Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2011,
17.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

droga poslanci

Sreda, 20. 4. 2011, 17.36

8 let

Funkcionarjem se ne bo treba testirati na droge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predlog zakona za obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge, ki so ga predlagali poslanci SDS, v DZ ni prestal prvega branja.

Poslanska večina ga je z ogorčenjem zavrnila, saj naj bi pretirano posegal v zasebnost funkcionarjev, njegov namen pa naj bi bil zgolj obračun s političnimi nasprotniki. Da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo, je glasovalo 26 poslank in poslancev, proti pa 44.

Poslanska skupina SDS je z zakonom želela urediti obveznost testiranja za funkcionarje na prisotnost prepovedanih drog v organizmu, organizacijo, postopek testiranja in objavo poročila o ugotovitvah testiranja.

Ali politiki uživajo prepovedane droge? Ker so se v medijih pojavljale informacije o uporabi prepovedanih drog med slovenskimi politiki, se po namreč mnenju SDS zastavlja vprašanje odgovornosti pri opravljanju funkcije, odgovornosti pri vodenju države, odgovornosti pri izvajanju zakonov in podzakonskih aktov. Zato so državljanke in državljani po mnenju predlagateljev upravičeni do vedenja o tem, ali slovenski politiki opravljajo funkcijo brez uporabe prepovedanih drog.

Vsaj enkrat na leto na testiranje

Funkcionarji, ki bi se po zakonu morali testirati na droge, so poslanci, predsednika republike in vlade, ministri in državni sekretarji. Predlog je predvideval, da bi se vsak funkcionar enkrat v koledarskem letu svojega mandata moral udeležiti testiranja na prisotnost prepovedanih drog v organizmu.

Za izvedbo postopka testiranja za funkcionarje bi bil pooblaščen Inštitut za sodno medicino Medicinske fakultete, ki bi tudi objavil pisno poročilo o vsakokratnem testiranju naključno izbranih funkcionarjev na svoji spletni strani.

Koalicija trdi, da se pretirano posega v zasebnost funkcionarjev Kot je ob torkovi splošni razpravi v DZ ugotavljal poslanec SDS France Cukjati, je droga med politiki vse bolj razširjena, javnost pa ima po njegovih besedah pravico vedeti, ali je javni funkcionar pri svojem ravnanju pod nezaželenim škodljivim vplivom.

V koaliciji pa so bili nad predlogom ogorčeni, saj po njihovi oceni pretirano posega v zasebnost funkcionarjev, njegov namen pa naj bi bil zgolj obračun s političnimi nasprotniki.

Ne spreglejte