Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2024,
19.06

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

Natisni članek

evropske volitve Gibanje Svoboda Robert Golob

Sreda, 27. 3. 2024, 19.06

1 mesec

Gibanje Svoboda naj bi določilo sedem od devetih kandidatov za evropske volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

"V Gibanju Svoboda so na sejah izvršnega odbora in sveta stranke določili listo s sedmimi kandidati za evropske volitve, ki bodo potrjeni 6. aprila 2024. Listo bomo potrjevali na festivalu Gibanja Svoboda," je v izjavi za medije povedala predsednica sveta stranke Nataša Avšič Bogovič, ki se na novinarsko vprašanje o kandidatih ni mogla spomniti imen. "Zdaj ste me malo ujeli, nimam seznama tukaj," je v nekakšni zadregi pojasnila in naprej recitirala pripravljeno izjavo.  

Kasneje se je predsednica sveta stranke Gibanje Svoboda Nataša Avšič Bogovič za silo zbrala in se spomnila, da sta na listi tudi oba dosedanja evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj.

Ostalih imen niso razkrili, a naj bi bila med njimi tudi imena aktialnih poslancev DZ. Avšič Bogovičeva je povedala še, da na sejah izvršnega odbora in sveta stranke še niso določili vrstnega reda kandidatk in kandidatov. 

RTV Slovenija je poročala, da so potrdili tudi kandidaturo Aleksandra Merla, direktorja postojnske porodnišnice in Mateja Graha, predsednika mlade struje stranke Gibanje Svoboda Mladi.

Po poročanju STA sta med kandidati še Tamara Vonta in Uroš Brežan, omenja pa se tudi ime državne sekretarke za odnose z DZ v kabinetu predsednika vlade Maše Kociper.

Je pa svet stranke po besedah Avšič Bogovičeve na mesto podpredsednika stranke Gibanje Svoboda na predlog Roberta Goloba danes imenoval finančnega ministra Klemna Boštjančiča.

Izbirali med 30 kandidatkami in kandidati

Stranka Gibanje Svoboda, ki je nastala nekaj mesecev pred zadnjimi državnozborskimi volitvami na temeljih stranke nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna Z.Dej, se bo na evropske volitve junija letos podala prvič.

Svoboda ima sicer po združitvi z LMŠ v svojih vrstah že dva aktualna evropska poslanca, Grošlja in Jovevo, ki sta v Evropskem parlamentu del politične skupine Renew Europe. V stranki so bili doslej skopi z informacijami o drugih morebitnih kandidatih. 

Po končanih postopkih evidentiranja bodo sicer v Svobodi za devet mest na listi izbirali med okoli 30 kandidati. Skladno s statutom kandidate za volitve poslancev v Evropski parlament na predlog izvršnega odbora določa svet stranke.

Roberta Metsola
Novice Golob in Metsola poudarila pomen udeležbe na evropskih volitvah #video
Roberta Metsola
Novice Metsola Slovence pozvala k udeležbi na evropskih volitvah #video
Olaf Scholz, Rober Golob
Novice V Slovenijo prvič prispel Olaf Scholz #video
Ne spreglejte