Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2013,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenska cesta

Torek, 3. 9. 2013, 14.03

8 let

FOTO: Po EuroBasketu bo na Slovenski cesti več prostora za kolesarje in pešce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po evropskem košarkarskem prvenstvu, 22. septembra, bodo srednji del Slovenske ceste v Ljubljani zaprli za osebni motorni promet. Začasna ureditev bo stala največ 55.000 evrov.

Več prostora bo za kolesarje in pešce, motorni promet bo omejen na javni prevoz in dostavna vozila. Ulico bodo začasno uredili z minimalnimi posegi, sicer pa se bo obsežnejša prenova predvidoma začela prihodnje leto.

Za začasno rešitev do 55.000 evrov, vsa prenova naj bi stala tri milijone evrov Podžupan Ljubljane Janez Koželj je na novinarski konferenci poudaril, da bodo s prenovo Slovenske ceste glavni ulici v mestu vrnili njen pravi značaj. Na Slovenski cesti, ki jo bodo za osebni motorni promet zaprli na odseku med Šubičevo in Gosposvetsko ulico, bodo letos jeseni postavili začasno ureditev, zaprli bodo dva prometna pasova in namestili nekaj rastlinja v koritih ter nekaj stolov oziroma klopi. Začasna ureditev bo po Koželjevih besedah stala največ 55.000 evrov.

Sicer pa bodo cesto v skladu z že sprejetimi načrti začeli preurejati predvidoma v začetku prihodnjega leta, dela bodo začeli z zamenjavo dotrajane kanalizacije, pojasnjuje Koželj. Ljubljanski župan Zoran Janković vrednost projekta prenove Slovenske ceste ocenjuje na tri milijone evrov.

Pešci in vozila si bodo delili prostor Na Slovenski cesti načrtujejo širše pločnike in kolesarske steze ter tudi drevored. Po Koželjevih besedah želijo na tem mestu ustvariti privlačen javni prostor, predvsem želijo olajšati prehode za pešce in kolesarje, saj se ti na ulici zdaj drenjajo. Vozni pasovi za javni promet, po katerih bo dovoz dovoljen tudi za dostavna vozila in goste hotela Slon, ne bodo strogo ločeni od prostora za pešce in kolesarje, s čimer se razvija kultura sožitja v prometu, pravi Koželj.

Ob tem je podžupan omenil tudi druge projekte, ki jih načrtujejo ob Slovenski cesti, kot so stolpnica ob severnem vhodu na Slovensko cesto in NUK II na južnem delu, nova stavba na območju nekdanje tovarne Šumi in mestni kino za otroke pri podhodu Ajdovščina.

Pogoja za zaprtje sta bila gradnja štajerske vpadnice in sklenitev notranjega obroča Koželj je spomnil, da sta bila pogoja za zaprtje dela Slovenske ceste gradnja nove štajerske vpadnice in sklenitev notranjega prometnega obroča v mestu, oboje so že dokončali. Z zaprtjem dela Slovenske ceste po njegovih besedah končujejo zastavljen projekt prenove mestnega središča, ta je temeljila tudi na prometni reformi. Zaprtje te ceste je tudi eden od ukrepov za dosego ciljev prometne politike v Mestni občini Ljubljana v obdobju od leta 2015 do 2020, pojasnjuje Koželj. Med temi cilji so 20-odstotno povečanje prometa pešcev, 40-odstotno povečanje kolesarskega prometa ter za 50 odstotkov več prometa z avtobusi in 20 odstotkov manj prometa z avti.

Uvedli bodo tretje električno vozilo Kavalir K spremembi potovalnih navad od uporabe osebnega vozila k uporabi bolj zdravih oblik bodo v Ljubljani spodbujali tudi z aktivnostmi v okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki bo od 16. do 22. septembra. V okviru letošnjega tedna mobilnosti bodo uvedli tudi tretje električno vozilo Kavalir, s katerim je mogoča brezplačna vožnja po središču mesta, ki je sicer za promet zaprto. Vozilo poskusno že vozi, redno pa bo začelo obratovati 16. septembra. V primerjavi s preostalima dvema je novi Kavalir primeren tudi za vožnjo v slabših vremenskih pogojih, prav tako je primeren za vožnjo invalidov z invalidskimi vozički.

Ne spreglejte