med premierjem in predsednikom največje vladne stranke Robertom Golobom ter predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, tudi podpredsednico in ustanovno članico Svobode, ohladili. Golob pa naj bi jo pozval k odstopu z mesta predsednice DZ, potem ko se je pri glasovanju o razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko vzdržala in torej ni podprla premierjevega predloga.

Klakočar Zupančičeva danes dogajanja v stranki ni želela komentirati, ob prihodu na sejo poslanske skupine pa je v mimohodu novinarjem na vprašanje, ali se bo udeležila popoldanske seje sveta stranke, odgovorila, da še ne ve. Sejo poslanske skupine je nato še pred njenim zaključkom zapustila.

Več o njenem položaju na čelu DZ bi tako lahko bilo jasno po zaključku seje sveta Gibanja Svoboda, ko naj bi sledila tudi izjava za javnost.

Člane sveta Gibanja Svoboda popoldne čaka razprava o aktualnem političnem dogajanju, ki v zadnjih tednih diktira tempo na slovenskem političnem parketu. Premier Golob je med drugim trenutno v iskanju treh ministrov za vodenje resorjev v kvoti lastne stranke. Golob je ob tem v nedavnem intervjuju za STA dopustil tudi možnost pogovorov o manjšanju števila resorjev.

Novinarska konferenca poslanske skupine Gibanja Svoboda, na kateri bi spregovorili o razkritju domnevnih nepravilnostih na Darsu ter o domnevni korupciji v času vlade Janeza Janše, ki je bila napovedana za danes ob 11. uri, je odpovedana.

Razmere v največji vladni stranki je po seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice komentiral tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki je dejal, da mu je iskreno žal za to, kar se jim dogaja, "zato ker vem, da ta trenutek nimamo ne časa ne privilegija, da bi se vlada ukvarjala sama s sabo, ampak se moramo ukvarjati s problemi, ki so se nakopičili". "Sem pa žal v 20-letni zgodovini to že prevečkrat videl, kako so velike stranke, ki so nastale na neki način čez noč, imele podobne težave," je dejal, a dodal, da imajo tudi Socialni demokrati kdaj težave.

Burno dogajanje za največjo vladno stranko

Za Gibanjem Svoboda in vladno koalicijo so tedni burnega dogajanja. Nemalo prahu je pretekli teden v javnosti dvigoval razpis obrambnega ministrstva za snemanje vojaškega resničnostnega šova, ta teden na političnem parketu odmevajo tudi domnevne nepravilnosti pri poslih Darsa ter pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ o političnih pritiskih premierja nanjo v času ministrovanja.

Tatjana Bobnar
Novice Tatjana Bobnar: Predsednik vlade je od mene zahteval nedopustna ravnanja

Svet Gibanja Svoboda bo popoldne razpravljal tudi o pripravah na evropske volitve, na katere se stranka podaja prvič. V največji vladni stranki sicer neformalne priprave na evropske volitve tečejo že nekaj časa. V luči tega je pričakovati tudi pogovore o začetku postopkov za evidentiranje kandidatov. Stranko trenutno v Bruslju zastopata evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj, ki jo je ob združitvi v stranko "prispevala" LMŠ. Oba evroposlanca sta v preteklih mesecih že izrazila pripravljenost na vnovično kandidaturo.

Valentin Hajdinjak
Novice SDH na sestanek pozval upravo in nadzornike Darsa
Ne spreglejte