Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2022,
8.19

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

48

Natisni članek

Luka Mesec Tanja Fajon Robert Golob mandatar koalicija koalicijska pogodba

Torek, 24. 5. 2022, 8.19

1 leto, 11 mesecev

Golob po podpisu koalicijske pogodbe: Ne bomo šli pregloboko #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

48

Prvaki Gibanja Svoboda Robert Golob, SD Tanja Fajon in Levice Luka Mesec so tudi uradno podpisali koalicijsko pogodbo vlade v mandatu 2022−2026, ki se oblikuje pod vodstvom Goloba. Koalicijski trojček ima v DZ podporo 53 poslancev, računajo lahko tudi na podporo obeh predstavnikov narodnih skupnosti.

"Hvala lepa vsem, ki ste se nam pridružili na podpisu koalicijske pogodbe. Odločitev o tem, s kom naj se pogovarjamo o koaliciji, je bila zelo enostavna," je uvodoma povedal Golob. "Ravno ta hitrost, ki nam jo marsikdo zavida, dokazuje, da je bila enostavna, in volja ljudi jasna. Če ne bi bila, se ne bi uspeli tako hitro dogovoriti o tem, katere so smeri, projekti in vrednote, ki jih bomo skupaj zagovarjali v prihodnji vladi. Da smo danes tukaj in da nam bo že prihodnji teden uspelo dokončati postopek v parlamentu, je najboljši dokaz, da sledimo mandatu ljudi, ki so nam ga zaupali ljudje na volitvah pred natanko mesecem dni."

"Ne bomo šli pregloboko, vem, da nas boste sodili po dejanjih in ne besedah, in prav je tako," je še povedal Golob. 

Fotogalerija
1 / 16

"Niti ene besede nisem rekel o prejšnji vladi" 

Opozoril je, da je ena od sprememb, ki jo izvajajo, sprememba v nastopih in političnem govoru. "Če ste opazili, nisem rekel niti besede o prejšnji vladi in tudi ne bom. Ker nismo zato tukaj, da se izgovarjamo na kogarkoli ali se ukvarjamo s komerkoli, ampak da udejanjimo to, kar smo ljudem obljubili," je dejal.

Pogodba določa tudi novo organizacijo vlade, ki je za zdaj še ne morejo udejanjiti. Tri ministrstva, ki jih naslednji teden še ne bodo mogli imeti, so: ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacijo, ministrstvo za solidarno prihodnost in ministrstvo za zeleni preboj, podnebne politike. 

Na področju zdravstva jih čakata dva pomembna ukrepa 

Nekaj besed je Golob namenil tudi zdravstveni reformi. Področju zdravstva so v pogodbi posvetili še posebej veliko pozornosti, tukaj jih namreč čakata dva pomembna ukrepa, in sicer izhodna covidna strategija in priprava interventnega zakona, s katerim bodo začrtali temelje, kako izpeljati korenito reformo zdravstva. "Zdravstveno reformo bomo načrtovali tako, da jo bomo izvedli v realnem življenju," je dejal. 

"Zakon bo predstavljen na zaslišanju v parlamentu. Vsi segmenti zdravstvenih delavcev so bili vključeni v pripravo. To ni klasično ministrstvo, ki bi pripadalo eni stranki, ampak bo zelo pisano. V njej bodo nekatera imena, ki jih že poznate," je še dodal Golob. 

"Danes začenjamo pisati novo poglavje o prihodnosti Slovenije. Socialni demokrati bomo naredili vse, da bomo gradili skupno novo zgodbo Slovenije," je nadaljevala Fajonova. 

Izpostavila je, da je njihov cilj, da Sloveniji zagotovijo močno gospodarstvo, vsem socialno varnost ter skladen regionalen razvoj in Slovenijo v jedru Evrope. Usmerjeni bodo v dvig dodane vrednosti gospodarstva, zeleni in digitalni prehod, močne javne storitve, močno šolstvo in močno zdravstvo.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Mesec bo najprej opravljal delo ministra za delo, družino in socialne zadeve 

"Preteklo desetletje in pol je bilo izgubljeno. Podpis te koalicijske pogodbe je dan, ko se to izgubljeno desetletje končuje. Do leta 2030 bomo ljudem organizirali državo, ki si jo želijo," je dodal Mesec, ki bo, kot je povedal, najprej najverjetneje dva meseca opravljal delo ministra za delo, družino in socialne zadeve. 

"To je napoved vlade, ki bo zrla v prihodnost, ki bo naredila vse, da bo ta koalicijska pogodba za dva mandata in da do leta 2030 ljudem organiziramo državo, ki si jo zaslužijo, za kakršno so se borili in so jo letos tudi izvolili," je še dodal.

Koalicijsko pogodbo bodo pregledali enkrat na šest mesecev 

"Ta koalicijska pogodba ne odstopa od ciljev, kamor želimo Slovenijo pripeljati do leta 2030. Celotne poti ne moremo predvideti. Enkrat na šest mesecev bomo pregledali koalicijsko pogodbo in vnesli morebitne popravke. Prilagajali se bomo okoliščinam," je pojasnil Golob. 

S svojim kabinetom se bom začel ukvarjati od četrtka dalje. Z nekaterimi sem že dogovorjen. Kabinet bo deloval horizontalno. Pričakujem povezovanje ministrstev, ki pokrivajo podobna področja. 

"Na energetski draginji bo velik del ukrepov, pri prehranski pa obratno. To pomeni, da bomo uporabljali mehanizme, ki jih že poznamo," je še dejal Golob.  

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Glasovanje o izvolitvi mandatarja za sestavo nove vlade bo v sredo

Predsednik republike Borut Pahor je sicer v ponedeljek po posvetih z vodji poslanskih skupin v DZ poslal predlog kandidata za mandatarja. Po pričakovanjih je to Golob, ki je Pahorju predložil tudi 53 poslanskih podpisov. Podporo so mu napovedali v SD, Levici in poslanca narodnih skupnosti, odrekli pa v SDS in NSi.

Glasovanje o izvolitvi mandatarja za sestavo nove vlade bo predvidoma že v sredo, danes pa se bo o sklicu izredne seje DZ dogovoril kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič.

Na izredno sejo bodo predstavniki poslanskih skupin na kolegiju predvidoma uvrstili tudi volitve podpredsednikov DZ ter imenovanje generalnega sekretarja DZ. Po pričakovanjih bo na tem mestu ostala Uršula Zore Tavčar, ki je mesto generalne sekretarke opravljala že v preteklih dveh mandatih DZ.

Kolegij predsednice DZ bo pripravil tudi predlog sklepa o ustanovitvi delovnih teles DZ in določitvi števila mest poslanskih skupin, ki jim pripadajo v delovnih telesih, ter določil poslanske skupine, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles.

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec.
Novice Robert Golob: Podjetniki želijo, da ostanemo narod hlapcev
Janez Šušteršič
Novice Janez Šušteršič: Prazne obljube, nepremišljeni davki in radikalne ideje
Šolska jedilnica
Novice Brezplačna šolska prehrana za vse? Pečan: Gre za rahlo populističen ukrep. #video
Danijel Bešič Loredan
Novice To bo potreboval novi zdravstveni minister
Ne spreglejte