SiolNET. Novice Svet
0,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koronavirus po Italiji krožil že septembra ali avgusta lani

0,89

termometer

koronavirus Italija
Foto: Getty Images

Novi koronavirus je po Italiji krožil že septembra lani, morda pa že celo avgusta, je pokazala študija italijanskega inštituta za rakava obolenja (INT). To kaže, da bi se lahko koronavirus iz Kitajske v druge dele sveta razširil že precej prej, kot so znanstveniki domnevali doslej. O izbruhu virusa v kitajskem Wuhanu so poročali konec decembra.

INT je proučeval vzorce krvi 959 zdravih oseb, ki so sodelovale v programu odkrivanja raka na pljučih med septembrom lani in marcem letos, ko so program prekinili zaradi pandemije covida-19. Med udeleženci, ki so vsi redni kadilci, je bilo 60 odstotkov moških, 50 odstotkov jih je bilo iz dežele Lombardija. Stari so bili med 55 in 65 let, navaja STA.

Desetina udeležencev je imelo protitelesa že septembra

Protitelesa proti novemu koronavirusu so odkrili pri 111 udeležencih programa oziroma 11,6 odstotka. 14 odstotkov med njimi jih je imelo protitelesa v krvi že septembra, pri 30 odstotkih pa so jih odkrili v drugem tednu februarja.

Možno je, da so se okužili že avgusta

Tisti, ki so imeli protitelesa septembra, prihajajo iz petih italijanskih dežel. Trije iz Benečije (Veneta), po eden pa iz Emilije Romanje, Ligurije, Lombardije in Lacija, so sporočili z inštituta. Skupaj pa so pozitivne vzorce odkrili pri ljudeh iz 13 od 20 italijanskih dežel. Največ, 53,2 odstotka, v Lombardiji. "Pri prvih primerih, ki so imeli protitelesa septembra, je možno, da so se okužili že avgusta," je povedal soavtor študije Giovanni Apolone, piše STA.

Švedska, restavracija, bar, Stockholm Novice Tudi na Švedskem uvedli omejitev javnega zbiranja ljudi

Dodatne analize, ki so jih izvedli na univerzi v Sieni, so ob tem pokazale, da je imelo protitelesa, ki uničijo virus, šest od 111 ljudi, od tega štirje v začetku oktobra. To pomeni, da so se okužili septembra.

Virus v Evropi že veliko prej

Italijanska študija je zadnja v vrsti raziskav, ki so odkrile, da je virus po svetu krožil že nekaj mesecev pred izbruhom pandemije. Med drugim so iz Francije aprila sporočili, da so imeli prvi primer okužbe z novim koronavirusom že konec decembra lani. Pred tem so za prve v Franciji in Evropi veljali trije primeri, potrjeni konec januarja letos.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin