SiolNET. Avtomoto Novice
0,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pol leta na križarki: zadnjih osem potnikov le prispelo domov

0,72

termometer

MV Artania
Ko so marca pripluli na zahodno obalo Avstralije, so na ladji odkrili 36 okuženih z novim koronavirusom, zato so morali vsi preostali potniki v karanteno. Foto: Morten Hansen

Med epidemijo so imeli številni težave zaradi pomanjkanja socialnih stikov, a se je njihovo življenje po rahljanju ukrepov lahko počasi vrnilo v ustaljene tirnice. To pa nikakor ne drži za osem potnikov, ki so šest mesecev preživeli na prazni križarki in predvčerajšnjim le pripluli v nemško pristanišče Bremerhaven.

MV Artania se je vrnila v pristanišče Bremerhaven dva meseca kasneje, kot je zaradi epidemije koronavirusa to storila večina križark. Potniki so iz Hamburga 21. decembra lani odšli na 140-dnevno pot okoli sveta, a jim je kmalu načrte prekrižal izbruh koronavirusa.

Ko se domov vrneš šele po šestih mesecih

Ko je Artania marca prispela do obale zahodne Avstralije, je bilo na njej 36 potnikov pozitivnih na novi koronavirus. Vse so poslali v karanteno v Na ladjo so ljudje prinesli hrano in pošiljali razglednice, vsekakor pa je bila šestmesečno čakanje na vrnitev domov izziv za celotno posadko in osem potnikov. Na ladjo so ljudje prinesli hrano in pošiljali razglednice, vsekakor pa je bila šestmesečno čakanje na vrnitev domov izziv za celotno posadko in osem potnikov. Foto: Morten Hansen bližnjo bolnišnico, trije od njih so kasneje umrli. Preostali potniki so bili v karanteni na sami križarki do konca marca, ko so jih testirali in vsem zdravim potnikom dovolili izkrcanje. Ti so lahko z letali odšli domov, a osem potnikov se je odločilo, da bodo do doma raje odšli z ladjo.

A njihova plovba nazaj do Nemčije se je močno zavlekla, saj je morala križarka opraviti postanek v jugovzhodni Aziji, kjer so odložili nekaj članov posadke. Morten Hansen, kapitan Artanie, je nekdanja nemška zvezda resničnostnih šovov, zato je izkoristil možnost za ponovnih pet minut slave in vso pot objavljal fotografije ter videe na družbenem omrežju Facebook. Tako so lahko družinski člani osmih potnikov, nekdanji potniki križarke, ki so že bili doma, in drugi vsakodnevno spremljali šestmesečno kalvarijo oziroma kaj se dogaja na velikanski križarki.

MV Artania je iz Pertha proti Nemčiji izplula 2. aprila. V nemško pristanišče so se vrnili šele konec maja. MV Artania je iz Pertha proti Nemčiji izplula 2. aprila. V nemško pristanišče so se vrnili šele konec maja. Foto: Wikimedia Commons

Med čakanjem na vrnitev domov na križarki celo poroka

Hansen je povsem odkrito prikazoval dogajanje na prazni križarki ter se vmes večkrat zahvalil domačinom na poti, ki so jim darovali hrano in druge nujno potrebne zaloge. Med čakanjem na pot domov so si člani posadke in osem potnikov izmislili različne načine, kako preživljati dneve. Hansen je en dan z ladjo opravil takšno pot, da se je na radarju njihove poti izrisalo srce. Nekaj dni pred izplutjem iz Pertha sta se na križarki dva člana posadke celo poročila.

Po skoraj šestih mesecih je Artania le priplula nazaj v nemško pristanišče, kjer so jo lahko zapustili potniki in vsi člani posadke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin