SiolNET. Novice Slovenija
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gibanje Svoboda tudi uradno podprlo Milana Brgleza

1,30

termometer

Milan Brglez | Gibanje Svoboda je podprlo kandidata SD Milana Brgleza v kandidaturi za predsednika republike. | Foto: Ana Kovač
Gibanje Svoboda je podprlo kandidata SD Milana Brgleza v kandidaturi za predsednika republike. Foto: Ana Kovač

"Izjemno prijazno, sproščeno in demokratično vzdušje (na seji). Na koncu, ko smo prišli do glasovanja, je svet stranke soglasno podprl kandidata Milana Brgleza kot skupnega kandidata Gibanja Svoboda in SD-ja," je po današnji seji stranke povedal predsednik vlade Robert Golob.

Milan Brglez Novice Brglez se je odpovedal funkcijam v SD, neuradno se mu obeta podpora GS

Eno od glavnih vprašanj na seji je bilo, ali bo Gibanje Svoboda podprlo kandidata SD Milana Brgleza za predsednika. Seja stranke je sicer potekala v Gospodarski zbornici Slovenije, na njej pa je sodeloval tudi kandidat Milan Brglez, ki se je predstavil in odgovarjal na vprašanja. Na koncu so se soglasno odločili, da ga podprejo.

Na seji so razpravljali tudi o volitvah predsednika republike na splošno in o pripravah na lokalne volitve.

Milan Brglez: Služenje ljudem postavljam na prvo mesto

Brglez je v pisni izjavi zapisal, da si je za premislek o kandidaturi sicer vzel več časa, na odločitev pa je odločilno vplival zadnji razvoj dogodkov v Sloveniji ter naši širši evropski domovini. Meni, da je s svojim dosedanjim delom pokazal, da lahko sleherno funkcijo, ki mu je zaupana, opravlja z zavzetostjo in odgovornostjo. "Da služenje ljudem postavljam na prvo mesto, da znam poslušati in slišati in da v politiki delujem preudarno in povezovalno," je zapisal.

Kot skupnega kandidata SD in Gibanja Svoboda ga je na tajnem glasovanju soglasno potrdilo tudi predsedstvo SD, so sporočili iz SD. Brglez je zapisal, da je vesel in počaščen, da sta njegovo odločitev za kandidaturo podprli obe stranki in tudi, da bodo podpise za njegovo kandidaturo prispevali poslanci obeh strank. "Verjamem, da je to prva simbolična gesta za več zaupanja, več spoštovanja in več povezovanja v politiki, s katero lahko prebivalkam in prebivalcem Slovenije povrnemo zaupanje v sposobnost, motivacijo in voljo za delo v skupno dobro," je še dodal.

Golob pričakuje njegovo zmago

Brglez, sicer član SD, je v minulih dneh odstopil s funkcij v stranki, s čimer je, kot kaže, razblinil tudi zadržke članov Gibanja Svoboda, da ga podprejo. Prvak Svobode Robert Golob na volitvah za predsednika republike pričakuje njegovo zmago.

Gibanje Svoboda je že prejšnji teden sklenilo, da se želi aktivno vključiti v predsedniško tekmo. Svet stranke je tedaj sklenil, da bodo v prvem krogu podprli neodvisnega kandidata, je po takratni seji sveta stranke dejal predsednik Robert Golob. Svet stranke ga je pooblastil, da se z vsemi neodvisnimi kandidati pogovori o morebitni podpori.

Po odstopu Brgleza z vseh funkcij v SD in sporočilu, da bo, če bo izvoljen za predsednika republike, članstvo v stranki zamrznil, pa so v Gibanju Svoboda postali bolj naklonjeni podpori njegovi kandidaturi. Tako je bil tudi edini, s katerim se je Golob pogovoril.

Brglez bo skupni kandidat SD in Gibanja Svobode, skupaj bodo sodelovali tudi v volilni kampanji, poslanci obeh strank bodo tudi prispevali podpise za Brglezovo kandidaturo. Golob je danes dejal še, da gre za osebo z visoko stopnjo integritete in bo zato dober predsednik.

Koalicija ne bo imela skupnega predsedniškega kandidata

Brglez je evropski poslanec in nekdanji predsednik DZ. V državno politiko pa je vstopil leta 2014 kot podpredsednik tedanje Stranke Mira Cerarja, a je kmalu po državnozborskih volitvah leta 2018 prestopil v SD. Nekateri so ga kot predsedniškega kandidata videli že leta 2017.

Gibanje Svoboda je sicer sprva v bitko za predsedniško funkcijo poslalo Marto Kos, ki pa je od namere kandidirati odstopila, prav tako je odstopila z mesta podpredsednice stranke.

Koalicija sicer ne bo imela skupnega predsedniškega kandidata, Levica v bitko za vstop v predsedniško palačo pošilja poslanca Miho Kordiša. "Mogoče se nam Levica pridruži v drugem krogu," je ob tem dejal Golob.

Miha Kordiš Novice Kandidat Levice za predsednika republike je Miha Kordiš Milan Brglez Novice To Goloba moti pri Brglezu Cerar. Brglez. Novice Miro Cerar o Brglezovi kandidaturi za predsednika države: Nimam zaupanja v take ljudi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin