Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2024,
14.40

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Termoelekrarna Šoštanj Šoštanj Gibanje Mladi za podnebno pravičnost SDS

Ponedeljek, 11. 3. 2024, 14.40

1 mesec, 2 tedna

Gibanje mladi za podnebno pravičnost pozvalo k zavrnitvi pobude SDS o gradnji JEK2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Gibanje Mladi za podnebno pravičnost | Gibanje je že konec januarja v javnem pismu politični vrh pozvalo, naj ne skličejo prenagljenega referenduma o JEK2.  | Foto STA

Gibanje je že konec januarja v javnem pismu politični vrh pozvalo, naj ne skličejo prenagljenega referenduma o JEK2.

Foto: STA

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost je pred torkovim zasedanjem odbora DZ za infrastrukturo, na katerem se bo odločalo o pobudi SDS za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji nove nuklearke v Krškem (JEK2), ponovno pozvalo k zavrnitvi pobude. Razpis referenduma se jim brez vseh relevantnih podatkov projekta zdi prenagljen.

"V gibanju nismo proti jedrski energiji, smo pa proti ravnanju, ki na stežaj odpira vrata ponovni zgodbi gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj," je na današnji novinarski konferenci pred DZ v Ljubljani poudaril Primož Ribarič iz gibanja Mladi za podnebno pravilnost.

Po njihovem mnenju bi morali odločevalci, namesto da se ukvarjajo z referendumom in resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, pospešiti procese za pripravo vseh potrebnih analiz ter sprejem celovitega okvira upravljanja projekta. Ta bo po njihovi oceni v največji mogoči meri preprečil sistemsko korupcijo ter projekt naredil bolj transparenten in strokoven.

Znana ni nobena osnovna informacija o projektu 

Gibanje je že konec januarja v javnem pismu politični vrh pozvalo, naj ne skličejo prenagljenega referenduma o JEK2. Kot so danes znova dejali, ni znana nobena osnovna informacija o projektu. Med drugim se ne ve niti, kolikšen bo strošek investicije, kolikšna bo cena električne energije iz elektrarne, kdo bo nosil stroške gradnje, kdo bo nosil vsa tveganja, če bo s projektom karkoli narobe, ali je vprašanje za odlagališče visoko radioaktivnih odpadkov rešeno, kakšna bo moč elektrarne in kdo bo soinvestitor v projektu.

"Sklicevanje referenduma v takšni situaciji je velika norost," je izpostavil Ribarič.

Referendumsko vprašanje bi se po predlogu SDS glasilo: "Ali ste za to, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo prek uporabe nuklearne energije z izgradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?" To vprašanje se gibanju zdi zavajajoče, saj vsi potrebni podatki o projektu sploh še niso znani.

Podobno se po njihovi oceni dogaja z resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, ki je bila pred kratkim v javni obravnavi. "Z njo želi državni zbor dati podporo gradnji JEK2 brez obstoja nekih resnih podatkov in analiz. Prav na resolucijo bi se lahko vezalo tudi referendumsko vprašanje," je dejal Ribarič.

Referendum naj se izvede šele, ko bodo znane vse informacije o projektu 

Gibanje je zato na poslance danes ponovno naslovilo tri zahteve. Prva je, da naj se referendum izvede šele takrat, ko bodo znane vse ključne informacije o projektu. "Nujno je, da imamo prebivalke in prebivalci Slovenije ključne ekonomske, tehnične, okoljske, družbene in energetske informacije o projektu," je dejala Klara Prem Cerar.

Druga njihova zahteva je, da se zavrne obstoječo različico resolucije o miroljubni uporabi jedrske energije, ki jasno podpira gradnjo JEK2. Tretja zahteva pa se nanaša na sprejetje celovitega okvira upravljanja projekta. Pri tem predlagajo 12 konkretnih ukrepov, s katerimi bi v največji mogoči meri omejili sistemsko korupcijo in nezakonitosti, znane iz afere Teš 6.

Po mnenju gibanja je na referendum smiselno počakati dve leti, v tem času pa pospešiti vse procese, da bi sprejeli informirano odločitev, ki bo pomagala pri odločitvi za scenarij uporabe samo obnovljivih virov energije, brez jedrske, ali uporabe obnovljivih virov energije skupaj z jedrsko. Prepričani so, da je treba imeti pred odločitvijo za gradnjo JEK2 dobre temelje in da njihov predlog proces pospešuje, in ne upočasnjuje.

NSi ob več predlogih posvetovalnih referendumov za "superreferendumski dan"

 V NSi ob več v parlamentarni postopek vloženih predlogih za posvetovalne referendume predlagajo izvedbo "superreferendumskega dneva". Kot smiselno ocenjujejo, da bi državljani ob vprašanjih o Jeku 2 in o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja odločali tudi o dveh širših temah, migracijah ter zelenem prehodu, je dejal prvak NSi Matej Tonin.

V DZ so namreč trenutno vloženi štirje predlogi za posvetovalne referendume. Prvega izmed teh je vložila opozicijska SDS, in sicer o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško (Jek 2). Omenjen predlog bo na klopeh matičnega odbora v torek. Vseh pet parlamentarnih strank se je sicer konec januarja poenotilo, da bodo skupaj oblikovale referendumsko vprašanje o projektu, strinjale so se tudi, da bi bil posvetovalni referendum še letos, predvidoma v drugi polovici leta.

Predsednik NSi Tonin je ob tem na današnji novinarski konferenci dejal, da je v prvem koraku smiselno preveriti širše soglasje o naklonjenosti jedrski energiji, nato pa ob znanih konkretnih številkah in izvajalcih še enkrat preveriti podporo na referendumu, zlasti, če bo vladna koalicija za to vprašanje sprejemala poseben zakon.

Velenje
Novice Občani Velenja in Šoštanja bodo prejeli toplotni dodatek
slovenska policija
Novice Preklic iskanja mladoletnikov iz Celja in Šoštanja
Ian Drljić
Novice Pogrešan mladoletnik iz Šoštanja
Ne spreglejte