Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 6. 2017,
16.13

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Vrhnika Kemis

Torek, 6. 6. 2017, 16.13

6 let, 10 mesecev

Glavna pomanjkljivost ob gašenju Kemisa krizno komuniciranje in obveščanje javnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Kemis | Foto STA

Foto: STA

Analiza intervencije pristojnih služb ob požaru v Kemisu je pokazala na dobro sodelovanje med enotami in službami, ki so sodelovale v intervenciji. Glavna pomanjkljivost je krizno komuniciranje in usklajevanje delovanja strokovnih služb po požaru ter s tem povezano ustrezno obveščanje javnosti, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Pri analizi, ki so jo danes opravili v izobraževalnem centru na Igu, so sodelovali poveljnik in člani štaba civilne zaščite Vrhnika, predstavniki gasilske zveze Vrhnika, službe nujne medicinske pomoči tamkajšnjega zdravstvenega doma, policije, gasilske brigade Ljubljana, gasilsko-reševalne službe Kranj, Ekološkega laboratorija z mobilno enoto, vodnogospodarskega podjetja Drava, direkcije za vode, agencije za okolje, inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, uprave za zaščito in reševanje ter poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Intervencija pravočasna in ustrezna ...

Ocenili so, da je bila intervencija pravočasna, ustrezno usklajena, kar je zasluga vrhniškega štaba civilne zaščite, ter uspešno in strokovno vodena. Aktivnosti po intervenciji, vključno z obveščanjem javnosti na podlagi pridobljenih analiz pristojnih organov, bodo nadaljnje obravnavali in analizirali, so po današnjem sestanku sporočili z obrambnega ministrstva.

Zaradi nemotenega delovanja in enotnega nastopanja je vlada imenovala medresorsko delovno skupino za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v Kemisu, ki jo vodi Šestan.

V podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja. Na dan požara so skladiščili 1.402 toni odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Od vseh nevarnih odpadkov jih je dobrih 456 ton zgorelo oz. jih je ogenj oplazil.

... obveščanje prebivalcev pa pomanjkljivo

Prve dni po požaru je steklo delo številnih inšpekcijskih in nadzornih služb, ki so preverjale morebitno onesnaženje zraka, zemlje in rastlin na območju, ki ga je zajel požarni oblak z nevarnimi snovmi. Prebivalce Vrhnike in okoliških krajev so pomanjkanje informacij o dejanskem stanju okolja, slabo komuniciranje med inšpekcijskimi službami in nejasnost, kdo je odgovoren za informiranje javnosti, zelo razjezili.

To bodo nadoknadili tudi z informacijsko pisarno, ki bo od srede dvakrat tedensko delovala v prostorih občine Vrhnika. Na vprašanja prebivalcev bosta odgovarjala strokovnjaka s področja varovanja zdravja in s področja varstva rastlin neposredno. Informativna pisarna bo do nadaljnjega odprta ob ponedeljkih od 9. do 13. ure in ob sredah od 13. do 17. ure.

Prav tako bodo v tem tednu oblikovali dve mobilni ekipi, ki ju bodo sestavljali strokovnjak s področja varovanja zdravja in strokovnjak s področja varstva rastlin ter pripadnik civilne zaščite. Ti bodo obiskali prebivalce, ki so se obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje s pobudo po odvzemu vzorcev vrtnin.

Ne spreglejte