SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kje je danes Lidija Glavina? Sledi vodijo do Roberta Goloba. #video

10

termometer

Podružnica podjetja GEN-I v Italiji, natančneje v Milanu, je edina, ki ima dva direktorja. Konec leta 2019 so tja namreč posedli nekdanjo prvo damo Slovenskega državnega holdinga Lidijo Glavina, ki je sicer tri leta nadzirala delovanje državnih podjetij, tudi GEN-I, ki ga kljub temu, da mu je pred deseti dnevi potekel mandat, še vedno vodi Robert Golob. 

"To je del paketa državnega lastništva, o tem se ne velja več sprenevedati. To si predstavljam, da je uveljavljena praksa poleg drugih dobrobiti, ki jih lahko tuje podružnice prinesejo tistim, ki jih upravljajo. Vsekakor se to lahko odrazi bodisi v finančnih koristih, bodisi v kadrovskih," pojasni ekonomist Anže Burger

Pod vodstvom Goloba je družba nezadržno prodirala na tuje trge. Če je letos 18 hčerinskih družb ustvarilo nekaj več kot 6,5 milijona evrov dobička, je leta 2011 skoraj pol manj družb ustvarilo skoraj 60 odstotkov več denarja. Leta 2016 je imela recimo podružnica v Italiji 117 tisočakov čistega dobička, lani le še 15. 

Iz spodnje grafike je sicer razvidno, da je donosnost GEN-I veliko nižja kot donosnost švicarske družbe AXPO in nemške RWE, ki prav tako trgujeta z električno energijo.

a

Golobu mandat potekel pred desetimi dnevi, a še vedno vodi GEN-I

"Rušijo me ravno letos, ko bomo prihodke od prodaje dvignili za 50 odstotkov," je ob izteku mandata povedal Golob.

Golob kljub temu, da mu je tretji mandat na čelu GEN-I potekel že pred desetimi dnevi, še vedno upravlja družbo. Svoj odhod je utemeljeval tudi z rekordnimi dobički.

A vsem hčerinskim družbam GEN-I v tujini vseeno ne kaže tako dobro. Nekatere so že močno v rdečih številkah in poslujejo z izgubam. "Na koncu ne smemo pozabiti, da gre za igranje z državnim denarjem," je povedal Burger.

robert golob. aleš hojs Novice Hojs o Golobovi ponudbi: Bil sem šokiran #video Robert Golob Novice Robert Golob: če ne na vrh GEN-I, pa v vrh slovenske politike?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin