Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
18.53

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Evropski parlament poreklo Slovenija med označevanje živil

Torek, 12. 12. 2023, 18.53

4 mesece, 2 tedna

Evropski parlament podprl pobudo Slovenije pri označevanju medu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Slovenski med | Evropski poslanci so se danes strinjali, da mora biti na etiketi navedena država, v kateri je bil med pridelan. | Foto STA

Evropski poslanci so se danes strinjali, da mora biti na etiketi navedena država, v kateri je bil med pridelan.

Foto: STA

Evropski poslanci so danes prikimali predlogom Evropske komisije za večjo preglednost pri označevanju porekla mešanic medu, za kar si močno prizadeva Slovenija. Potrošniki bodo lahko lažje sprejemali bolj zdrave odločitve o kmetijskih pridelkih in živilskih izdelkih, kot so med, sadni sokovi, marmelade in želeji, so prepričani v Strasbourgu.

Pobudnica revizije direktive o medu v delu, ki se nanaša na označevanje porekla mešanic medu, je bila prav Slovenija. Na pristojnem ministrstvu za kmetijstvo so med pogovori pojasnjevali, da gre za vprašanje podajanja celovite informacije potrošnikom oziroma za ločevanje stopnje informacije o poreklu glede na ceno medu.

Označevanje mešanic medu, kot ga določa trenutna direktiva, namreč po mnenju Slovenije ne zagotavlja jasne in nedvoumne informacije o poreklu medu. Slovenijo je v pobudi podprla večina držav EU.

Na etiketi mora biti navedena država, v kateri je bil med pridelan

Evropski poslanci so se danes strinjali, da mora biti na etiketi navedena država, v kateri je bil med pridelan. Na etiketah sadnih sokov, džemov, želejev, marmelad in kostanjevih pirejev pa bo morala biti na sprednji etiketi navedena tudi država izvora uporabljenega sadja.

Če med ali sadje izvirata iz več kot ene države, poslanci želijo, da so države izvora na etiketi navedene v padajočem vrstnem redu glede na delež, ki ga predstavljajo v končnem izdelku, so sporočili iz Strasbourga.

Kot so še zapisali, želijo poslanci vzpostaviti sistem sledljivosti, da bi omejili goljufije. Prav tako si prizadevajo, da bi EU oblikovala referenčni laboratorij za med, s čimer bi po njihovem mnenju izboljšali nadzor in odkrivali ponaredke s sistematičnim testiranjem.

"Natančnejša navedba držav porekla izdelkov bo zagotovila večjo preglednost in potrošnikom olajšala izbiro bolj zdravih in regionalnih izdelkov. Prekinili bomo goljufivo prakso pri označbah medu, na katerih bodo v prihodnje morale biti jasno navedene države izvora, pri mešanih vrstah medu pa tudi deleži držav izvora v odstotkih," so v sporočilu za javnost povzeli poročevalca Alexandra Bernhuberja (EPP).

Po njegovem mnenju bo sprememba direktive skupaj z drugimi ukrepi zaščitila potrošnike in čebelarje pred ponarejenim medom ter z večjo preglednostjo olajšala izbiro potrošnikov na podlagi informacij.

Parlament je svoja izhodišča za spremembe zakonodaje podprl s 522 glasovi za, 13 proti in 65 vzdržanimi. O predlogu komisije se bo zdaj izjasnil še Svet EU, nato pa bodo stekla pogajanja obeh ustanov.

Slovenski med
Novice Bruselj predlaga jasnejša pravila označevanja porekla medu
zdrava hrana losos oreščki zelenjava
Novice To so kmetijske organizacije predlagale Pirc Musarjevi in Golobu
čebela, matični mleček
Trendi Najnovejše raziskave odkrivajo učinke matičnega mlečka na zdravje
Ne spreglejte