Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2017,
11.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

21

Natisni članek

moderna galerija Janez Janša Janez Janša

Sreda, 27. 9. 2017, 11.36

6 let, 6 mesecev

Galerija bi kupila osebno izkaznico Janeza Janše, država ne dovoli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

21

Moderna galerija si že več let prizadeva, da bi za svojo zbirko odkupila osebne izkaznice umetnikov Janeza Janše, Janeza Janše in Žige Kariža (bivšega Janeza Janše). Država tega ne dovoli, ker gre za osebni dokument.

Janez Janša, umetniki | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Že leta 2010 je Moderna galerija na ljubljansko upravno enoto naslovila dopis, v katerem kot slovenski državni muzej za moderno in sodobno umetnost izdajatelja dokumentov sprašuje, če v primeru odkupa osebnih dokumentov treh umetnikov, od katerih sta dva še veljavni listini, obstajajo kakšni zadržki oziroma omejitve.

"V naslednjem letu (2011, op. a.) želimo za našo stalno zbirko odkupiti osebne dokumente treh umetnikov, ki so skozi ustvarjalni proces pridobili status umetniškega dela in bili že večkrat razstavljeni doma in v tujini, ter s strani umetniških kritikov in drugih strokovnjakov ocenjeni kot predmeti umetniške vrednosti. O vrednosti teh predmetov smo pridobili tudi cenitev sodnega cenilca in izvedenca za umetnine g. Pavla Toplaka," so pred sedmimi leti zapisali v osrednji državni kulturni instituciji, ki zbira in hrani vizualna ter likovna umetniška dela 20. in 21. stoletja.

Prekršek, za katerega je predpisana globa

Iz upravne enote je sledil odgovor, da je osebna izkaznica javna listina, s katero državljan Slovenije dokazuje svojo istovetnost in državljanstvo, svoje osebne izkaznice pa ne sme dati ali posoditi drugi osebi.

Tudi z ministrstva za notranje zadeve so galeriji sporočili enako. Ravnanje v nasprotju s tem pomeni prekršek, za katerega je predpisana globa, so takrat zapisali na ministrstvu.  

Zakaj ne bi odkupili neveljavnih osebnih izkaznic? "Ko osebni izkaznici poteče veljavnost, to ni več osebna izkaznica, temveč le še dokument o tem, da je določena oseba v nekem obdobju imela osebno izkaznico. Takšen dokument nas ne zanima za odkup, saj to ni osebna izkaznica kot umetniško delo," pravijo v Moderni galeriji. | Foto: Žiga Ponikvar Zakaj ne bi odkupili neveljavnih osebnih izkaznic? "Ko osebni izkaznici poteče veljavnost, to ni več osebna izkaznica, temveč le še dokument o tem, da je določena oseba v nekem obdobju imela osebno izkaznico. Takšen dokument nas ne zanima za odkup, saj to ni osebna izkaznica kot umetniško delo," pravijo v Moderni galeriji. Foto: Žiga Ponikvar

Moderna galerija: Ne gre samo za uradne dokumente, ampak tudi za umetniška dela

V Moderni galeriji medtem poudarjajo, da imajo dokumenti dvojno vlogo. Torej niso samo uradni dokumenti, ampak tudi umetniška dela. Obrnili so se na kulturno ministrstvo, da skupaj z notranjim ministrstvom poišče rešitev oziroma pove, kako bi bilo možno izvesti nakup veljavne osebne izkaznice kot umetniškega dela v skladu z veljavno zakonodajo.

Janez Janša, umetnik | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Notranje ministrstvo: Nikakor ne gre za umetniško delo

Kulturno ministrstvo je za mnenje prosilo notranje ministrstvo. V obrazložitvi, ki jo je notranje ministrstvo poslalo kulturnemu ministrstvu, pojasnjujejo, zakaj po njihovem mnenju pri osebnih izkaznicah ne gre za umetniško delo.

Kot so zapisali v dopisu, ki ga hranimo v uredništvu, se nikakor se ne morejo strinjati, da predstavlja osebna izkaznica avtorsko delo njenega imetnika.

"Ustvarjalnega procesa, umetniškega ali avtorskega dela ne vidimo niti v primeru predhodne spremembe osebnega imena, ki je kasneje uporabljeno za izdelavo osebne izkaznice, saj se ti upravni postopki na upravnih enotah izvajajo skladno z zakonom o osebnem imenu," so dodali.

"Ministrstvo za notranje zadeve ni pristojno, da ocenjuje, kaj je umetniško delo"

V Moderni galeriji se z odgovorom ne strinjajo. "Ne samo da ministrstvo za notranje zadeve ni pristojno, da ocenjuje, kaj je umetniško delo in kaj ne, temveč je to tudi v nasprotju z mnenjem strokovne javnosti ter nenazadnje mnenjem Moderne galerije, ki je nacionalna institucija za sodobno umetnost in je kot taka pripoznala umetniško delo v osebnih izkaznicah Janeza Janše, Janeza Janše in Žige Kariža," so nam povedali.

Janez Janša, umetnik | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Ministrstvo za kulturo podprlo stališče notranjega ministrstva

Kot so nam povedali na ministrstvu za kulturo, se sicer strinjajo z Moderno galerijo, da je treba zadevo obravnavati celostno, a poudarjajo, da četudi bi osebne izkaznice omenjenih umetnikov v kontekstu izvedenega projekta obravnavali kot umetniško delo, niso samo to: so tudi v funkciji uradnih dokumentov, zato iz uporabe le-teh izhajajo določene omejitve. Na kulturnem ministrstvu tako sledijo ugotovitvi, ki jo je podalo notranje ministrstvo.

Janez Janša: Ravno v dvojni vlogi je umetniškost

"Umetniške institucije, v katerih je bil predmet razstavljen, so predmet razglasile za umetniško delo," nam je povedal umetnik Janez Janša. "S tem niso razveljavile status predmeta kot uradnega indentifikacijskega dokumenta in tudi niso proizvedle dvom v to, ali je predmet v resnici uradna listina ali le umetniško delo.

Janez Janša, umetnik | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Gre za to, da ima en predmet dve družbeni funkciji in ravno v tem je njegova umetniškost," pravi Janša in dodaja, da se bodo morale državne institucije odločiti, ali bodo institucionalizirale ta dvojni status in dovolile vključitev predmeta/dela v zbirko Moderne galerije.

Janša problematizira tudi vlogo kulturnega ministrstva. "Ministrstvo za kulturo nima mnenja o tem, ali lahko umetniško delo (tako opredeljeno s strani strokovne javnosti) postane del zbirke Moderne galerije in gre namesto tega po mnenje (o tem ali nekaj je ali ni umetnost) na ministrstvo za notranje zadeve. S tem so povozili mnenje stroke, ki jo predstavljajo v vladi," nam je povedal.


Morda vas zanima tudi:

-> Vse bolj napeto med ZDA in Severno Korejo, kako blizu spopada je svet?
-> "Vsi smo vedeli za visoke gotovinske dvige v NKBM, a nihče ni ukrepal"
-> Konec posojilnega raja in 30 let nizkih obresti?


Preimenovanje treh umetnikov

Leta 2007 so se trije umetniki Emil Hrvatin, Žiga Kariž in Davide Grassi pridružili stranki SDS in se preimenovali v Janeza Janšo, prevzeli so ime vodje največje opozicijske stranke in takratnega premiera Slovenije. Čeprav so se za spremembo imena odločili iz osebnih razlogov, kot so to sami trdili, pa je strokovna in mednarodna javnost v tem prepoznala umetniško gesto, ki na različnih ravneh preverja vlogo umetnosti v vsakdanjem življenju in možnosti za njene neposredne zareze v družbeno resničnost skozi različna identitetna in politična vprašanja.
Ne spreglejte