Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2013,
12.24

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

fiskalno pravilo SDS

Ponedeljek, 6. 5. 2013, 12.24

4 leta, 11 mesecev

Fiskalno pravilo nas obvaruje pred nižanjem pokojnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
SDS ne bo umaknila predloga izredne seje, na kateri bi odločali o zapisu fiskalnega pravila v ustavo. "Pričakujemo razpravo in o tem bomo tudi glasovali," je povedal Zvonko Černač.

Podpredsednik stranke SDS Zvonko Černač je poudaril, da se stališče Slovenske demokratske stranke ni spremenilo niti zdaj, ko ni več v vladi. Černač pravi, da je zapis fiskalnega pravila v ustavo eden od mehanizmov za varovanje javnih financ, predvsem pa to, "da bomo težave reševali sami in brez tuje pomoči". Kot je povedal, se je SDS aprila strinjala s predlogom Pozitivne Slovenije, da se o tej temi odloča pozneje in da zdaj, ko so izračuni znani, po njegovem prepričanju ni nobenega razloga za prelaganje o ustavni spremembi. Černač pričakuje, da bo jutri državni zbor opravil razpravo o tej ustavni spremembi in da bodo poslanci o tem tudi glasovali. "Ne razumemo odlašanja," poudarja Černač, ki je prepričan, da se je že v posameznih državah pokazalo, da ne bi bilo krčenja javnih sredstev za 30 odstotkov, če bi zapisali fiskalno pravilo. Po njegovem prepričanju je pomembno, da se sami omejimo in sami saniramo javne finance.

Zadolževanje bi bilo cenejše Kot še pravi Černač, nas "fiskalno pravilo obvaruje pred nižanjem pokojnin in socialnih transferjev". Po njegovem prepričanju bi bilo nedopustno, če bi se vsebina fiskalnega pravila spet vrnila na ustavno komisijo, če se na primer vsebina referendumskega vprašanja ne more.

Janševa vlada je v letu znižala primanjkljaj na milijardo V SDS še poudarjajo, da je druga Janševa vlada v samo letu dni proračunski primanjkljaj znižala s predvidenih 2,3 milijarde na milijardo, in to v manj kot letu dni, letošnji predviden primanjkljaj pa bo znašal 1,8 milijarde evrov.

Vizjak: Ne gre za politični prestiž Andrej Vizjak poudarja, da pri vsej tej zgodbi okoli zapisa fiskalnega pravila v ustavo ne gre za politični prestiž, kot želijo nekateri prikazati. "Gre za pomembno sporočilo. Gre za samoomejevanje države, kar se tiče javnih financ," je jasen Vizjak, ki je prepričan, da bi bilo, če bi Slovenija fiskalno pravilo v ustavo že zapisala in če bi pred zadolževanjem sprejeli pravi reformni program ter program stabilnosti, zadolževanje cenejše. "Najprej so odgovorni povzročili negotovost, nato pa šli v izdajo obveznic," je Vizjak kritičen do dela vlade.

Ne spreglejte