SiolNET. Novice Slovenija
4,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kandidat Levice za predsednika republike je Miha Kordiš

4,04

termometer

Miha Kordiš | Stranka Levica v tekmovanje za predsednika republike pošilja poslanca Miho Kordiša. | Foto: Peter Jančič
Stranka Levica v tekmovanje za predsednika republike pošilja poslanca Miho Kordiša. Foto: Peter Jančič

Levica je na današnjem svetu stranke odločala o svojem kandidatu za predsednika republike. V tekmovanje za predsednika republike pošiljajo poslanca Miho Kordiša. Sanje SD o skupnem kandidatu koalicije se tako počasi razblinjajo. Medtem čakajo še na odločitev stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba o tem, ali bodo podprli njihovega kandidata, evropskega poslanca Milana Brgleza.

"V Levici se v predsedniško kandidaturo podajamo z namenom, da mestu predsednika republike vrnemo vsebinsko težo. Nočemo še enega politika, ki se bo ukvarjal z ohranjanjem svoje lastne podobe na družbenih omrežjih. Ljudje potrebujejo osebo, ki se bo zavzela za državljane, urejanje položaja starejših in stanovanjsko problematiko," je odločitev o kandidaturi pojasnil Miha Kordiš in dodal, da potrebujemo osebo, ki bo delala in se zavzemala za starejše, delavca, študente in mlade.

Mesec: Računamo na to, da bo Kordiš prijetno presenečenje teh volitev

Odločitev stranke je komentiral tudi koordinator Levice Luka Mesec, ki je pojasnil, da je bil Miha Kordiš njihov edini evidentirani kandidat. "Na njegovi kandidaturi smo delali približno en teden. Prejšnji teden je prišla tudi pobuda stranke SD, da podpremo njihovega kandidata Milana Brgleza, ki bi na ta način lažje prišel v drugi krog, a smo se odločili, da v kandidaturo pošljemo svojega kandidata, kot smo to že napovedali," je dejal in dodal: "Nihče si ne želi, da bi predsednika države dobila desnica. Vsi računamo na to, da bo Miha Kordiš prijetno presenečenje teh predsedniških volitev, tako kot je Levica prijetno presenečenje te koalicije."

Kordiš je pojasnil še, kakšno funkcijo ima po njegovem mnenju predsednik republike: "Zdajšnji predsednik Borut Pahor je veliko poudarka dal na protokol. Mislim, da je funkciji predsednika treba vrniti vsebino, torej, da se spregovori, in ne, ko je to protokolarno zahtevano, ampak ko ljudje to potrebujejo. Predsednik se mora zavzeti za delavca, študenta, mlade, za reševanje vseh družbenih problemov. Postaviti bi se moral za vse ljudi, ki to potrebujejo." Dodal je še, da je funkcija predsednika močno povezana z zunanjo politiko: "Zunanjo politiko potrebujemo za mir in sodelovanje in nikakor ne za konflikte." "Ljudem želimo vrniti možnost, da se bodo na volitvah končno lahko odločali glede na vsebino," je sklenil.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je pojasnila, da so kandidaturo Kordiša v stranki sprejeli z veliko večino.

V SD upali na podporo obeh koalicijskih strank

V SD, ki se na volitve podaja s svojim kandidatom, evropskim poslancem Milanom Brglezom, so sicer upali na podporo obeh koalicijskih strank Levice in Gibanja Svoboda (GS). Zadnji se na svetu stranke prejšnji četrtek niso odločili za podporo Brgleza. Predsednik GS Robert Golob je takrat dejal, da bodo podprli neodvisnega kandidata. Brglez je danes bolj "neodvisen" kot pred tednom dni, saj je po poročanju Dela že izpolnil enega izmed pogojev stranke GS, in sicer naj bi odstopil z mesta predsednika konference SD, ostaja pa član stranke. Pričakujemo lahko, da bo s to potezo Brglez pridobil podporo največje koalicijske stranke, dokončna odločitev bo znana do konca tega tedna.

Kdo bo mešal štrene Logarju in Pirc Musarjevi?

Kandidaturo za predsednika republike je za zdaj vložilo pet kandidatov, in sicer poslanec SDS Anže Logar, pravnica Nataša Pirc Musar, vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, kočevski župan Vladimir Prebilič in glasbenik Gregor Bezenšek. Končni seznam uradnih predsedniških kandidatov bo znan v začetku oktobra.

Rezultati zadnje javnomnenjske raziskave, ki jo je za časnika Dnevnik in Večer opravila Ninamedia, v prvem in drugem krogu predsedniških volitev najvišjo podporo napovedujejo Anžetu Logarju, sledi Nataša Pirc Musar. Obema je volilna podpora v primerjavi s prejšnjim mesecem zrasla. A karte jima lahko premeša evropski poslanec in kandidat SD Milan Brglez, nekoliko manj pa kandidat Levice Miha Kordiš.

Kakšno podporo so namerili preostalim predsedniškim kandidatom, si lahko preberete spodaj. 

Nataša Pirc Musar Novice Nov šok po Ninamedii: Logar čez Pirc Musarjevo tudi v drugem krogu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin