Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 11. 2020,
15.16

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,49

63

Natisni članek

ukrepi Koronavirus Tomaž Gantar

Ponedeljek, 16. 11. 2020, 15.16

3 leta, 5 mesecev

Vlada podaljšala epidemijo še za 30 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,49

63

Vlada je na današnji dopisni seji podaljšala epidemijo nalezljive bolezni covid-19 na območju vse države še za 30 dni.

"Še vedno smo priča hitremu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom sars-cov-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na vsem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije," je po dopisni seji sporočila vlada.

Z današnjim dnem so znova, kot v spomladanskem valu epidemije, zaprle vrata nenujne trgovine, ustavil se je javni potniški promet. Že od konca prejšnjega tedna je prepovedano zbiranje ljudi razen družinskih članov. Vrtci so odprti le za nujne primere, pouk pa se že drugi teden izvaja na daljavo.

Kot je na popoldanski vladni novinarski konferenci spomnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, so razmere, v katerih smo se znašli, edinstvene. Spopadamo se z virusom, ki ga nismo poznali, in ga, kot opozarjajo epidemiologi, še vedno spoznavamo.

"Dokler ne bomo imeli na voljo učinkovitega cepiva, je zamejevanje stikov ob doslednem upoštevanju samozaščitnih ukrepov, tudi na javnih mestih, edina pot za preprečevanje najslabšega scenarija, ki se je številnim državam, tudi Italiji, zgodil v prvem valu," je pojasnil Kacin.

Inšpektorji deležni žalitev in zmerljivk

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je sicer na današnji novinarski konferenci pojasnila, da se spoštovanje ukrepov izboljšuje in da gremo kot družba v pravo smer, a da manjšina še vedno ni pripravljena slediti vladnim odlokom, kar izražajo tudi z zmerljivkami in žalitvami na račun zdravstvenih inšpektorjev, ki delajo na terenu.

Na Štajerskem se je zgodil celo fizični napad na inšpektorja, na družabnih omrežjih pa so se pojavili grožnje in pozivi k maščevanju tako zdravstvenim inšpektorjem kot tudi njihovim družinam, vključno z otroki.

"Pisanje glob ni nikogaršnji hobi. Inšpektorji tudi niso plačani glede na število izdanih glob," je poudarila in dodala: "Bodite vzgled. Ne vabite sosedov na žganje in prijateljic na kavo."

Psiholog Markič: Vzeti si čas zase ni lahko, je pa nujno

Epidemija koronavirusa je poleg skrbi za sočloveka pokazala tudi potrebo po skrbi za samega sebe, pa je na novinarski konferenci dejal psiholog Peter Markič. Kot je opozoril, si vzeti čas zase ni lahko, je pa nujno, še posebej pa morajo zase poskrbeti zdravstveni delavci in zaposleni v domovih za starejše, da ne izgorijo.

Po Markičevih besedah so za človekovo delovanje potrebni trije pogoji, da človek zna, zmore in hoče. Ravno zadnji je najpomembnejši, saj z njim lahko nadomestimo pomanjkanje pri preostalih dveh. Prav to pa je lahko usodno takrat, ko človek hoče narediti več, kot zmore. To pa je pot, ki zanesljivo vodi v izgorevanje, je opozoril.

Gantar: Učinki se bodo predvidoma poznali v 14 dneh

Minister za zdravje Tomaž Gantar je medtem danes dejal, da pričakuje učinke sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa v 14 dneh. Poudaril je, da je epidemija trenutno pod nadzorom, začeli bodo tudi pripravo kriterijev za sproščanje ukrepov. "Računam, da bomo čez 14 dni, kot je bilo napovedano, začeli sproščanje," je dejal ob robu seje DZ.

"Mislim, da nam bo z novimi ukrepi uspelo krivuljo prevesiti navzdol. To je tisto, kar si želimo," je povedal. Sproščanje ukrepov je dogovor med strokovno skupino in vlado. "Precej smo se pogovarjali o otrocih, o prvi triadi, težavah drugih. Verjetno bomo na teh področjih morali najprej razmišljati o sproščanju, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, ki so za to potrebni," je povedal.

Infekcijska klinika
Novice Novi podatki: tudi v nedeljo veliko število smrtnih žrtev covid-19 #video

A je dodal, da je zdravstveni sistem še vedno zelo obremenjen. "Izredne obremenitve je zagotovo mogoče pričakovati še nekaj časa. Težave so z res visokim številom okužb pri zdravstvenih delavcih in mislim, da je to tisto ključno pri delu zdravstvenega sistema," je povedal.

"Po bitki je lahko biti general"

Na očitke, da bi bilo treba ukrepe sprejeti prej, pa Gantar odgovarja, da je "po bitki lahko biti general". Pojasnil je, da so 26. oktobra začeli sprejemati ukrepe, a tudi takrat niso bili sprejeti z navdušenjem. Povedal je, da je bilo precej zaostritev ukrepov, nekateri so prinesli tudi rezultate, a ne zadostnih. A je trenutno težko najti razloge, zakaj ni bilo ustreznih rezultatov.

koronavirus Italija
Novice Koronavirus po Italiji krožil že septembra ali avgusta lani

Poudaril je, da je treba nenehno iskati ravnovesje med delovanjem zdravstvenega sistema, gospodarsko škodo in posledicami novega koronavirusa. "To ravnovesje je včasih težko najti. Danes bi zagotovo, če pogledam nazaj, verjetno želel bistveno strožje ukrepe že prej. O tem smo razpravljali. Kot rečeno, argumenti ene in pa druge strani so vedno različni," je pojasnil. "Položaj zagotovo ni črno-bel," je poudaril minister. Po njegovem mnenju je težko tehtati med odločitvami.

SeaDream 1
Trendi Katastrofa na prvem križarjenju po Karibih: nihče ni nosil maske, virus pa se je širil
Ne spreglejte