Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2017,
13.23

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Natisni članek

poškodba odškodnina Zavarovalnica Maribor Celje gasilci

Sreda, 20. 12. 2017, 13.23

6 let, 3 mesece

Gasilci razočarani, ker so ostali brez odškodnine #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

gasilec gasilci | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Štirim celjskim gasilcem, ki so se pred dvema letoma poškodovali v požaru pod mestom čez Savinjo na Čopovi ulici v Celju, Zavarovalnica Maribor ne bo izplačala odškodnine. Gasilci so nad tem razočarani. 

Poveljnik celjskih poklicnih gasilcev Janko Požežnik je na novinarski konferenci povedal, da so nad odločitvijo razočarani. Dejal je, da jim je omenjena zavarovalnica pred leti, ko so sklepali zavarovanje, zagotavljala, da zavarovalna vsota, ki je znašala 312 tisoč evrov, krije vse poškodbe gasilcev.

Video: Planet TV

Zavarovalnica trdi, da gasilci niso uporabili ustrezne zaščite

Zavarovalnica Maribor se je za neizplačilo odškodnin odločila, ker je presodila, da gasilci pri intervenciji niso uporabili ustrezne zaščitne opreme in da bi morali biti pri svojem delu previdnejši. Zahtevku po izplačilu odškodnine je zavarovalnica delno ugodila le enemu gasilcu.

Zavarovalnica naj bi gasilcem zagotavljala kritje vseh poškodb. | Foto: Matej Leskovšek Zavarovalnica naj bi gasilcem zagotavljala kritje vseh poškodb. Foto: Matej Leskovšek

Celjski odvetnik Boštjan Verstovšek je napovedal pritožbo na odločbo zavarovalnice, saj meni, da se zavarovalnica spreneveda. "Zahtevki gasilcev so popolnoma utemeljeni. Sistem izplačila odškodnin v Sloveniji ne funkcionira," je še dejal Verstovšek.

O ravnanju zavarovalnice bo obveščena tudi vlada

Predsednik Združenja poklicnih gasilcev Slovenije Miran Korošak je povedal, da bodo ministrici za obrambo Andreji Katič predlagali sklenitev kolektivnega zavarovanja za poklicne in prostovoljne gasilce. O ravnanju Zavarovalnice Maribor, ki so jo celjski poklicni gasilci letos zamenjali, pa bodo obvestili vlado.

Zavarovalnica Maribor se sklicuje na to, da gasilci niso uporabili ustrezne zaščitne opreme. | Foto: Matjaž Vertuš Zavarovalnica Maribor se sklicuje na to, da gasilci niso uporabili ustrezne zaščitne opreme. Foto: Matjaž Vertuš

Gasilci so utrpeli hude opekline glave in rok

Gasilci so se poškodovali novembra leta 2015, ko so ponoči prihiteli na intervencijo pod omenjeni most, kjer je gorela večja količina odpadnega materiala. Požar je poškodoval plinski vod pod mostom, zato je plin začel uhajati in je eksplodiral. Pri tem so hude opekline glave in rok utrpeli štirje gasilci, poškodovan je bil tudi dežurni delavec Energetike Celje, ki ga je vodja izmene Aleš Gradišnik poklical na pomoč. Tri gasilce so obdržali na zdravljenju v celjski bolnišnici.

Niso imeli sklenjenega nezgodnega zavarovanja

Iz Zavarovalnice Sava, ki je naslednica Zavarovalnice Maribor, so danes za STA sporočili, da Poklicna gasilska enota Celje v času škodnega dogodka pri Zavarovalnici Sava za svoje zaposlene ni imela sklenjenega nezgodnega zavarovanja, na podlagi katerega bi lahko gasilcem izplačali odškodnino oziroma zavarovalnino. Pri njih je imela Poklicna gasilska enota Celje sklenjeno odgovornostno zavarovanje.

Ne spreglejte