SiolNET. Trendi Potovanja
3,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Katastrofa na prvem križarjenju po Karibih: nihče ni nosil maske, virus pa se je širil

3,56

termometer

SeaDream 1
Potniška ladja SeaDream 1, ki je kot prva po zaprtju zaradi koronavirusa odplula na križarjenje po Karibih. Končalo se je vse prej kot srečno. Foto: Gordon Leggett/Wikimedia Commons

Potem ko so bile med prvim valom pandemije koronavirusa potniške ladje med najbolj težavnimi žarišči okužb, bi si mislili, da se bodo organizatorji potovanj iz tega kaj naučili. Primer ladje SeaDream 1 je pokazal, da se niso.

7. novembra je potniška ladja SeaDream 1 z Barbadosa odplula na prvo križarjenje po Karibih, odkar je to turistično panogo spomladi ustavil koronavirus.

MV Artania Avtomoto Pol leta na križarki: zadnjih osem potnikov le prispelo domov

Norveško podjetje SeaDream Yacht Club, lastnik ladje, se je podviga lotilo drzno oziroma, kot se je kmalu izkazalo, predrzno.

Prvo karibsko križarjenje po odprtju so namreč napovedali z besedami, da "na krovu ne bo treba nositi mask zaradi temeljitega testiranja pred odhodom". Zatrdili so, da bodo s testiranjem pred vkrcanjem ter ob in po njem poskrbeli, da bodo na krovu le neokuženi potniki in da bo ladja varen "negativni mehurček".

Fotografije z vkrcanja, s katerih je jasno razvidno, da osebje na ladji ni nosilo zaščitnih mask:

Da bi svetu sporočili, da so zadostili varnostnim standardom, so ob potnikih, ki so za križarjenje plačali, na ladjo povabili še vrsto blogerjev in drugih turističnih piscev, ki naj bi jim potem peli slavospeve.

Večina potnikov je prišla iz ZDA, preostali iz Velike Britanije, Avstrije, Danske, Norveške, Švedske in Nemčije, vsem pa je bilo skupno, da so jih domače oblasti svarile pred potovanji v tujino v obdobju, ko pandemija koronavirusa še zdaleč ni pod nadzorom.

Mehurček se je iz negativnega spremenil v pozitivnega

Po nekaj dneh, natančneje v sredo, pa se je zgodilo: eden od potnikov je zbolel in test je pokazal, da je pozitiven na koronavirus. Osebje je vsem potnikom na krovu naročilo, naj se samoizolirajo v svojih kabinah, ladja pa je obrnila nazaj proti Barbadosu. Tam so bolnega potnika odpeljali v bolnišnično izolacijo, testi preostalih pa so pokazali okužbo pri še sedmih.

 

Kalvarije še ni bilo konec: barbadoške oblasti potnikom in osebju niso dovolile, da bi se izkrcali z ladje, na kateri se je očitno širil koronavirus. Potniki so morali ostati izolirani v svojih kabinah, mnogi brez balkonov, nekateri celo brez oken. Da bi bila situacija še bolj bizarna, so blogerji še naprej poskušali hvaliti celotno izkušnjo in tako poplačati brezplačni izlet.

Med drugim je bilo mogoče na Twitterju zaslediti pohvale, da jih razvajajo z odlično hrano, kaviarjem in šampanjcem, medtem ko ždijo v kabinah:

 

In čeprav bi po uveljavljenih zdravstvenih protokolih morali v ladijski karanteni ostati 14 dni, se tako upravljavec potniške ladje kot barbadoške oblasti niso držali pravil.

Potnike so brez zadostne karantene poslali na letala

V nedeljo so potnike, pri katerih (še) niso potrdili okužbe, izkrcali in jim dovolili odleteti domov - s komercialnimi poleti, na katerih so zaščitne ukrepe prav tako razumeli in upoštevali zelo ohlapno.

 

Kot sta zapisala britanska blogerja, ki sta bila med udeleženci nesrečnega križarjenja, so bili potniki med vkrcanjem na letalo nagneteni kot sardine, mnogi so bili brez mask ali pa so jih nosili na bradi.

Čudi le, da ju odsotnost mask ni motila na brezplačnem križarjenju po Karibih.

Oglejte si še:

Križarka Allure Avtomoto Nova uspešnica: ogledajo si lahko "parkirano" križarsko velikanko Dubrovnik turizem Trendi Še lani so se jih otepali, zdaj si v Dubrovniku želijo vrnitve potniških ladij #video Sejšeli Trendi Na Sejšelih do konca 2021 prepovedali prihod ladij za križarjenja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin