Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2024,
6.21

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

zunanja politika Robert Golob Olaf Scholz

Torek, 26. 3. 2024, 6.21

1 mesec

V Slovenijo prvič prispel Olaf Scholz #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Olaf Scholz, Rober Golob | Slovenija in Nemčija sta politični, gospodarski in strateški partnerici. Nemčija tudi sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerje Slovenije. | Foto STA

Slovenija in Nemčija sta politični, gospodarski in strateški partnerici. Nemčija tudi sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerje Slovenije.

Foto: STA

Nemški kancler Olaf Scholz je danes prišel na prvi delovni obisk v Slovenijo. Premier Robert Golob ga gosti na Brdu pri Kranju, kjer se voditelja posvečata krepitvi strateškega partnerstva med državama in nadaljevanju rednega političnega dialoga na najvišji ravni z izmenjavo stališč o aktualnih zunanjepolitičnih temah.

Sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo je vzorno, sta se danes po srečanju na Brdu pri Kranju strinjala premier Robert Golob in nemški kancler Olaf Scholz. Veliko pozornosti sta namenila Zahodnemu Balkanu, pri tem je Scholz opozoril, da je napredek držav regije na poti v EU odvisen od njihovega izpolnjevanja kriterijev.               

"Želim si hitrega pristopa držav regije, ampak to je odvisno od izpolnitve kriterijev," je dejal nemški kancler in dodal, da je ključno tudi, da se rešijo spori med državami Zahodnega Balkana in se nato osredotočijo na napredek.

"To ni geopolitični proces odločanja, ampak gre za konkretne reforme in korake," je povedal glede širitvenega procesa. Pri tem je zagotovil, da Nemčija ne bo le opazovalka, ampak je pripravljena aktivno prispevati k temu procesu.

Golob se je ob tem zahvalil Scholzu, ki je po njegovih besedah igral pomembno vlogo pri prepričevanju skeptičnih evropskih voditeljev glede evropske perspektive Zahodnega Balkana.

EU bi bilo treba reformirati in poenostaviti

Z Golobom sta se strinjala, da se mora hkrati reformirati tudi EU in predvsem poenostaviti procese odločanja. Slovenski premier je izpostavil, da se prepogosto zgodi, da so na evropskem svetu zablokirani zaradi ene države članice, ki lahko tako zasleduje svoje partikularne interese. "Zato verjamem, da je reforma nujna," je dodal.

Predsednika vlad sta na novinarski konferenci izpostavila še odlično sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo na različnih področjih, zlasti gospodarskem. Zavzela sta se za njegovo okrepitev, pri tem sta izpostavila področje energetike. O konkretnih poslih na področju obrambe medtem danes po Golobovih besedah konkretno nista govorila, se pa preučujejo možnosti okrepitve sodelovanja tudi na tem področju..

Scholz je izpostavil tudi pomoč Ukrajini in dejal, da jo je treba še naprej podpirati, "tudi z orožjem, ki ga potrebuje". Pri tem je med drugim kot dober primer navedel češko pobudo glede nabave streliva, pri kateri sodelujeta tudi Nemčija in Slovenija.

Predsednika vlad sta se dotaknila tudi vojne v Gazi. Scholz se je zavzel za okrepitev dostave humanitarne pomoči predvsem po kopnem, saj z dostavo pomoči iz zraka in po morju ni mogoče zadovoljiti vseh potreb. Prepričan je, da bi moralo palestinsko islamistično gibanje Hamas poleg živih talcev predati tudi trupla pokojnih, da se lahko družine od njih dostojno poslovijo.

Golob je medtem izpostavil, da Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN deluje kot "pošteni posrednik za doseg miru". Izrazil je še pričakovanja, da bodo v prihodnjih tednih sprejete nove resolucije, ki bi na koncu lahko vodile tudi v trajno politično rešitev dveh držav.

Izjavo o podpori Ukrajini si lahko pogledate na tem posnetku:

Slovenski premier in nemški kancler, ki v Sloveniji nima predvidenih drugih dvostranskih srečanj, sta pogovor na Brdu nadaljevala še ob delovni večerji, na kateri se jima je pridružila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Sogovornika se bosta v bilateralnih pogovorih dotaknila razmer v Ukrajini, na Zahodnem Balkanu in Bližnjem vzhodu s poudarkom na vojni v Gazi, napovedujejo v kabinetu premierja.  | Foto: STA Sogovornika se bosta v bilateralnih pogovorih dotaknila razmer v Ukrajini, na Zahodnem Balkanu in Bližnjem vzhodu s poudarkom na vojni v Gazi, napovedujejo v kabinetu premierja. Foto: STA

Slovenija in Nemčija veljata za odločni podpornici suverenosti Ukrajine. V zadnjem času se krepijo pobude za nadaljnjo pomoč Ukrajini, med drugim po nedavnem obsežnem ruskem napadu na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Slovenija je z Nemčijo med drugim sklenila sporazum o brezplačni dobavi motornih vozil za vojaško pomoč Ukrajini. Slovenija je v zameno za motorna vozila v Ukrajino poslala 28 slovenskih tankov tipa M55S. V okviru pogodbe o dobavi taktičnih motornih vozil, ki sta jo državi podpisali konec leta 2022, je Nemčija Sloveniji že dobavila 40 tovornih vozil HX 8x8 RMMV Rheinmetal, nedavno pa je Slovenija prevzela tudi prvo od petih cistern za vodo.

Slovenski premier in nemški kancler, ki v Sloveniji nima predvidenih drugih dvostranskih srečanj, bosta pogovor na Brdu nadaljevala še ob delovni večerji. | Foto: STA Slovenski premier in nemški kancler, ki v Sloveniji nima predvidenih drugih dvostranskih srečanj, bosta pogovor na Brdu nadaljevala še ob delovni večerji. Foto: STA

Roberta Metsola
Novice Predsednica Evropskega parlamenta se bo v Sloveniji srečala z mladimi
Ne spreglejte