Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
20.57

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

honorarji profesorji fakultete

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 20.57

3 leta, 2 meseca

Fakultete morajo razkriti avtorske in podjemne pogodbe s profesorji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Informacijski pooblaščenec je sklenil, da morajo fakultete medijem razkriti avtorske in podjemne pogodbe, ki jih imajo ali so jih imele sklenjene s profesorji.

Pooblaščenec namreč ugotavlja, da so omenjene pogodbe informacije javnega značaja. Fakultete lahko sicer zoper odločbo informacijskega pooblaščenca sprožijo upravni spor.

Kopije pogodb zahtevali novinarji, a jih niso prejeli Na informacijskega pooblaščenca se je namreč obrnilo več novinarjev, ki jim nekatere fakultete niso želele posredovati kopij avtorskih in podjemnih pogodb, ki jih imajo oziroma so jih imele sklenjene z nekaterimi profesorji.

Fakultete prosilcem dolžne posredovati kopije Zdaj je pooblaščenec odločil, da so fakultete prosilcem, ki so zaprosili za pogodbe, te dolžne posredovati, in sicer v 31 dneh od vročitve odločbe. Prekriti morajo le najobčutljivejše osebne podatke, pri nekaterih podjemnih (ne pa tudi avtorskih) pogodbah pa tudi neto znesek izplačila.

Utemeljitev fakultet: gre za tržno dejavnost, podatki o honorarjih so osebni podatek Informacijski pooblaščenec v odločbi ugotavlja, da dejstvo, da neka dejavnost organa ni financirana neposredno iz proračuna, še ne pomeni, da v tem delu ne gre za javno službo. Fakultete so namreč razkritje pogodb zavračale prav z utemeljitvijo, da gre pri dejavnosti, na katero se nanašajo pogodbe, za njihovo tržno dejavnost.

Fakultete so se pri zavrnitvi razkritja pogodb sklicevale tudi na to, da naj bi bili podatki o izplačanih honorarjih posameznikom osebni podatek. Informacijski pooblaščenec pa ugotavlja, da je razkritje teh podatkov dopustno, saj gre za podatke o porabi javnih sredstev.

Zaradi visokih honorarjev odstopila tudi ministrica Problematika avtorskih in podjemnih pogodb je postala aktualna spomladi, ko je Komisija za preprečevanje korupcije objavila podatke o višini honorarjev, ki so jih posamezniki iz javnega sektorja dobili izplačane v zadnjih 11 letih na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb.

Zaradi tega je marca tudi odstopila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, ki je z avtorskimi honorarji v zadnjih 12 letih zaslužila več kot 636 tisoč evrov.

Ne spreglejte